Neden sürekli yorgun ve halsiz hissederiz? Yaşam kalitesini düşüren ve kronikleşen yorgunluk hissinin nedenleri neler?
Enerjik uyanamamak, günün her saati yorgun ve bitkin hissetmek çok kötü bir duygu. Peki yaşam kalitesini etkileyen kronik yorgunluk hissinin nedenleri ne?
17
1. Yeterince ve kaliteli uyuyamamak
Yeterli uyumak, sağlık için çok önemlidir. Ne yazık ki çoğu insan yeterince uyuyamıyor, bu da yorgunluğa neden oluyor. Uzmanlar en az 7 saat uyku uyunmasını tavsiye ediyor.
Uykusuzluk yaşıyorsanız yada kaliteli bir uykuya sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, doğal takviyeler, ilaçlar ve altta yatan tıbbi durumların yönetimi için tedaviler, uyku probleminizi çözmenize yardımcı olabilir. Bunun için bir uzmana danışabilirsiniz.
27
2. Besin eksiklikleri
7 saatlik kaliteli bir uyku uyumuş olsanız bile, besin eksikliğine sahipseniz kendinizi yorgun hissedersiniz. Demir, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini, b12 vitamini, D ve C vitamini, magnezyum eksikliği yorgunluk hissetmenin başlıca nedenlerinden biridir. Sürekli yorgunluk hissinden kurtulmak için bir uzmana danışıp vitamin ve besin takviyesi almakta fayda var.
37
3. Stres
Biraz stres normal olsa da, kronik stres yorgunlukla bağlantılıdır. Ayrıca, kronik stres beyninizde yapısal ve işlevsel değişikliklere neden olabilir ve yorgunluk gibi semptomlara katkıda bulunabilecek kronik inflamasyona yol açabilir. Özellikle iş veya aile yükümlülükleriyle ilgili stresli durumlardan kaçınamayabilirsiniz, ancak stresinizi yönetmek tükenmişlik ve sürekli yorgunluk hissini önlemeye yardımcı olabilir.
Örneğin, banyo yaparak, spor yaparak veya yürüyüşe çıkarak stres atmak için zaman ayırabilirsiniz Bir terapist de, stresi azaltmak için stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir.
47
4. Tıbbi rahatsızlıklar
Açıklanamayan kronik yorgunluk yaşıyorsanız, bir doktora danışmalısınız. Sürekli bitkin hissetmek anormal bir durumdur. Sık sık yorgunluk yaşıyorsanız, muhtemelen bir veya daha fazla neden vardır. Altta yatan herhangi bir tıbbi durum olup olmadığını öğrenmek ve tedavi olmak için doktora görünmelisiniz. Tedaviler kendinizi daha iyi hissetmenize ve eğer varsa sağlık problemlerinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.
57
5. Dengesiz diyetler
Beslenmeniz, ruh halinizi önemli ölçüde etkiler. Yetersiz beslenme veya temel besin maddeleri açısından düşük ultra işlenmiş gıdaları tüketmek, kalori ve besin eksikliklerine yol açabilir ve bu da yorgunluğa neden olabilir. Enerjiyi korumak ve vücudunuzun bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu besinleri elde etmek için, besin açısından yoğun gıdalardan oluşan dengeli beslenmek önemlidir.
67
6. Çok fazla kafein tüketmek
Kahve ve enerji içecekleri gibi kafeinli içecekler size geçici bir enerji artışı sağlasa da, bunları aşırı tüketmek, ertesi gün sizi daha fazla yorabilir. Çünkü çok fazla kafein uykuya zarar verebilir ve bu da yorgunluğa neden olabilir. Şu anda uyku sorunları yaşıyorsanız ve sık sık kafeinli içecekler içiyorsanız, uykunuzu ve enerji seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olup olmadığını görmek için azaltmayı deneyin.
77
7. Yetersiz sıvı tüketimi
Dehidrasyon, idrarınız, dışkınız, teriniz ve nefesinizle kaybettiğiniz suyu yerine koyacak kadar sıvı içmediğinizde meydana gelir. Yeteri kadar sıvı almadığınızda, enerjiniz düşer. Bu de sizi yorgun hissettirir. Bu nedenle uzmanlar, günde en az 8 bardak su içilmesini tavsiye ediyor.
Bunlar ve benzeri pek çok nedenle yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Kronikleşen bitkinlik hissi için mutlaka bir uzmana danışın.