Pet şişeler ücretli mi olacak? Poşetlerden sonra sıra pet şişelere mi geliyor?

Pet şişeler ücretli mi olacak? Poşetlerden sonra sıra pet şişelere mi geliyor? Atık projelerini destekleyen Türkiye gün geçtikçe uygulamaları hayata sokuyor. Plastik poşet kullanımı ücretli olmuşken sıra Pet şişelere mi geliyor? Peki pet şişeler ücretli mi olacak? Ne kadar olacak? Detaylar haberimizde

Pet şişeler ücretli mi olacak? Poşetlerden sonra sıra pet şişelere mi geliyor? Atık projelerini destekleyen Türkiye gün geçtikçe uygulamaları hayata sokuyor. Plastik poşet kullanımı ücretli olmuşken sıra Pet şişelere mi geliyor? Peki pet şişeler ücretli mi olacak? Ne kadar olacak? Detaylar haberimizde

PET ŞİŞELER ÜCRETLİ Mİ OLACAK? NE KADAR OLACAK

Plastik alışveriş poşetlerinin ardından plastik pet şişelerde de yeni bir dönem başlıyor. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren plastik pet şişelerde de depozito sistemi uygulanacak.

Milliyet'ten Aylin Rana Aydın'ın haberine göre, yeni döneme dair çalışmalar devam ederken perakendecilerin, tüketicilerin ve üreticilerin de elini taşın altına koyması bekleniyor. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satışını gerçekleştiren satış noktaları depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlamakla yükümlü olacak. Sektör temsilcileri bu düzenlemeyi çevre açısından olumlu karşılarken aynı zamanda içecek fiyatlarına da yansıyabilecek fiyat artışı sonrasında içecek sektöründe daralma meydana gelebileceği görüşünde.

FİYATA DAHİL EDİLECEK

Depozito sisteminin doğru bir şekilde uygulanması gerektiğini ve bu konuda bazı çekinceleri olduğunu dile getiren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Şişelerin geri dönüşüme doğru bir şekilde gitmesi için temiz toplanması gerek. Bu sistemle mevcut içecek satışlarının üzerine fiyat eklenerek yapılacak. Avrupa’da depozito nedeniyle içecek pazarında daralma olduğu belirtiliyor. Türkiye’de de böyle bir durum söz konusu olabilir” diye konuştu. Sistemin iyi kurgulanması gerektiğini kaydeden Eroğlu, sistemin maliyetli olması durumunda vatandaşa daha çok yansıyabileceğini söyledi.

PET ŞİŞE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Birleşik Devletler'den br mühendis olan Nathaniel Wyeth (1911-1990), plastik şişe üzerinde neredeyse on yıl kadar çalıştı. Bir iş arkadaşına plastiğin, Coca-Cola gibi gazlı içecekleri depolamada kullanılıp kullanılamayacağını sorduğunda, arkadaşı ona şişenin patlayabileceğini söyledi. Wyeth'in yaptığı ilk deneyler, gazlı içeceklerin pet şişeler üzerinde esnemeye yol açtığını gösterdi. Elbette o dönemde kullanılan plastik yeteri kadar sert değildi, ancak plastiği oluşturan molekül dizileri birbirleri ile sıkı sıkıya örülürse plastik daha da güçlendirilebilirdi. Wyeth, naylonun moleküllerinin esnetilip yeniden hizalandırılması durumunda daha sert bir hal aldığını biliyordu ve bu bilgi ışığında, plastiği naylon ile karıştırarak, şekli önceden belirlenmiş bir kalıp icat etti.

Eriyik plastik, şişe şeklindeki bir kalıba dökülüp içerisine hava basıldığında plastik kalıbın şeklini alıyordu ancak ilk denemeler başarısızdı. Wyeth'in, "patlayan şişe problemi" adını verdiği bu problemi çözmek için 10.000'in üzerinde deneme yaptığı bilinmektedir. Denemeleri sonucunda Wyeth, o güne kadar kullandığı naylon ve polipropilen karışımını kullanmaktan vaz geçti ve onun yerine polipropilen-terfatlat (PET) karışımını kullanmaya 1973 yılında karar verdi. PET, oldukça esnek ve bir o kadar da dayanıklıydı. Tümüyle şeffaf yapısı, içerisindeki içeceğin dışarıdan görünmesini mümkün kılıyordu ve üstelik, ortaya çıkan ürün tümüyle geri dönüştürülebilirdi.

O dönemde hızla yükselen gazlı içecek endüstrisi, Wyeth'in pet şişelerini çok kısa sürede benimsedi. O kadar ki 1973 yılında üretilen pet şişelerin üretiminden geçen 25 yıl içerisinde, yılda on milyar adet pet şişenin üretilmeye başlandı.

Gündem Haberleri