Peygamberimiz hangi gıdaları tavsiye etmiştir? İşte Hz. Muhammed'in övdüğü besinler
İslam dünyasının peygamberi Hz. Muhammed (SAV) insanoğluna çeşitli alanlarda hep yol gösterici olmuştur. Peygamberimiz bedene, sağlığa önem verir ve dikkat edilmesini isterdi. Peki Peygamberimiz sofrasında ne bulundurur, nasıl beslenirdi? İşte Hz. Muhammed'in övdüğü faydalı yiyecekler...
123
Toprakta yetişen her türlü meyve sebzenin sağlıklı bir hayat için önemi büyüktür. Her besin grubunun kendine göre özellikleri ve faydaları kimileri yaraların hızlı iyileşmesini sağlarken, kimisi kan yapar. Bunların içinde Peygamber efendimizin masasında sürekli bulundurduğu ve elzem öneme sahip insanoğlu için önerdiği yiyecekler bulunmaktadır. İşte Hz. Muhammed'in önemle üzerinde durduğu ve övdüğü besinler...
223
Zeytin (Olea sativa): Zeytin kelimesi Kur'an-ı Kerim'de 6 yerde geçmektedir. Cenab-ı Hak: "İncir'e, zeytin'e, Tûr-i Sinâ'ya ve şu emin beldeye (Mekke'ye) yemin ederim ki, gerçekten biz insanı en güzel bir şekilde yarattık" buyurmaktadır (Tîn 1-4)
(Yine sizin için) Tûr-i Sinâ'da yetişen bir ağaç meydana getirdik ki, bu ağaç hem yağ (Zeytin yağı) ve hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (Zeytin) verir (Mü'minun 20)
FAYDALARI
Günde 3-5 tane zeytin tüketmek mide ağrılarının belli oranda azaltır. - Kolon kanserine karşı koruyucudur. - Sindirimi kolaylaştırır. - Zeytin de güçlü antioksidan içeren besinlerden olduğu için, vücudun toksinlerden arınıp zehirlenmelere karşı korur. - Kan yapıcıdır.
323
Sinameki
Baklagillerden bir bitkidir. Mekke'de yetişen türü meşhur olduğu için Mekke Senâsı anlamına gelen bu kelime, halk dilinde Sinameki olarak kullanılmıştır. En büyük özelliği, müshil olarak kullanılmasıdır.
423
Hint Eriği / Güvem Erik
Hz. Ebu Hureyre (ra)'dan: "Size Hint eriği denilen, bir çeşit meyveyi, kara hüleyleci tavsiye ederim. Bunu içiniz. Tadı biraz acıdır ama her hastalığa şifadır."
FAYDALARI
- Terletici özellikleri sayesinde zayıflamaya çok etkilidir.
- Kırmızı burun, hemoroit, kan dolaşımı problemleri, üre, ekzama, sistit, ishal, şeker gibi rahatsızlıklarda da kullanılması tercih ediliyor. Şekeri önler.
523
Sarımsak
(Allium sativum): Bu bitkinin toprak altındaki baş kısmı hem yenir ve hem de baharat olarak kullanılır. Hoşa gitmeyen bir kokusu vardır. Hadis-i Şeriflerde soğan ve sarımsağa "habis" hoşa gitmeyen şey denilmiştir.
FAYDALARI
Güçlü bir antibiyoktik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır.
623
Mantar
Mantar suyu, normal su ile karıştırılıp başa sürüldüğünde, saç dökülmesine karşı faydalıdır (Şerhu'l-Erbain s. 56; Dımeşkî s. 65; Aynî 8/466) .
FAYDALARI
Mantar protein ve demir açısından çok zengindir. Ayrıca, mantarda A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri de bulunur. Ayrıca Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı direnci arttırır.
723
Kırmızı Et
Et en kıymetli gıdalardandır. Kur'an-ı Kerim'de et on iki yerde zikredilmiştir. Hayvanlardan bahsedilirken; "Davarlar (Deve, sığır, keçi ve koyunları) da O yarattı.
823
FAYDALARI
Kırmızı et yüksek kalitede esansiyel amino grup asit içeren protein, demir ve çinko yönünden zengindir. Gıdalardan alınan demirin sindirilmesine yardımcıdır. B grubu vitaminler için zengin bir kaynaktır. Dolayısıyla toplumda yaygın olarak görülen beslenme yetersizliklerini büyük ölçüde azaltabilmektedir.
923
Sirke
"Sirke ne güzel bir katıktır. Allahım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez" buyurmuştur (İ. Mâce et'ime Hadis 3318) .
