Öncelikle Öfke Cuması nedir? sorumuzun yanıtını verelim ÖFKE CUMASI: İntifada ile aynı anlama gelmektedir. Türkçede "Ayaklanma" anlamına gelen Arapça bir sözcük. Filistin'de 1987'den Oslo Anlaşmasının imzalandığı 1993'e kadar olan süreç 1. İntifada, Eylül 2000'den 2005'e kadar devam eden sürece ise 2. İntifada adı veriliyor.
Filistin'deki İslami Direniş Hareketi (Hamas), ABD'nin skandal 'Kudüs' kararı ardından Filistinlilere cuma gününü 'öfke günü' ilan ederek toplanma çağrısında bulundu.
Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı Filistinlilere Cuma gününü “öfke cuması” ilan ederek, “Kudüs’e destek” için toplanma çağrısında bulundu. Hamas açıklamasında, Kudüs’ün Filistin halkının kırmızı çizgisi olduğu vurgulanırken, kararın reddedildiği kaydedildi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye de, İslam dünyası ve Arap ülkelerine seslenerek, “üzerlerine düşen tarihi sorumluluğu yerine getirme ve İsrail yanlısı ABD yönetimine karşı tek yürek olma” çağrısında bulundu. Öfke Cuması için Filistin dışında da dünyada ABD büyükelçilikleri ve konsoloslukları önünde geniş çaplı protesto gösterilerinin düzenleneceği belirtiliyor.
İntifadanın ABD’ye yanıt vermesi istendi
"Direniş, ne olursa olsun ona el sürülmesine razı olmayacaktır." ifadesinin de kullanıldığı açıklamada, Batı Şeria'daki intifadacı gençlerden, Kudüs'ü hedef alan ABD'nin planına mümkün olan yollar aracılığıyla yanıt vermesi istendi.
Açıklamada, Filistinlilere cuma gününü "öfke cuması" ilan ederek, "Kudüs'e destek" için toplanması çağrısı yapıldı.
ÖFKE CUMASI NEDİR? (İNTİFADA)
Türkçede "Ayaklanma" anlamına gelen Arapça bir sözcük. Filistin'de 1987'den Oslo Anlaşmasının imzalandığı 1993'e kadar olan süreç 1. İntifada, Eylül 2000'den 2005'e kadar devam eden sürece ise 2. İntifada adı veriliyor.
BİRİNCİ İNTİFADA
1987 – 1993 yılları arasında sürdü. Gazze Şeridi’nden başlayıp Batı Şeria’ya yayılan protestolar, sivil itaatsizlik halini aldı ve genel grevler düzenlendi. 1962'si Filistinli 2 bin 300'e yakın insan hayatını kaybetti, ilk iki yılında yaklaşık 25 bin çocuğun dayaklar sonucu tıbbi desteğe ihtiyacı oldu, toplu cezalar, toplu tutuklamalar ve okul kapamalar yöntem olarak kullanıldı. “Özerk Filistin Yönetimi” anlaşmasıyla sona erdi.
İKİNCİ İNTİFADA
2000–2005 yılları arasında sürdü, binden fazlası çocuk 6 binden fazla insan hayatını kaybetti, büyük bir yıkım yaşandı. İkinci intifada resmi bir şekilde sona ermedi. (DIŞ HABERLER)