Öğretmenler atama bekliyor! 109 bin 238 öğretmen açığı var | Aralık 2017

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in atanamayan öğretmenlerin yaşadığı sorunları içeren soru önergesine yanıt verdi.

Türkiye’de öğretmen açığının 109 bin 238 olduğunu bildiren Bakan Yılmaz, ayda 120 saat ders veren kadrolu öğretmenle, ücretli öğretmen arasındaki maaş farkının ise 2 bin 406 lira olduğunu açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 110 bine yakın öğretmen açığı varken, 300 bin öğretmen adayının atama beklediği ülkemizde atanamayan öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi yöneltti.

Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde eğitim sisteminin kanayan yarası olan atanamayan öğretmenler sorununun giderek derinleştiğini belirtti.  Ömer Fethi Gürer, “2017 yılının Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında öğretmen alımında hangi branştan, ne kadar öğretmen atanacaktır? Bakanlığınıza bağlı eğitim kurumlarında ihtiyaç duyulan branşlar bazında öğretmen açığı ne kadardır? Ücretli öğretmen alımında kriterler nelerdir?

30 saat derse giren kadrolu öğretmen ile ücretli öğretmen arasındaki net maaş farkı ne kadardır? Branş öğretmeni atama beklerken, ücretli öğretmenin eğitim vermesi ne kadar doğrudur? Fizik, Biyoloji, Kimya branş öğretmenleri atamaları için ne gibi çalışmalarınız vardır? Ataması yapılmayan Sanat tarihi öğretmenliği bölümü mezunu olup ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarıyla ilgili tarafınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Ataması yapılamayan öğretmenlerin sorunlarıyla ilgili Bakanlığınız ne yapacaktır?” şeklinde sorulara yanıt verilmesini istedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hangi alanda ne kadar öğretmen ataması yapılacağının henüz belirlenmediğini bildirdi.

Resmi eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının öncelikle kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanmaya çalışıldığını Belirten Bakan Yılmaz “Ancak öğretmen ihtiyacının bu şekilde karşılanamadığı eğitim kurumlarında eğitim öğretim hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi bakımından valiliklerce Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9 uncu maddesi kapsamında ve öncelikle öğretmen olma şartlarını taşıyanlar arasından ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirmesi yapılmaktadır” dedi.

Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının Merkezî Bütçe Kanunlarına göre Bakanlar Kurulunca bakanlıklarına tahsis edilen ve Maliye Bakanlığınca kullanım izni verilen kadro sınırlılığında karşılanabildiğini kaydeden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Tahsis edilen kadrolar illerin öğretmen ihtiyaç yüzdesi esas alınarak il milli eğitim müdürlüklerine dağıtılmakta, il milli eğitim müdürlüklerince atama yapılacak alanlar ile bu alanlara atanacakların istihdam edileceği eğitim kurumları belirlenmektedir” açıklamasında bulundu.

“Bakanlığımızca ülke genelinde alanlar itibarıyla öğretmen dağılımında denge sağlanması, öğretmen norm kadro sayıları esas alınarak öğretmen ihtiyacının karşılanabilirliği oranının eşit düzeyde tutulması esas alınmaktadır” diyen Bakan Yılmaz şu ifadelere yer verdi:  

“Bu çerçevede öğretmen atamalarına ilişkin kontenjan belirleme işlemlerinde potansiyel aday sayısı değil alan öğretmenliğinin ülke genelindeki ihtiyaç durumu dikkate alınmaktadır.”

Eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlerin öğretmen ihtiyacının kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanamadığı veya bu öğretmenlerin uzun süre izinli olması gibi durumlarla sınırlı olarak görevlendirildiğini kaydeden Bakan Yılmaz, bu nedenle, ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görev yapanların, yalnızca fiilen yaptıkları ders görevi karşılığında ek ders ücretinden yararlandığını açıkladı.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERE 1211 LİRA MAAŞ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Kasım 2017 itibariyle haftada 30, ayda 120 saat fiilen ders okutanlara ek ders ücreti olarak aylık net 1.211,98 TL ödenmektedir.

Ayda 120 saat derse giren kadrolu bir sınıf öğretmenine ise 726.60 TL ek ders ücreti ve 2.891,92 TL maaş olmak üzere toplam 3.618,52 TL net ücret ödenmektedir.

Bu durumda, kadrolu öğretmenler ile ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görev yapanların aylık gelir farkı net 2.406.54 TL'dir” dedi.

109 BİN 238 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Ekim 2017 tarihi itibariyle Ülke genelinde resmi eğitim kurumlarında branşlar bazında net öğretmen ihtiyacının 109.238 olduğunu da sözlerine ekledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, öğretmenlerin hak ettikleri ücretleri alamadığını belirtti. Pek çok öğretmenin yoksulluk sınırının altında maaş alabildiğini kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vekil, ücretli gibi isimler altında çalıştırılan öğretmenlerin durumunun çok daha vahim olduğunu kaydetti.

Türkiye’de 300 binden fazla öğretmen adayının atama beklediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, diğer taraftan 110 bine yakın öğretmen açığının bulunmasının da Milli Eğitimin atama sistemindeki yanlışlığı gözler önüne serdiğini vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her yıl on binlerce öğretmen adayının mezun olduğuna da dikkat çekerek, “Atanamayan öğretmenlerin sayısı her yıl artış göstermektedir. Atama bekleyen öğretmenler bir an önce atamaları yapılıp okullarına öğrencilerine kavuşmaları sağlanmalıdır. Binlerce atama bekleyen öğretmen adayı ile aileleri her gün bir umutla bekledikleri atama haberi takvime bağlanıp yılbaşında duyurulmalı ve umutlarla oynanmamalıdır "diye konuştu.

Eğitim Haberleri