Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uçak bakım ve onarımı konusunda Türkiye'yi bölgenin merkezi haline dönüştürecek Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Havacılık Bakım Onarım Merkezi ‘nin (HABOM) açılışını yaptı. Bakanların ve Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin’in de katıldığı açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplam 3 bin 100 kişinin çalışacağı, yılda 500 milyon dolar ciro elde edilmesi beklenen bu tesisle ülkemizin havacılık tarihinde yeni bir döne in açılacağını belirtti.
Tamamı Trük Hava Yolları’nın öz kaynakları ile finanse edilen bakım ve onarım merkezi bölge havacılığının önemli katkı sağlayacak. HABOM, THY’nin sektörel platformdaki teknik bakım, onarım kabiliyet ve kapasitesinin artırmak, havacılık alanında kapsamlı bir ekosistem yaratmak adına İstanbul Sabiha Gökçen Uluslar arası Havalimanı’nda yaklaşık 550 milyon ABD Doları’na mal oldu.
3 bin 100 kişi çalışacak
Son teknolojiyle donatılan bu merkezin gerek inşaatı gerekse işletmesiyle enerji ve çevre dostu olarak tasarlanmış olmasından gurur duyduğunu belirten Başbakan Erdoğan,”Toplam 3 bin 100 kişinin çalışacağı, yılda 500 milyon dolar ciro elde edilmesi beklenen bu tesisle ülkemizin havacılık tarihinde yeni bir sayfa, yeni bir dönem açılmış oluyor. Bu tesisin hizmete girmesiyle Türkiye artık, uçak bakım, onarım pazarında da iddialı bir konuma yükselmiş bulunuyor. Pek çok alanda dünyanın bölgesel ve küresel anlamda özellikle bir merkez olma hedefine yaklaşmış bulunuyoruz. Artık İstanbul, havacılığın da diğer faaliyetleriyle birlikte bakım ve onarım konusunda lider bir şehir haline geliyor.”dedi.
380 bin metrekare kapalı alana inşa edildi
Dünya haritasında toplam filo genelinin yüzde 39’luk bölümüne hâkim bölge içerisinde konumlanan HABOM tesisleri, mevcut etki alanı 3,5 saatlik uçuş mesafesi içerisinde 55 ülkeyi kapsıyor. Tam olarak faaliyete geçtiğinde, yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlayacak HABOM’un yıllık cirosunun 1,5 milyar ABD Doları’na ulaşması bekleniyor. Toplam 380 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen HABOM, dar gövdeli uçak bakım hangarı içerisinde aynı anda 11 dar gövdeli uçağa, geniş gövdeli uçak bakım hangarında ise aynı anda 3 adet geniş gövdeli uçağa bakım, onarım ve revizyon hizmeti verebilecek.
Hedef, ilk beş tesis arasına girmek
Projenin hayata geçmesi ile Türkiye’nin dünya genelindeki uçak bakım ve onarım sektöründen elde edeceği payın büyük oranda artış göstermesi bekleniyor. Bugün, 57,7 milyar AD Doları olan küresel pazarın 2024 yılına kadar 86,8 milyar ABD Dolar’ına yükselmesi beklenirken; THY, uçak bakım ve onarım pazarından ciddi bir pay alarak dünyanın en büyük beş bakım onarım tesisi arasına girmeyi hedefliyor.