DGS sonuçlarının 29 Ağustos'ta açıklanması beklenirken, ÖSYM'den açıklama geldi ve DGS sonuçlarının bayram sonrasında belli olacağını duyurdu. 6 Eylül Çarşamba günü açıklanacak olan DGS sonuçları "ais.ösym.gov.tr" internet adresi üzerinden sorgulanabilecek.
DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM'nin belirlediği takvime göre 2017 DGS sonuçları 29 Ağustos 2017 tarihinde açıklanacaktı. Fakat Kurban Bayramı tatilinin 26-27 Ağustos dahil edilerek toplam 10 gün tatil ilan edilmesinin ardından DGS sonuç açıklanma tarihi de ertelendi. ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 2017 DGS sonuç açıklanma tarihi olan, 29 Ağustos 2017'nin idari tatil olarak ilan edilmesi nedeniyle 6 Eylül 2017 tarihine ertelenmiştir. Adaylar, 6 Eylül'de ÖSYM'nin sonuç açıklama sayfası olan https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden sonuçlarını öğrenebilecek.
DGS TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
DGS tercih işlemleri, 6 Eylül 2017 tarihinde sınav sonuçlarının ilan edilmesinin ardından başlayacak. Adaylar için tercih tarihleri, ÖSYM tarafından belirlenecek. ÖSYM tarafından belirlenen tarih aralığında DGS tercih işlemleri yapılabilecek. Tercih işlemini yapan adaylar, tercih süresi içinde tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Adayların tercih için toplam 30 tercih hakkı bulunuyor. 30 tercih hakkının tamamının adaylar tarafından doldurulma zorunluluğu bulunmuyor.
DGS tercih işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemine giriş yapılarak gerçekleştirilecek. Adaylar tercih listesini oluşturmadan önce ÖSYM tarafından yayınlanacak olan 2017 DGS tercih kılavuzunu incelemelidirler. Tercih kılavuzunda adaylar tarafından tercih edilebilecek olan programların listesi ter alır. Programlara ait açıklamalar, koşullar bulunur. Tercih edilecek olan programa ait koşulların adaylar tarafından karşılanıyor olması gereklidir. Gerekli koşulları karşılamayan adaylar o programı tercih listesine eklememelidir. Aksi halde bu tercih işlemleri geçersiz olarak sayılacaktır.
Tercih süresinin sona ermesinin ardından adaylar puanlarına ve tercih listelerine göre programlara yerleştirilecek. Yerleştirme işleminin ardından, tercih edilmeyen ya da yerleştirme işlemi yapılan adayın kayıt için başvuru yapmamasından dolayı boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek. Ek yerleştirme için boş kalan kontenjanlar ve bu kontenjanlar için hangi tarihler arasında tercih işleminin yapılabileceği de ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden adaylara açıklanacak. Sınav sonrasında yapılacak olan ilk yerleştirme işlemlerinde adaylardan ücret alınmaz ancak ilk yerleştirme işlemi sonrasında ek yerleştirme işlemleri de dahil adaylardan 15 Türk Lirası yerleştirme ücreti alınır.
ADAYLARIN SINAV SONUÇ BİLGİSİNDE NELER BULUNACAK?
Adayın sınav sonuç bilgisinde;
a) testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları
b) ön lisans başarı puanı
c) 2017-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere "Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi" işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir "Sonuç Belgesi Kontrol Kodu" basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.
DGS PUANI NASIL HESAPLANIR?
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A'da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.
DGS PUAN HESAPLAMA FORMÜLÜ
DGS SÖZEL: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
DGS SAYISAL: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
DGS EŞİT AĞIRLIK: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
DGS TERCİH ROBOTU
Dikey Geçiş Sınavına giren adaylar sonuçların açıklanması ile birlikte tercih işlemlerini yapmaya başlayacaklar. Peki DGS tercih robotunda neler var? Tercihler nasıl ve nereden yapılacak? 2017 DGS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır.
YERLEŞTİRME KAYIT İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?
Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.
DGS İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
- Tercihlerimi sınavdan öncemi yoksa sonramı yapacağım?
DGS’de tercihler sınavdan sonra yapılmaktadır. Tercih yaparken ilk tercihinize yüksek puanlı bir yeri yazabilirsiniz eğer açıkta kalmak istemiyorsanız en son tercihinize de en düşük puanlı yeri yazabilirsiniz. Tercih yaparken tercihleriniz arasında çok büyük puan farklılıklarının olmamasına ve asıl baz alınacak kriterin genel olarak ilgili fakülte bölümüne kaç net ile yerleşildiğine dikkat ediniz.
- Kaç tercih yapabilirim?
DGS tercih kılavuzu size 30 tercihe kadar seçim yapmanıza olanak tanır.
- Tercihlerimde istediğim bölümü yazabilir miyim?
Tercihlerinizde sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz.Nereleri tercih edebileceğinize buradan bakabilirsiniz.
- Tercihlerde geçmiş yılların puanlarına bakarak Lisans bölümü seçmek ne kadar doğru?
Dikey Geçiş yapılabilen bölümlerin kontenjanları ne yazık ki çok az sayıda. Bu sebepten bazı bölümlerin puanlarında ciddi şekilde oynamalar olabiliyor. (5-20 arası) Puanları sadece fikir verme açısından değerlendirerek tercih yaparsak en doğru kararı vermiş oluruz.
- Lisans bölüm puanları nasıl belirleniyor?
Lisans puanları ÖSYM sınavlarında olduğu gibi tamamen öğrencilerin tercihlerine göre belirlenir.Kılavuzda verilen puanlar sadece öğrenciye fikir vermesi için yazılmıştır. Örnekle açıklamak gerekirse farz edelim Boğaziçi üniversitesi işletme bölümünün 3 kontenjanı olmuş olsun DGS birincisi ve ikincisinin ilk tercihlerinde bahsettiğimiz bölüm olsun,DGS yirmi binincisine kadar kimse tercih etmemiş DGS 20 000.sininde ilk tercihi Boğaziçi işletme ise bölüme girer bölümün puanı da DGS 1. ve 2. sine bakılmadan son giren kişinin puanı yani DGS 20 000.sinin puanı olur.