FAYDALARI
Kan şekerinin düzenler. - Adet sancılarına iyi gelir. - İdrar sökücüdür. - Solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, öksürük ve boğaz ağrısını anında tedavi eder. - Antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve kanser hücrelerine karşı savaşır.
1023
Pırasa (Allium porrum): Pırasa et ile pişirilirse etin yağını alır. Vücutta kötü sıvılar meydana getirir, gözü zayıflatır.
1123
FAYDALARI
Pırasa lif bakımından son derece zengin, önemli bir antioksidandır. Bünyesinde barındırdığı A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, B3 (niyasin), B5 (pantotenik asit) ve B9 (folik asit) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller sayesinde metabolizma için önemlidir
1223
Kuru Üzüm
Hz. Ali (kv)'dan naklen: "Size kara üzümün kurusunu tavsiye ederim. Çünkü bu; insanın sofrasını terbiye eder, sinirleri takviye eder, yorgunluğu giderir, insanın hilkatini güzelleştirir, içini ferahlatır, insanın gamını kederini giderir."(Râmuz El-Hadis,318.syf no:11)
FAYDALARI
Kuru üzümün en çok bilinen faydası karaciğer üzerinde oluşturduğu etkidir. Karaciğerin temizlenmesine, toksinlerden arınmasına ve yüksek performans ile çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bu etkisi kolon ve bağırsakların temizlenerek daha sağlıklı olmasına yardımcı oluyor.
1323
Çörek otu
Düğünçiçeğigiller ailesinden otsu bir bitkidir. Bunun susam büyüklüğündeki siyah tohumları bu adla anılır. Börek ve pasta üstlerine çeşni için konur.
1423
Bal ile alakalı olarak Cenab-ı Hak Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: "Rabbin, bal arısına, 'Dağlarda, ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva yap, sonra her çeşit bitkiden ye; sonra da -bal yapman için- Rabbinin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü' diye öğretti. Onun karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir millet için bunda ibretler vardır" (Nahl, 69).
1523
Acur (Cucumis anguria) :Kabakgillerden olup, salatalık'a benzer bir sebzedir. Peygamberimizin (A.S.) acuru yaş hurma ile yediği belirtilir (Kamus 1/79, 1247; K. Ummal 10/28281).
1623
İncir
İncir, besleyici gıda olup hazmı kolaydır.
FAYDALARI
Kalp Sağlığı: İncir meyvesinin faydaları arasında kalp ve damar sağlığını koruması da vardır
1723
Kekik
Güzel ve hoş kokusu vardır. Peygamberimiz bir hasislerinde. "Evlerinizi- zaman zaman- akgünlük, yavşan, kekik ve gelin çiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsülendiriniz" buyurmuştur (Râmuz s.243).
1823
FAYDALARI
Kalp sağlığını korur. Kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Dispraksi tedavisinde etkilidir. Sindirim sistemi sorunlarını giderir. Kekik ve adet kanamasına faydası Göz sağlığına iyi gelir. Solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi eder.
1923
Kimyon (Cuminum cyminum): Maydonozgillerden otsu, güzel kokulu bir bitkidir. Tohumlarıyla birlikte bu adla anılır.
2023
FAYDALARI
Sindirimi düzenler. Kas ve kemik gelişimini destekler. Diyabetin tedavisine yardımcı olur. Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korur. Yüksek kolesterolü düşürür. Gıda kaynaklı hastalıkları önler. İlaç bağımlığından kurtulmaya destek olur. Astım ve bronşiti tedavi eder.
2123
Sütlü Bulamaç
Sütlü bulamaç, arpa veya buğday ununa yağ ve süt karıştırılarak ateş üzerinde yapılan bir nevi çorbadır. Sütlü bulamaç olarak da bilinir (İ. Kayyim s.190-191) . Bazen bu karışıma bal da ilâve edilir. Sütlü bulamaçla alakalı peygamberimizin A.S. muhtelif hadisleri vardır:
"Gerçekten sütlü bulamaç hastanın midesini kuvvetlendirip rahatlatır. Bazı üzüntülerini de giderir" (Buhari tıp 7/14) .
2223
Üzüm
Üzüm hem gıda ve hem de hekimlikte kullanılmıştır. Meyveler içinde en üstün ve en çok gıdalı olanlarındandır. Meyvelerin kıralı olan üç yiyecekten biridir.
Bunlar; hurma, incir ve üzümdür (İ. Kayyim s. 262, 387-88).
2323
Karpuz
Kabakgiller ailesinden olan karpuz, hararet giderici olarak alınır. Hz. Aişe (r.a.), peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle dediğini nakleder: " Hurmanın hararetini karpuzun soğukluğu ile, karpuzun soğukluğunu da hurmanın harareti ile kırıp gideriyoruz" (E. Davud et'ime Hadis 3836)