Binali Yıldırım geçtiğimiz günlerde hem öğrenciyi hem emekliyi sevindirdi. Zamanında çeşitli nedenlerle okuluna devam edemeyen öğrencilere bir kereliğine okullarına dönme imkanı sağladıklarını açıklamıştı. Terörle bağlantısı olmayan her öğrencinin yararlanabileceğini duyurmuştu. Bugün o öğrenci affıyla ilgili diğer detayları anlattı. Öğrenci affı kapsamı nasıl olacak? Öğrenci affı şartları nedir? Öğrenci affı kaç öğrenciyi kapsayacak? İşte öğrenci affı ile iligili tüm detaylar...
ÖĞRENCİ AFFINI BÖYLE AÇIKLAMIŞTI:
“Üniversitelerimizde okuyan 8 milyona yakın gençlerimiz var. Tabi bunlar içerisinde zamanla çeşitli nedenlerle eğitimine öğretimine devam edemeyen gençlerimiz oldu. Yaklaşık 500 bine yakın. Bunların büyük bir çoğunluğu ya maddi imkansızlıktan ya devamsızlıktan yahut da öğrenciliğin verdiği heyecandan dolayı derslerini iyi takip edememekten kaynaklanıyor. Biliyorsunuz 7 yılda bitirme mecburiyeti var. 7 yılı geçti mi artık bahane yok diyor ve çıkışını alıyor. Bu öğrencilerimize bir kereliğine üniversitelerine, bölümlerine dönme imkanı veriyoruz. Kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve diploma alma fırsatı veriyoruz. Bunun istisnası ne? Teröre bulaşmışsa, terörle irtibatı varsa bunlar bu haktan yararlanamayacaklar.”
ÖĞRENCİ AFFI KAPSAMI NASIL OLACAK? KAÇ ÖĞRENCİYİ KAPSAYACAK?
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı paketteki önemli düzenlemelerden biri de öğrenci affı. YÖK'de affa dair çalışmalar başladı. Edinilen bilgiye göre, açıköğretim ve örgün öğretimdeki tüm öğrencileri kapsayacak. Bu nedenle 500 bin öğrenci için yasadan yararlanıp okula dönüş yolu açılabilecek. Af kapsamına Birinci ve ikinci öğretim ayrımı yapılmayacak. Tüm öğrenciler yararlanabilecek. Okuldan ayrılan lisans, önlisans, hazırlık sınıfı, yüksek lisans öğrencileri, TUS ve DUS dahil tüm öğrencileri kapsayacak. Sadece eğer bir öğrenci terör suçu işlemiş, teröre bulaşmış ve bu sebepten üniveristesi ile ilişiği kesilmiş ise bu haktan yararlanamayacak.
Yasadan yararlanıp üniversteye geri dönmek isteyen öğrenciler, ayrıldıkları üniverstelere başvuru yapacak. Ayrıca bu öğrencilere yatay geçiş hakkı da verilecek. Ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırıp işi veya ikametinin başka bir ilde bulunduğunu gösterenler, üniversiteye giriş yılı itibari ile taban puanını sağlamaları durumunda yaşadıklari ilerdeki üniveristelerde eşdeğer programlara geçiş yapabilecek. Aynı zamanda, Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniveristesi ve İstanbul Üniveristesi bünyesindeki açıköğretim, önlisans veya lisans düzeyindeki eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilecekler. Tasarının yasalaşmasının ardından üniveriste öğrencileri 2018-2019 eğitim öğretim güz döneminde üniveristelerine geri dönebilecekler.