Papatya çayı eski zamanlardan beri birçok hastalığa şifa amaçlı olarak kullanılmaktadır. Siyah çay ve yeşil çaydan sonra yol kenarlarında kendiliğinden yetişebilen papatya çiçeğini kuruttuğunuzda çay elde edebilirsiniz. Boyu 25 cm kadar uzanabilen papatya bitkisi ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ortaya çıkar.
Papatya çayı faydaları nelerdir, papatya çayı nasıl hazırlanır sorularının cevaplarına geçmeden önce papatya bitkisi nasıl kurutulur sorusunun cevabını verelim.
PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Sinirleri yatıştırır
Papatya çayının sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Sinir ve stresi vücuttan uzaklaştırarak kısa süre içerisinde rahatlamanızı sağlar.
Gribe ve soğuk algınlığına birebir
Papatya çayının vücut ısıtıcı etkisi bulunmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda papatya çayının iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Hazımsızlığı giderir
Papatya çayı, hazımsızlığı giderir, bağırsak gazlarını ve idrarı söktürür.
Adet düzensizliklerini giderir
Papatya çayının adet düzensizliklerini iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda papatya çayı adet döneminde oluşan ağrı ve şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur.
Yaraları iyileştirir
Papatya çayının içerisinde bulunan antioksidanlar hücreleri yenilemeye yardımcı olur. Dolayısıyla vücutta oluşan yaraların kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlar.
Kas gevşetici etkisi vardır
Papatya çayı kas gevşetici özelliğe sahiptir. Bu sayede rahimde oluşan krampları gidermeye yardımcı olur. Papatya çayının içerisindeki glisin maddesi kas kramplarının hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Doğal antibiyotik etkisi
Soğuk algınlığı gibi çeşitli enfeksiyonel hastalıklardan korumaya ayrdımcı olan papatya çayının doğal antibiyotik etkisi bulunmaktadır. Ancak papatya çayı içerken ölçüsüne dikkat edilmelidir. Aksi taktirde mide de çeşitli sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir.
PAPATYA ÇAYI NASIL KULLANILMALI?
Papatya çayını içerisine şeker eklemeden tüketmek sağlığınız için daha faydalı olacaktır. Papatya çayının faydalarını öğrendiğinize göre nerelerde kullanmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekecek.
İşte papatya çayı nerelerde kullanılmalı sorusunun cevapları…
Ağrı olan bölgeye uygulayın
Ağrı olan bölgeye papatya çayını bir süre uygulamak kısa süre içerisinde ağrının geçmesine yardımcı olur.
Duş suyuna ekleyin
Banyo suyunuza veya giydiğiniz elbiseye bir miktar ekleyerek sinirlilik halinizi giderebilirsiniz.
PAPATYA ÇAYI ZARARLI MIDIR?
Papatya çayının faydaları olduğu kadar da bazı bünyelere zararı da bulunmaktadır. Özellikle hamilelerde ve çocuklarda papatya çayının kullanılması önerilmemektedir. Papatya çayını kullanırken aynı zamanda ölçüyü kaçırdığınız takdirde çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Mide rahatsızlığı, tansiyon ve şeker hastalarının papatya çayı tüketimini doktorlarına danışarak yapmalarını öneririz.
Papatya çayı ve papatya yağının sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri vardır, bu yüzden epilepsi hastalarının kullanması önerilmez.
Papatya çayı, strojen hormonu etkilerine benzer etkiler yarattığı için geçmişinde hormon dengesizliği sorunları bulunan kadınların önce doktora danışmaları gerekir.
Şeker hastalarının da aynı zamanda bu çayı tüketmeleri önerilmez. Şeker hastalarının kullandığı ilaçlarla birlikte tüketilen papatya çayı, kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmesine sebebiyet verebilir.
Saçlarınızın rengini papatya suyu ile açın
PAPATYA ÇAYININ DİĞER FAYDALARI
* Bağırsak solucanlarını dökme etkisi olan papatyanın bu faydasından yararlanmak için; 1 bardak kaynar suya 2 çay kaşığı papatya atılır, 10 dk. demlendikten sonra içilir. Bu tedaviye sabah akşam olmak üzere 4-6 hafta devam edilir. Son iki üç haftada çaya aynı miktarda sinameki müshil olarak katılır.
* Papatyanın tek başına romatizma tedavisinde etkisi olmasa da içine nane ile beraber zeytinyağına koyularak elde edilen karışım, romatizma ağrısı olan yere yedirerek masaj yapılır. Bitki, kekik, nane, ıhlamurla beraber kaynatılıp içilirse bu içecek de romatizmaya iyi gelir.
* Papatya, arpacık tedavisinde 1 çay bardağı kaynak suya, 1 kahve kaşığı ufalanmış çiçeği konularak fayda sağlanabilir. 15 dakika bekletildikten sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Bu suya, küçük bir parça pamuk batırılıp göz kapağının üstüne konur. Pamuk, soğudukça yenisi ile değiştirilir. Göz çapaklanması için ise bu su ile gözler silinir.
* Bağırsak gazları, hazımsızlık ve idrar söktürücü etkileride olan papatyanın bu faydasından yararlanmak için; 3 çay kaşığı bitki fincana konur ve üzerine kaynar su dökülür, üzeri kapanarak 5-10 dk. demlenir. Yudum yudum içilmesi önerilir.
PAPATYA ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Papatya çayını hazırlamak son derece basit ve pratiktir. Papatya çayını normal sallama çayda kullandığınız yöntemi düşünerek hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
Bir su bardağı klorsuz su
Bir tutam kuru papatya
Kaynamış sıcak suyun içerisinde bir tutam kurutulmuş papatyayı ekleyin. 15 dk demlenmesini sağladıktan sonra süzüp istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.