Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 3434.02
Meslek Adı : Mutfak Şefi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Hukuk, Sosyal, Kültür Ve Benzeri Alanlar İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Sanat, Kültür Ve Mutfak İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : Şefler (Yiyecek Hazırlama Ve Sunum Hizmetleri)
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Konaklama vb. işletmelerin mutfak bölümüne ait işleri idare, organize ve kontrol etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Mutfak Şefi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı , iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak :
a)Mönülerin porsiyonlarını, maliyet fiyatlarını tespit ederek, yiyecek içecek müdürü ile satış fiyatını belirlemek,
b)Mutfak personelinin çalışma programlarını (Shift) hazırlamak,
c)Mutfağa alınan malzemenin seçimi ve alımına karar vermek , kontrol etmek,
d)Porsiyon miktarlarını kontrol etmek,
e)Yemek sıcaklığını, tabak dizaynını ve görünümünü kontrol etmek,
f)Garnitürleri denetlemek,
g) Malzeme hareketlerini kontrol etmek,
h) Mutfak bütçesini hazırlamak,
i)Yeni mönüler hazırlamak ve personeline öğretmek,,
j)Bölümü ile ilgili yenilikleri takip etmek ve personeline öğretmek,
k)Mutfakta kullanılan malzemenin zayiatını önlemek için gerekli önlemleri almak,
l)Yemeğin hazırlanması sürecini kontrol etmek, pişme sürelerini ayarlamak,
m)Mutfağa alınan malzemelerin depolanmasını ve zamanında kullanılmasını sağlamak,
n)Mutfaktan çıkan ve satışı yapılan yemek listesini kontrol etmek,
o)Maliyeti azaltıcı politikalar üretmek ve uygulamak,
p) Mutfakta çalışacak personeli seçerek eğitilmesini sağlamak,
q)Personelin kılık, kıyafet, ve temizliğini kontrol etmek,
r)Mutfakta kullanılan malzemelerin ve mutfak personelinin, periyodik olarak mikrobiyolojik kontrollerini yaptırarak gerekli önlemleri almak,
s)Mutfağın temizlik hijyen ve düzenini kontrol etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Mutfak Şefi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Kuruyemişçi mesleği için “5221.15” kod olarak kullanılır iken Çoban/Sürü Yönetim Elemanı (Küçükbaş Hayvan) mesleği için “6121.12” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;