Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 9411.08
Meslek Adı : Pide Ustası
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
M. Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
M. Grubu : Aşçılar
M. Birim Grubu : Fast Food Hazırlayıcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kıymalı, kaşarlı, pastırmalı, karışık vb. pide çeşitlerini hazırlama ve pişirme becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Pideci, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) İş planlaması ve organizasyonu yapmak,
b) Hijyen kurallarına uygun olarak çalışma ortamını hazırlamak,
c) Pide hamurunu yoğurmak, gramajını ayarlayarak pide sayısı kadar bölmek,
d) Hamuru yapacağı pide çeşidine göre elleriyle açmak,
e) Kıymalı, kaşarlı, patatesli, pastırmalı vb. harçları hazırlamak,
f) Pide harcını pide hamuru üzerine yaymak,
g) Fırını yakmak, fırını kullanıma hazır hale getirmek,
h) Uygun sıcaklıkta ve sürede pişirme işlemini yapmak,
i) Pişen pideleri keserek porsiyonlamak, servise hazır hale getirmek,
j) Fırının ve kullandığı malzemelerin bakım ve temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Pide Ustası Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Kuaför Malzemeleri Satış Elemanı mesleği için “5223.17” kod olarak kullanılır iken Otomotiv Elektromekanik Teknisyeni mesleği için “3115.45” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Pide UstasıMeslek Kodu “9411.08” olarak belirlenmiştir.