Pezzik cacığı nasıl yapılır? Kestaneli Köz Patlıcan malzemeleri neler?

Pezzik cacığı ve kestaneli köz patlıcan nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Kıyasıya yarışan gelinler bugün Pezzik cacığı ve kestaneli köz patlıcan yapıp çeyrek altını almaya çalışacak. İşte bugünün menüsü..

Pezzik cacığı ve kestaneli köz patlıcan nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Gelinim Mutfakta da yarışan gelinlerin bugünü yemeği Pezzik cacığı ve kestaneli köz patlıcan oldu. Peki hangi gelin çeyrek altını alacak? İşte günün yemeği

Pezzik Cacığı ( Meze) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 tane haşlanmış pancar
  • 2 tane közlenmiş kırmızı biber ( konserve kullandım)
  • 1 su bardağı haşladığımız pancarın suyu
  • Tuz

Üzerine ;

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Pezzik Cacığı ( Meze) Tarifi Yapılışı

  1. Pancar kabukları soyularak 4 e bölünür ve üstüne geçecek kadar suda haşlanır.
  2. Sonrasında suyundan 1 su bardağı kullanacağız. ona göre ayarlayabilirsiniz.
  3. Soğan küp küp doğranıp zeytinyağında sotelenir.
  4. Salça eklenip 1 dakika kavrulur ve bulgur ilave edilip 3-4 dakika ara ara orta ateşte karıştırılır.
  5. Haşlanmış ve küp küp doğranmış pancar, ince ince doğranmış konserve kırmızı biber, tuz ve pancar suyu eklenip tencerenin kapağı kapatılır.
  6. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  7. Biraz demlenince servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
  8. Dilerseniz ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapabilirsiniz , kişi sayısına göre malzeme artırılabilir.

PEZZİK CACIĞI NE RENK?

Pezzik cacığı genelde beyaz tüketilir.

Kestaneli Köz Patlıcan Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram kestane
  • 4 adet patlıcan
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çimdik muskat cevizi rendesi
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 adet defne yaprağı
  • 3 dal doğranmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kestaneli Köz Patlıcan Tarifinin Püf Noktası

Kış patlıcanları çok lezzetli olmadığı için az miktarda ekleyeceğiniz pudra şekeri patlıcanların lezzetini arttıracaktır.

Kestaneli Köz Patlıcan Tarifi Nasıl Yapılır?

Pişirmeden önce, kestanelerin kabuklarının üzerine çizik atıp, 1 saat kadar ılık su da bekletirseniz çok daha kolay soyulur.

Bu esnada, patlıcanları közlemek için ateşin üzerine koyun, durumlarını ara ara kontrol edip, duruma göre çevirin.

Sudan çıkardığınız kestaneleri hiç kurulamadan bir tavaya dizin, ocağın ısısını yüksek tutun ve tavanızın kapağını kapatın. 10-15 dakika sonra kontrol edin. Eğer çizdiğiniz yerler açılmış, kabukları hafif yanmış ise, kestaneleri ters çevirip, bir bu kadar daha pişirin.

Bu arada, beşamel sos yapmak için başka bir tencerede tereyağı eritin, unu eleyerek ekleyin ve bir çırpıcı yardımıyla hızlı hızlı karıştırın.

Un kokmaya başladığında, yavaş yavaş sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

Muskatı ve defne yaprağını da sütün içerisine atın.

Süt kaynamaya başlayınca tuzunu da ekleyin. 5 dakika daha pişirdikten sonra altını kapatın, defne yaprağını çıkarın.

Pişen kestanelerin kabuğunu soyun. 1/3 ünü beşamel sosun içine atın ve sosu blenderdan geçirin.

Geri kalan kestaneleri, bıçak yardımıyla parçalayın ama dişe gelebilecek kadar iri kalsınlar. Sonra sosun içerisine atın.

Közlenen patlıcanların kabuğunu soyun, bıçak yardımıyla iyice parçalayın ve sosun içine atın.

Kestane, sos ve patlıcanı birbirleriyle iyice harmanlayıp, kıyılmış maydonozu da ekleyip, servis tabağına alın.

Yemek Tarifleri Haberleri