Plaka cezası sorgulama işlemi, E-Devlet ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sayfası üzerinden üzerinden kolayca gerçekleştirilebiliyor. Araç sahipleri, herhangi bir mağduriyet yaşamamak için ara ara Plakadan ceza sorgulama işlemi yapması gerekiyor. Zira kendisinin bilgisi dışında trafik polisleri çoğu zaman yanlış park, yüzünden bir çok araca ceza yazabiliyor. Önerimiz, ara ara, bu işlemi yapmanız.
Türkiye’de ve dünyada olmak üzere arabalar ve taşıtlar insan hayatı için çok önemli bir yere sahiptir. Tabirde sorumlukları vardır. En önemlisi Trafik eğitimi can ve mal kaybını engellemek açısından çok önemlidir. Toplumsal olarak kullandığımız her alanda belli bir düzenin sağlanması için kurallar koyulmuştur. Trafik kurallarının ve işaretlendirmelerinin olması insan hayatını kolaylaştırır. Bilgilendirici, uyarıcı, hatırlatıcı kuralların varlığı trafik seyrini rahatların, kazaları azaltır, insan hayatının emniyetine sağlar. Bunları hatırlattıktan sonra Plakadan ceza sorgulama nasıl yapılır? sorusunu bir çoğumuz merak ediyoruz.
PLAKADAN CEZA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA
Bu hizmeti kullanarak sorguladığınız trafik cezalarınız son bir yıl içerisinde adınıza tescilli araç plakasına yazılan cezalardır.
- Ödeme işlemini gerçekleştirdiğiniz cezalar hizmet sayfasında görüntülenmeye devam eder. Ödeme işlemini gerçekleştirdiyseniz cezaları dikkate almayınız.
- Ödeme işlemini, Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme hizmetini kullanarak Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığına henüz yansımayan cezalarınızı, bu hizmet ile görüntülenen cezaların detayında yer alan Tutanak Seri Sıra No ile Beyanla Trafik Para Cezası Ödeme hizmetini kullanarak ödeyebilirsiniz.
- Bu hizmeti kullanarak sorguladığınız trafik cezaları, Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sisteminden alınmış olup sadece bilgi amaçlıdır. Detaylı bilgi almak için cezayı tanzim eden İl/İlçe trafik birimine müracaat edilmesi gerekmektedir.
Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile Giriş yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabiliyor olmalısınız. İşleminize başlamadan önce gerekli e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza’nızı temin etmelisiniz veya e-Devlet Kapısı’na entegre bankalardan birinin internet bankacılığını kullanıyor olmalısınız. E-Devlet Şifrenizi PTT’lere kimliğiniz ile birlikte şahsen başvurarak temin edebilirsiniz. Elektronik veya Mobil İmza temin etmek için ilgili hizmet sağlayıcılardan veya operatörlerden bu hizmeti satın almalısınız.
PLAKADAN CEZA SORGULAMA NASIL YAPILIR? E-DEVLET
1) e-Devlet Kapısı...http://www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “GirişYap” bağlantısına tıklayınız.
2) Kimlik Doğrulama Sistemi... Bağlantı sizi T.C. Kimlik Doğrulama Sistemi sayfasına yönlendirecektir. Bu aşamada adres satırında https://giris.turkiye.gov.tr yazdığından ve güvenli bağlantı simgesinin aktif olduğundan emin olunuz.
3) Kimlik Doğrulama Yöntemi... Kullanmak istediğiniz kimlik doğrulama yöntemine tıklayıp ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.
4) Kullanmanız gereken hizmetin adı “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama”dır. Hizmeti bulmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir.
Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-cezasorgulama yazarak ulaşabilirsiniz.
SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
Site içi Arama kutusuna hizmet adının içinde geçen kelime veya kelimeleri yazıp arama tuşuna bastıktan sonra, gelen listedeki “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kurumlar bağlantısını kullanarak hizmeti sunan kurumun sayfasına erişebilirsiniz. Kurumun sayfasında “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bağlantısına tıkladığınızda hizmete ulaşabilirsiniz.
