Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin 23.yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, gelecek yıllarda olması beklenen Marmara depremi ve Türkiye'deki son durum hakkında çarpıcı ifadeler kullandı.
"TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE HER AN 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM YAŞANABİLİR"
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çeken JMO Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, deprem haberlerinin duyulmasının normal olduğunu dile getirerek," Türkiye’nin her yerinde her an 7 büyüklüğünde bir deprem yaşanabilir. Çünkü Türkiye toprakları üzerinde deprem oluşturabilecek çok fazla fay zonu var. Türkiye'nin 'diri fay' haritasına bakıldığında 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 diri fay bulunuyor." dedi.
ÜZERİNDEN FAY HATTI GEÇEN İLLERİ TEK TEK AÇIKLADI
Yapılan çalışmalara göre şehir merkezinden fay hattı geçen kent sayısının 24 olduğunu belirten Aykan bu illerin isimleri tek tek sayarak şu ifadeleri kullandı:
"Son yapılan çalışmalara göre şehir merkezinden fay geçen kent sayısı 24 oldu. Bolu, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Maraş, Erzurum, Hakkari, Erzincan ve Bingöl gibi 24 kentimiz, 80’i aşkın ilçemiz ve 502 mahallemiz doğrudan fay hatları üzerindedir. Bu fayların kırılması durumunda ise ilk önce doğrudan fay zonu üzerindeki yapılar zarar görecektir. Bu faylardan özellikle kırılma zamanı gelmiş yani sismik boşluk olarak tanımladığımız yerleşim yerlerinden geçenler büyük risk oluşturmaktadır.
Türkiye'de yaklaşık 20 yerde sismik boşluk olarak tanımladığımız, yani kırılma zamanı gelmiş fay parçaları var. Bilimsel çalışmalara göre özellikle Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl ve Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içerisinden geçen kısmı ile Balıkesir, Kahramanmaraş taraflarındaki fay segmentleri sismik boşluk sınıfında tanımlandığından buralarda yakın gelecekte deprem olacağını gösteriyor; bu yüzden buralara dikkat edilmesi, hazırlık yapılması gerekiyor"
"BALIKESİR’DE DEPREM ÜRETECEK 20 FAY ZONU VAR"
Balıkesir'in uzun bir süredir deprem yoğunluğu yaşayan bir il olduğunu ifade eden Aykan," Balıkesir ilimizin deprem tehlikesi yüksektir." dedi. Sözlerine devam eden Aykan, Balıkesir'de deprem üretmen potansiyeli olan 20 fay zonu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Çünkü Türkiye'nin ve dünyanın en aktif fayı olan Kuzey Anadolu Fayı’nın güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmaktadır ve burada tarihsel/aletsel dönemlerde birçok yıkıcı deprem meydana gelmiştir. Balıkesir’de deprem üretecek 20 fay zonu var. Paleosismolojik ve jeolojik çalışmalara göre bu fayların çoğu 7 ve 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir. Yerleşim yerlerinin içerisinden geçen Yenice-Gönen Fayı, Balıkesir-Gökçeyazı Fayı, Edremit Fayı ve Bandırma Faylarının sismik tehlikesi yüksektir.
Bandırma'nın yerleşim birimlerinden geçen Edincik Fayı, Bandırma Fayı, Sinekçi Fayı üzerinde tarihsel ve aletsel dönemlerde meydana gelen depremlerde can ve ekonomik kayıplar yaşanmıştır. Sinekçi Fayı, tarihsel dönemde bazı çalışmalara göre (Ambraseys & Finikel, 1991) MS 155 yılında bölgede yıkıcı deprem üretmiştir. Bu yüzden buralara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Marmara Denizi'nde mutlaka büyük bir deprem olacak ve depreme hazırlıksız yakalanılması durumunda ise ülkemizde büyük bir kaos yaşanabilir. Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içinden geçen kuzey koldaki deprem dağılımları ise en son depremlerin 1509 ve 1766 yılında gerçekleştiğini, 200-250 yıllık tekrarlama periyotları olduğu düşünüldüğünde bu alanın bir sismik boşluk olduğu yani kırılma zamanının geldiği görülmektedir."
MARMARA DEPREMİNİN ETKİLEYECEĞİ İLLERİ TEK TEK SAYDI
Marmara bölgesinde olması beklenen deprem hakkında yapılan çalışmalara değinen Aykan, 10 yıl içinde deprem olma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Marmara Denizi'nde meydana gelecek depremin, denize kıyısı olan illeri ağır şekilde etkileyeceğini ifade eden Aykan, 28 milyon kişinin depremden etkileneceğini kaydetti.
Aykan şöyle konuştu:
"Ulusal ve uluslararası yapılmış çalışmalara göre 1999 depreminden sonra 30 yıl içerisinde yüzde 65 ihtimalle 7’den büyük, maksimum 7,6 büyüklükte bir depremin Marmara Denizi'nde olacağı yönündeydi. Bu süreden 20 yıl geçtiğini düşünürsek, 10 yıl içinde olma olasılığı yüksek fakat depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz. Marmara Denizi'nde olacak büyük bir depremde Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm iller; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ağır bir şekilde etkilenecektir. Marmara Bölgesi, nüfus yoğunluğu, sanayi, ekonomi, tarihsel birikim bakımından en yoğun olan bölge olduğu için Türkiye’nin ekonomisine zarar verecektir. Bu deprem tüm Marmara Bölgesi'ni, 28 milyonu etkileyecek, aslında bu deprem tüm Türkiye’yi etkileyecek. Bu yüzden bu depremi çok önemsememiz gerekiyor."