Namaz hangi hallerde bozulabilir? Diyanet İşleri Başkanlığı

Namazı, mazeretsiz bozmak haramdır. Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda mubah, bazen de müstehap olur.

İnsan canına yönelik bir tehlike karşısında; mesela saldırıya uğrayan, ateşe, suya düşen bir insanın yardım istemesi halinde ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur. Bir malın telef olmasını, çalınmasını önlemek gayesiyle namazı bozmak mubahtır. Tek başına namaz kılan bir kişinin, cemaatle namaz kılmanın faziletini kazanmak için namazı keserek, farza yetişmesi ise müstehaptır (İbn Âbidîn, Haşiyetü Reddi’l-muhtar, II, 52-53).
Namaz kılarken sinek, arı, akrep, yılan ve haşarat gibi zarar vermesi muhtemel canlılara karşı ne yapılabilir?
Namazda sinek, arı gibi küçük haşaratı el hareketi ile kovmak namazı bozmaz. Ayrıca akrep, yılan, fare ve diğer saldırgan canlılar zarar verecekse namaz kılan kimsenin bu hayvanları öldürmesi namazı bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyar, İstanbl, ts. , I, 49; İbn Âbidîn, Haşiyetü Reddi’l-muhtar, I, 651).

Namaz kılarken sinek, arı, akrep, yılan ve haşarat gibi zarar vermesi muhtemel canlılara karşı ne yapılabilir?

Namazda sinek, arı gibi küçük haşaratı el hareketi ile kovmak namazı bozmaz. Ayrıca akrep, yılan, fare ve diğer saldırgan canlılar zarar verecekse namaz kılan kimsenin bu hayvanları öldürmesi namazı bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 49; İbn Âbidîn, Haşiyetü Reddi’l-muhtar, I, 651).

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri