Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7512.34
Meslek Adı : Pastacı Çırağı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Fırıncılar, Pastacılar Ve Şekerleme İmalatçıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Pastacı Çırağı, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak kendisine verilen görevleri yerine getiren üstlerinin denetiminde çalışan mesleğe yeni başlamış deneyimsiz mutfak elemanıdır.
Görev ve İşlem Basamakları :
Pastacı Çırağı; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Kişisel bakım yapmak
b) İş İçin hazırlık yapmak
c) Sanitasyon ve hijyen kurallarını uygulamak
d) Kritik kontrol noktalarını belirlemek(HACCP)
e) Bulaşık yıkamak ve çöp atmak
f) Besin öğelerinin kaynaklarını seçmek
g) Besin gruplarından günlük porsiyon miktarlarını tespit etmek
h) Basit tatlılar yapmak
vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Pastacı Çırağı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Diğer Perde Ve Sahne Yapımcıları mesleği için “2654.01” kod olarak kullanılır iken Kurumsal Kaynak Planlama için “2421.01” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Pastacı Çırağı Meslek Kodu “7512.34” olarak belirlenmiştir.
Pastacı Çırağı İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.