Hz. Peygamber'in (sav) çok sevdiği bir çorba vardı. Osmanlı döneminde yapımı ve fakirlere dağıtımı için araziler tahsis edilen bu çorbanın adı; deşişe.
BUĞDAY VE ARPADAN YAPILIR
Deşişe, iri parçalar halinde dövülerek öğütülen buğday ve arpadan yapılır. Tarifte iri parçalar halindeki arpa ve buğday dövmesine et, hurma veya her ikisinin de katıldığı bilgisi aktarılır. Buna göre deşişenin birbirinden farklı en az dört şekilde yapıldığı anlaşılmaktadır.
Bu çorba için yazılacak en sıhhatli tarif arpa dövmesi, hurma veya et ile yapılandır.
Hz. Peygamber'in (sav) çok sevdiği çorbanın tarifi ise;
Malzemeleri
1 su bardağı arpa dövmesi
100gr. çekirdekleri çıkartılmış hurma
1 litre su
Yapılışı
Arpa dövmesi bir gece önceden ıslatılır. Suyu ile birlikte tencereye koyulur. Hurma ezilir ve karışıma eklenir. Sonrasında arpa yumuşayıncaya kadar kaynatılır.