Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.84
Meslek Adı : Pişirici-Konserveci (Et Ve Balık)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kutulama veya konserve yapmaya hazırlık olmak üzere büyük miktardaki et, meyve, sebze veya diğer gıda maddelerini reçetesine göre pişiren kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Pişirici-Konserveci (Genel) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Malzemeyi ölçmek veya tartmak,
b) Kazan, basınçlı kaplar, vakum veya evaporatör tencereleri ve kızartma makinelerini elle veya bir süt yahut bir konveyörle doldurmak,
c) Gıda maddelerinin içine icabına göre şurup, baharat, şeker, boya veya diğer maddeler de atarak pişirir ve pişmiş maddeleri kazanın altındaki vanayı açarak veya kazana basınçlı buhar üfleyerek çıkarır.
d) Kazandaki maddeleri mekanik bir karıştırıcıyla karıştırmak,
e) Karışımı hidrometre veya başka bir aletle kontrol etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Pişirici-Konserveci (Et Ve Balık)Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Nezaretçi Ve Ustabaşı (Kaynakçı)mesleği için “7212.43” kod olarak kullanılır iken Şarap Üretim Teknolojisi Teknikeri mesleği için “3139.19” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Pişirici-Konserveci (Et Ve Balık)Meslek Kodu “8160.84” olarak belirlenmiştir.