Geleneksel sanatların yaşatılması ve yaygınlaştırılması amacıyla yaptığı çalışmalara bir yenisini eklemeye hazırlanan Pendik Belediyesi, kuracağı merkezde sanatseverleri Türk El Sanatlarında dijital teknoloji çağına taşıyacak. Pendik merkezde çeşitli kursların düzenlendiği tarih kokulu Neyzen Tevfik Sanat Evi bu projeye de ev sahipliği yapacak. Merkez içinde klasik sanatlarda zengin içerikli bir tematik kütüphane, eserlerin VR gözlüklerle incelenebileceği sanal müze ve ustalar yetiştirmeyi hedefleyen atölyeler oluşturulacak.
ALANINDA HİBE ALAN TEK PROJE
Teknolojik altyapıyı kullanarak kültürel alandaki önemli bir ihtiyacı karşılamayı hedefleyen Pendik Belediyesinin projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı” kapsamında hibe almaya hak kazanan tek ilçe belediye projesi oldu. Merkez, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın vereceği 1 milyon 100 bin TL hibeyle hayata geçirilecek. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın da proje ortakları olarak destek vereceği proje tamamlandığında Türkiye’de klasik sanatlar alanında bir ilk gerçekleştirilecek.
Neyzen Tevfik Sanat Evi’nin alt katı klasik sanat eserlerinin bulunduğu kütüphaneye, üst katı da hat, tezhip, minyatür, çini ve ebru atölyesine dönüştürülecek. Bu atölyede en az 2 yıl o sanat alanında eğitim almış kişiler üst düzey eğitim alacak. Sanat atölyesi, alanında usta kişileri de söyleşi ve uygulama programlarına konuk edecek.
KLASİK SANATLARA YOLCULUK
Alanında önemli eserleri toplayacak olan tematik kütüphanenin bir bölümünde sanal gerçeklikle hazırlanan yazılımlarla sanal müzeler oluşturulacak. Kütüphaneye gelenler, sanal gözlüklerle ebru, hat, tezhip, minyatür, Edirnekâri, kündekâri, kakma, kalemişi, naht, katı ve cilt gibi alanlarda üstad olan sanatçıların eserlerini artırılmış gerçeklikle inceleme fırsatı bulacak. Proje kapsamında 3D interaktif uygulama programı da hazırlanacak. Böylece merkeze gelen ziyaretçilerin çini ve minyatür sanatını gerçekte yapıyormuş gibi hissederek deneyimlemesi sağlanacak.
AÇILIŞ FESTİVALDE YAPILACAK
Dijital Tabanlı Klasik Sanatlar Merkezi’nin 1 yıl sonra 14. Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması’nda hizmete kazandırılması planlanıyor. Merkez, proje sonrasında da atölye ve kütüphanesiyle sanatseverlere hizmet vermeye devam edecek. Kütüphanenin tanıtımı, program ve etkinliklerin duyurulması için WEB sayfası oluşturulacak. Aynı WEB sayfası üzerinden online satış imkanı da sağlanacak. Böylece merkezde eğitim alan kişiler eserlerini buradan satış olanağı bulacak.