ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi DGS Sonuçları 6 Eylül 2017

Sonuç adı: DGS. ÖSYM DGS Sonuçlarını Öğrenmek İçin Giriş Yapınız. 2017 Önlisans Sınav sonuçları. DGS sonuçları açıklandı mı?ÖSYM Aday İşlemleri Sayfası.

ÖSYM tarafından yüz binlerce öğrencinin katılımıyla 23 Temmuz'da gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için sonuçların açıklanmasına artık saatler kaldı. 

Lisans eğitimine geçme adına DGS'ye giren ön lisans ve meslek yüksekokulu mezunlarının, uzun süredir büyük bir merak ve heyecanla beklediği Dikey Geçiş Sınav sonuçları 6 Eylül günü açıklanıyor. 

SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

23 Temmuz Pazar günü Türkiye genelinde bulunan sınav merkezlerinde düzenlenen ve 1 milyondan fazla adayın katılımı ile gerçekleşen Dikey Geçiş Sınavı, ÖSYM sınav takviminde yer alan tarihe göre 29 Ağustos günü açıklanacaktı. Ancak geçtiğimiz gün ÖSYM Başkanı Ömer Demir'in istifa etmesinin ardından DGS sonuçlarının açıklanacağı tarih ertelenmişti. ÖSYM'den konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"2017 Dikey Geçiş Sınavının (DGS) sonuç açıklama tarihinin, 29 Ağustos 2017 tarihinin idari tatil olarak ilan edilmesi nedeniyle 6 Eylül 2017 tarihine ertelenmesine karar verilmiştir. Adaylara önemle duyurulur."

Sonuçlar Saat Kaçta Açıklanacak?

6 Eylül tarihinin gelmesi ile birlikte DGS'ye giren adaylar, internet üzerinden sınav sonucunun saat kaçta açıklanacağını araştırmaya başladı. ÖSYM tarafından bu konuda henüz bir açıklama gelmedi. Ancak DGS sonuçlarının öğleden sonra ÖSYM resmi internet sayfası üzerinden yayımlanması bekleniyor.

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapmak için katılım sağladığı DGS, 23 Temmuz'da gerçekleştirilmiş ve öğrenciler sınavın ardından sonuçlar için bekleyişe geçmişti.

ÖSYM'nin sınav takviminde yer alan bilgiye göre, DGS sonuçları 29 Ağustos 2017 tarihinde açıklanacaktı, ancak 29 Ağustos gününün Kurban Bayramı tatili kapsamında idari izin olarak belirlenmesi, sınavın açıklanma tarihini değiştirmişti.

Buna göre, DGS sonuçları 6 Eylül 2017 tarihinde (yarın) açıklanacak ve sınava katılım sağlayan öğrenciler DGS sonuçlarına internet üzerinden erişebilecek.

ÖSYM tarafından DGS sonuçlarının saat kaçta açıklanacağına dair resmi bir bilgi verilmedi. DGS sonuçlarının gün içerisinde açıklanması bekleniyor.

DGS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
DGS sonuçları, yalnızca ÖSYM'nin Sonuç Açıklama Sayfası üzerinden elektronik ortamda görüntülenebilecek. Sonuçları öğrenmek isteyen öğrencilerin, ÖSYM'nin www.sonuc.osym.gov.tr adresine T.C. Kimlik Numarası ve Aday Şifresi girmeleri yeterli olacak.

DGS sonuçları, öğrencilere yalnızca elektronik ortamdan duyurulacak ve öğrencilerin adreslerine hiçbir şekilde posta yoluyla sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde;

a) testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları

b) ön lisans başarı puanı

c) 2017-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.

DGS TERCİHLERİNİN YAPILMASI
Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.

UZAKTAN EĞİTİMİN NEREDESYE TAMAMI İLAHİYAT
Bununla birlikte, dikey geçiş yapılabilecek bölümlere verilen kontenjanlar arasında da uçurumlar bulunduğu söyleyen Dinçer, “Örneğin, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne 375 kontenjan verilirken, aynı üniversitenin okul öncesi öğretmenliği bölümüne sadece 5 kontenjan ayrılıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne dikey geçişle 200 öğrenci alırken, Yönetim ve Bilişim Sistemleri Bölümü’ne 6, Maliye Bölümü’ne ise 5 kişilik bir kontenjan veriyor. 2015 yılı kontenjanlarında özellikle ilahiyat bölümlerinde ciddi kontenjan azaltmaları olmazken, diğer bölümler yerlerde sürünüyor. Son beş yılda rekor düzeyde artış yaşanan 2016 DGS Kılavuzunda yer alan programlara ayrılan kontenjanlar incelendiğinde örgün, ikinci öğretim ve ücretli öğretimde ilk 10 sırayı; Hukuk, İlahiyat ve İslami İlimler, Mühendislikler, Mimarlıklar, Turizm İşletmeciliği, Hemşirelik, İktisat, İşletme, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile Veterinerlik bölümleri oluşturuyor. DGS’ye ayrılan kontenjanlarda paralı programlar oldukça geniş yer tutmaktadır. Uzaktan öğretim lisans tamamlama programına ayrılan kontenjanın tamamına yakını İlahiyat ve İslami ilimler programlarına ayrılmış bulunuyor” şeklinde konuştu.

Gündem Haberleri