Örtüaltı Sebze Yetiştiricisi (Seracı) Mesleği Nedir, Nasıl Olunur?

Örtüaltı Sebze Yetiştiricisi (Seracı) Mesleğinin maaşları, tanımı, ne iş yaptığı, nasıl olunduğu, meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Meslek Bilgileri

  

Meslek Kodu : 6113.06

 
  

Meslek Adı : Örtüaltı Sebze Yetiştiricisi (Seracı)

 
  
  

Grup Bilgileri

  

M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları

 
  

M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları

 
  

M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri

 
  

M. Birim Grubu : Bahçıvanlar, Bahçe Bitkileri Ve Fidan Yetiştiricileri

 
  

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

 
  
  

Meslek Detay Bilgileri

  

Meslek Tanımı Nedir?

 

Örtüaltı Sebze Yetiştiricisi(Seracı), kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, örtüaltı sebze yetiştirme tesislerinin kuruluş, üretime hazırlama, fide ve sebze yetiştirme, ürün hasadı ve hasat sonrası işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 
  

Görev ve İşlem Basamakları :

 

Örtüaltı Sebze Yetiştiricisi(Seracı), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:

  1. Örtüaltı sebze yetiştirme tesisinin yer ve yöneyini belirlemek,
  2. Tesis projesinin yapılmasını sağlamak,
  3. Projeye göre tesisin yapı elemanlarını temin etmek,
  4. Toprak tesviyesi yapmak,
  5. Tünel tesisini kurmak,
  6. Toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik analizlerini yaptırmak,
  7. Toprak dezenfeksiyonu, solarizasyonu yapmak,
  8. Toprağı sürmek, bellemek, çapalamak,
  9. Sulama sisteminin kurulmasını sağlamak,
  10. Bitki tür ve çeşidini; ekim ve dikim takvimini; gerekli tohum/fide miktarını belirlemek,
  11. Tohumları ekmek,
  12. Viyollerde, yastıklarda fide yetiştirmek,
  13. İlaçlama yapmak,
  14. Fide sulaması yapmak,
  15. Gölgeleme, aydınlatma, seyreltme yapmak,
  16. Fideleri yerlerine dikmek, can suyu vermek,
  17. Tesis ısısını ayarlamak, nem kontrolü yapmak,
  18. Bitki aralarının çapalamasını yapmak,
  19. Yaprak budaması yapmak,
  20. Meyve seyreltmesi yapmak,
  21. Toprak ve yaprak gübrelemesi yapmak,
  22. Sulama yapmak,
  23. Ürün hasadı yapmak,
  24. Hasad sonrası toprağı sürmek,
  25. Örtü malzemelerinin korunmasını sağlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Çalışma Hayatı Haberleri