Namazda sadece fâtiha okumakla, farz olan kıraat yerine gelir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı

Namazda sadece fâtiha okumakla, farz olan kıraat yerine gelir mi? sorusu Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Hanefi mezhebine göre namazda kuran okunması, üç kısa ayet veya uzun bir sure şeklindedir. Konu hakkında detaylı bilgiler haberimizde...

Namazda sadece fâtiha okumakla, farz olan kıraat yerine gelir mi? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı açıklaması....

NAMAZDA SADECE FÂTİHA OKUMAKLA, FARZ OLAN KIRAAT YERİNE GELİR Mİ? DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Özellikle Fatiha suresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fatiha suresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur. Ancak Fatiha’dan sonra üç kısa ayet veya bu uzunlukta bir sure okumak da vaciptir. Dolayısıyla farz namazların ilk iki rekâtında, sünnet namazların tüm rekâtlarında Fâtiha’dan sonra sûre okumayan kişi vacibi terk etmiş olur. Bu şekilde kılınan bir namazın iade edilmesi vaciptir. Bunu kasten terk eden kişi ise günah işlemiş olur. Unutarak terk edeninse namazın sonunda sehiv secdesi yapması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 300, 360, 462).

Şafiilere göre ise kıraat farzının yerine gelmiş olabilmesi için asgari olarak Fâtiha’nın okunması gerekir. Buna ilaveten bir sûre veya birkaç âyet daha okumak ise sünnettir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, Beyrut, 1418/1997, I, 240-241).

Namazda mushafa bakarak kıraati yapmak caiz midir?

Ebû Hanife’ye göre namazda, sure veya ayetleri Mushaf’a bakarak okumak namazı bozar. İmameyn’e göre ise, mekruh olsa da namaz bozulmaz (İbn Nüceym, el-Bahru’r- Râik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , II, 11). Şafiîlere göre de bir kimse, namazda Fatiha suresini Mushafa bakarak okursa namazı geçerli olur (Şirbînî, Muğni’l-muhtac, Beyrut 1418/1997, I, 240-241).

Öte yandan bir kişi, namazda okuyacağı sureleri, kıraat sahih olacak şekilde öğrenip namazını dosdoğru kılmaya çalışmalıdır. Hiçbir âyet bilmiyor veya okuyamıyorsa öğreninceye kadar, “subhânAllahi ve’l-hamdu lillahi velâ ilâhe illAllahu vellahu ekber...” der. Bunu da söyleyemiyorsa sanki bir dilsizmiş gibi kıyamda üç kez “SubhânAllah” diyecek kadar durur sonra rukûya gider. En kısa zamanda namaz kılacak kadar sûre veya ayet öğrenir (Ebû Yusuf, Kitabu’l-Âsâr, Beyrut, 1355, I, 12; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 419; Hâşiyetu’t-Tahtâvî alâ Merâkı’l-felâh, s. 185).

​​​​​​​

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri