Günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız bazı detayların ne işe yaradığını gerçekten biliyor muyuz? Gelin bu sürekli kullandığımız ama asıl işlevlerinin ne olduğunu bilmediğimiz şeylere birlikte bakalım...
122
Asma kilitlerin altındaki delikler. Bu deliklerin iki amacı vardır. Yağmur yağdığında kilidin içine dolan suyu dışarı boşaltmaya, ve kilidin içini yağlamaya yarar
222
Tükenmez kalemin kapağında bulunan delik. Bu delik çocuklar kalemin kapağını yutarsa nefes alabilsinler diye yapılır
322
Klavyelerdeki F ve J tuşlarının üstünde bulunan çıkıntılar. Bu çıkıntılar 10 parmak yazı yazarken parmakların nerede durduğunu klavyeye bakmadan anlayabilmek için bulunur
422
Kotlarda bulunan küçük cepler. Çakmak cebi de denilen bu cepler aslında eski zamanlarda cep saati koymak için kullanılırdı, ancak günümüzde pek kullanılmıyor
522
Telefonların arka kamerasının yanında bulunan küçük delik. Bu delik arka kamerayla video çekerken kullanılan mikrofondur. Ayrıca telefon görüşmesi sırasında gürültü engellemek olarak ikinci mikrofon olarak kullanılır.
622
Şişe kapaklarında bulunan şeffaf plastik parça. Bu parça şişeye sızdırmazlık sağlamak için konulur
722
Kot pantolonlardaki metal perçinler. Kot pantolonlar ilk çıktıkları zamanlarda maden işçileri tarafından kullanılıyordu, işçilerin gün boyunca giydiği pantolonların yırtılmaya karşı dayanıklılığını artırmak için bu metal perçinler konulmuştur
822
Kıyafetlerin yanında verilen ufak kumaş parçası. Bu kumaş parçası bilinenin aksine yama yapmak için değil, kıyafetin kumaşını yıkarken yıpranıp yıpranmayacağını anlamak amacıyla kullanılır
922
Cetvellerde bulunan delik. Bu deliklerin amacı cetveli asabilmektir
1022
Benzin göstergesinde bulunan ok işareti. Bu ok işareti arabanın depo kapağının bulunduğu tarafı gösterir
1122
Genellikle pek çok cisim asılan bu küçük yer işlevi aslında çok farklı...Aynanızın arka tarafındaki göz alması engelleyicisini aktive ediyor. Gözünüzü rahatsız eden ışık, başka yere yansıtılır.
1222
Eğer öyle düşünüyorsanız, yanlışsınız. Bu diskler kapağı kolayca açmamanızı sağlamak için üretilmiştir. Çalkalanmış, gaz basınçlı şişeler eğer bu diskler olmasaydı kolayca kapağı açtığınızda patlardı. Dolayısıyla bu disklerle kapağı yavaş yavaş açtığınızda patlama ve püskürmeyi engellemiş olursunuz.
1322
Bunların tarihi 18.yy`a kadar uzanmaktadır. Fransız denizciler düşük güverte tavanlarına çarptıklarında kafalarını korumak için bu tarz şakpalar giyiyorlardı. Daha sonra farklı askeri elbiseler de bu şekilde tasarlandı.
1422
Tüketiciye herhangi bir zarar vermeden açıldıktan sonra bir ürünün kullanılabileceği belirlenen süreyi tüketicilere bildiren PAO (Açılış Periyodu) sembolüdür. Hemen hemen tüm kozmetik ürünler üzerinde "M" harfi (aylar) bulunan bir sayı içeren bu simge görüntülenebilir. Kavanozun içindeki bu sayı, paketin mühürlenmesinden sonra ürünün ne kadar iyi kalacağını belirtir.
1522
Kapıları kilitli bir arabadan kaçmanız gerekirse, kafalığı (koltuk başlığı) yerinden çıkarın ve metal çubuklarıyla camı kırın.
1622
Bu sarı çizgiler görme engelli insanların hayatlarını kolaylaştırmak için yapılmış yol çizgileridir.
1722
Bu deliler poşetleri asmak için kullanılır. Böylece poşetler asılı oldukları yerden kolayca alınabilir. Genelde market ve pazarlarda satıcıların bu şekilde kullandıklarını gözlemleyebilirsiniz.
1822
Bir iç çamaşırının normal bileşeni olarak ek kumaş parçası niye bulunur? Bunun bazı nedenleri vardır. Farklı üreticiler tarafından imal edilmiş külot ek kumaş alanına bakarsanız genellikle her iki tarafın da gizlenmiş bir dikişle dikildiğini görebilirsiniz. Şimdiye kadar bir çift kadın külotu ya da daha iyi marka erkek iç çamaşırı diken varsa çok iyi bilir ki bu iki dikişi doğru şekilde dikmek çok zordur. Bu yüzden bu alanda daha ucuz olan tek dikiş kullanılması yaygın hale gelmektedir ve bu da cep benzeri bir açıklık oluşmasına neden olmaktadır. Tek dikiş kullanmanın amacı malzemeden tasarruf etmek değil giysiyi daha hızlı dikmektir. Ek kumaş parçasının sadece bir ucu dikilerek giysi başına 10 saniyeden 30 saniyeye kadar tasarruf edilebilir ve üretilen giysilerin sayısıyla çarpıldığında bunun önemli bir zaman tasarrufu olduğu görülebilir.
1922
Yıllardır cips paketlerindeki havanın şirketlerin bir hilesi olduğunu düşünüyoruz ancak durum o kadar basit değil. Tamam, şirketlerin kesin bir tasarruf politikası vardır ancak buradaki asıl amaç cipslerin taşırken ezilmesini önlemek.
2022
1920'li yılların başında işçilerin gömleklerine eklenen bu halka, tamamen asma işlemini kolaylaştırmak için. Bu noktadan asılan gömleklerin daha az kırıştığı da bir diğer kritik gerçek.
2122
Bu delik göründüğünden daha işlevsel. Farklı bir görünüm katmak ya da malzemeden çalmak için düşünülmeyen bu delik, pipetlerin sabitlenmesi için tasarlanmış.
2222
Umumi tuvaletlerdeki altı yarım olan kapılar. Bu kapılar, olası bir zor durumda görevlilerin size yardım edebilmeleri için var. Kolay ulaşabilmeleri için de yarım.