Olası İstanbul depreminde yeni senaryo korkutucu: 200 bin bina hasar alacak, 3 milyon vatandaş etkilenecek!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul'da gelecek 10 yıl içinde yaşanması beklenen büyük Marmara depremine ilişkin açıklamalarda bulunarak kentteki 200 bin binanın bu depremden orta ve ağır ölçekte hasar alacağını, bunun da 3 milyon insanı etkileyebileceğini kaydetti.
113
Deprem uzmanlarının yaptığı deperlendirmelere göre önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, böyle bir durumda İstanbul'da yaşanacak zararı açıkladı.
213
AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında yapılan toplantıya katılarak İstanbul'daki olası depremin bilançocusunu açıklayan Polat, ortalama 200 bin binanın orta ve ağır ölçekte hasar almasının beklendiğini, bu durumun 3 milyon vatandaşı etkileyebileceğini aktardı.
313
Hızlı tarama sistemiyle yapılan çalışmalarda, Avcılarda, daha önce tespit edilen riskli bina sayısının 4 katına, Silivri'de ise 2 katına çıktığının gözlemlendiğini belirten Polat, "İstanbul genelinde yapacağımız inceleme çalışmalarında bugüne kadar bilinen, hasar görecek bina sayısının en iyimser rakamla iki katına çıkacağını öngörüyoruz.
413
2000 yılı öncesinde İstanbul'da yapılmış yapı stoku da 790 bin olarak görülüyor." ifadelerini kullandı.
513
İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman ise, İstanbul'daki toplam yapı sayısını 1,6 milyon olarak açıkladı.
613
Olası bir depremde bu binaların beşte birinin kullanılamaz hale geleceğini aktaran Kahraman, 7,5 şiddettindeki bir depremde 48 bin binanın ağır hasar almasının beklendiğini, bunun yanı sıra içme suyu, atık su ve doğal gaz noktalarında da çeşitli hasarlar meydana gelebileceğini kadetti.
713
Tahmin çalışmasına göre, ilk etapta 120 milyar liralık ekonomik zararın oluşacağını ifade eden Kahraman, Türkiye ekonomisinin büyük oranda etkileneceğini, afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmalarının da göçme riski olan binalara öncelik verilerek planlandığını, böylece can kayıplarının azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.
813
İstanbul'da kara yollarının, köprü ve viyadüklerin afetlere karşı hazır hale getirilmesinin gerekliliğini savunan Kahraman, içme suyu, kullanma suyu gibi rezervlerin tespit edilmesi ve bunların afet sonrasında nasıl dağıtılacağına ilişkin yol haritalarının hazırlanmasının önemine de değindi.
913
İstanbul'daki depremle birlikte heyelan ve tsunami ihtimallerinin de gün yüzüne çıkacağını söyleyen Daire Başkanı Kahraman, "Tsunami bugüne kadar Türkiye'de bir gerçeklik değildi ama İzmir'deki son deprem bize tsunamiyi hatırlattı. Şimdi bunun tespitleri de yapılıyor." dedi.
1013
Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İbrahim Aslan ise yaptığı sunumda, ilçenin mevcut yapı durumunu ele alarak risk tanımı, risklerin azaltılması için gerekli çalışmalar, karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlar karşısındaki çözüm önerilerini ele aldı.
1113
İlçedeki ortalama bina yaşının 33 olduğunu belirten Aslan, "Meri imar planına göre fazla katlar ve inşaat alanları bulunmaktadır.
1213
Yapı stokunun büyük bir kısmı hatalı kolon kiriş bağlantıları, yetersiz demir kullanımı, kolon ve kiriş kesilmesi gibi nedenlerden dolayı deprem karşısında yüksek risk taşımaktadır.
1313
Meri imar planında donatı alanında kalan ve yerinde dönüşümü mümkün olmayan 16 bin 846 bağımsız birim, 1999 yılı öncesi yapılan ve yapı ömrünü tamamlayan 24 bin 444 bağımsız birim olmak üzere toplam 41 bin 290 bağımsız birim acilen dönüşmesi gerekmektedir." dedi.