Oruç tutan vatandaşlar kilo vermenin mümkün olup olmadığını araştırırken aynı zamanda oruçluyken egzersiz yapmanın doğru olup olmadığı konusunda net bir fikre sahip olmak istiyor. Ayrıca özellikle kadınlar tatlı tüketimi konusunda şikayetçiler. İftardan sonra bastıran yoğun tatlı isteği ile nasıl mücadele etmek sanıldığı kadar zor değil. İşte Ramazan ayına dair merak edilen soruların yanıtları..
Ramazan ayının pandemiye gelmesi, zaten bozulan beslenme alışkanlıklarımızı iyice etkiledi. Evde durmanın yarattığı can sıkıntısı ile kendini yemeğe veren insanların başı aldıkları kilolarla dertte üzerine bir de iftar ve sahur vakitleri etlenince sorun içinden çıkılmaz bir hal aldı.
Oruç tutanlar Ramazan kilo kontrolünün nasıl sağlanacağını merak ediyor. Uzun süren açlık sonrasında iftarda hızlı gıda tüketimi kilo alımlarını beraberinde getiriyor. Uzmanlar bu nedenlerle iftarda hafif gıdalar tercih edilmesi gerektiğini öneriyor.
Aslında kilo alma sanıldığı kadar büyük bir dert değil. Sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenlenen beslenme şekli ile günlük alınması gereken besin ögeleri parçalara bölünerek alınabilir. Bu şekilde vücuda ani yüklenmenin de önüne geçilebilir.
İftar sofralarının vazgeçilmezi olan tatlılar da akıllarda soru işaretlerine neden oluyor. Uzun süreli açlık sonrası tatlı tüketim tercihi hafif tatlılardan yana olmalı... Uzmanlar ağır şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tüketilmesi ve hatta mümkünse meyvelerle tatlı ihtiyacının giderilmesini öneriyor. Uzman önerileri dikkate alındığında tatlı tüketiminin iftardan 1-2 saat sonraya bırakılması gerekiyor.
Formunu koruyan ve spora özen gösteren kişiler, egzersizleri mümkünse iftardan sonraya bırakmalı... Vücut uzun süre aç ve susuz kalacağı için gündüz yapılan aktiviteler bedeni zorlayabilir.
Ancak sporun hemen iftardan sonra yapılması da önerilmiyor. Bedenin yediklerini sindirmesi için 1-2 saat beklemek daha yararlı olacaktır. Sağlık sorunu olanların ise mutlaka bir hekime başvurması gerekmektedir.