5) Son bir yıl içerisinde adınıza tescilli araç plakasına yazılmış trafik cezası yoksa hizmet sayfasında “Son bir yıl içerisinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan herhangi bir ceza bulunamadı.” açıklaması görüntülenecektir.
6) Son bir yıl içerisinde adınıza tescilli araç plakasına yazılan trafik cezası varsa Ceza Bilgileri tablosunda;
- T.C. Kimlik Numarası
- Aracın Plakası
- Cezanın Düzenlendiği İl
- Cezanın Düzenlendiği İlçe
- Ceza Tarihi
- Ceza Saati
- Ceza Tutarı (TL)
bilgileri görüntülenecektir. Tablodaki İşlem alanında yer alan “Detay” düğmesini kullanarak, trafik cezanızın detaylı bilgilerine erişebilirsiniz.
7) Ceza bilgilerinin görüntülendiği tabloda “Detay” düğmesini kullanarak, Ceza Detay Bilgileri başlığı altında;
- T.C. Kimlik Numarası
- Aracın Plakası
- Tutanak Seri Sıra No
- Ceza Tutarı (TL)
- Cezanın Düzenlendiği İl
- Cezanın Düzenlendiği İlçe
- Cezanın Düzenlendiği Yer
- Ceza Tarihi
- Ceza Saati
- Ceza Maddeleri
bilgilerine erişebilirsiniz. Ekranda yer alan “Yazdır” düğmesini kullanarak sayfayı yazdırabilirsiniz.
EGM PLAKA TRAFİK CEZASI SORGULAMA
EGM internet sitesinden https://www.egm.gov.tr/sayfalar/trafik_sorgulari.aspx trafik cezası sorgulama ve otopark sorgulama yapılabiliyor. Araç sahibi, ad, soyad, TC kimlik numarası, doğum yılını sisteme girerek son bir yıl içinde yazılmış trafik cezalarını görüntüleyebiliyor.
BU 3 AÇIKLAMA VARSA BORCUNUZ YOK DEMEKTİR
Adınıza ya da ehliyetinize yazılmış borç yok ise E Devlet'in ilgili sayfasında(yukarıda anlattığımız) sorgulama yaptığınızda aşağıdaki bu 3 açıklama ile karşılaşırsınız;
- "Sürücü belgenize ait bir kısıt bulunmamaktadır
- Sürücü belgenize ait bir iptal bilgisi bulunmamaktadır.
- Son bir yıl içerisinde adınıza kayıtlı sürücü belgesine veya şahsınıza yazılan herhangi bir ceza bulunamadı."
2018 Trafik cezaları ne kadar
11 Kasım 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliğinde 2018 yılına ait trafik cezaları listesi belirlendi. Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen trafik cezaları, yeniden değerlenme oranına bakıldığında yüzde 14,47 seviyesinde bir zam artışıyla birlikte geldi. Listeden de görüleceği gibi yasal hız limitini aşma, kırmızı ışıkta geçme veya duraklamanın yasaklandığı bölgeye park etmek gibi cezalar, plakaya ceza yazılması tartışmasını doğrudan ilgilendiriyor. Bu nedenle beklemediğiniz sürprizlerle karşılaşmamak için dönem dönem araç plaka sorgulama ile üzerinize tescilli bir aracın borcu olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
· Trafik işaretlerine zarar vermenin cezası · 488TL
· Karayoluna çöp atmak ve trafiğe zarar vermenin cezası · 488TL
· Sahte plaka kullanmanın cezası · 5 bin 942TL
· Trafik belgesi ve tescil plakası olmadan trafiğe çıkmanın cezası · 2 binTL
· Ruhsatsız araç kullanmanın cezası · 108TL
· Yönetmeliğe aykırı plaka takmanın cezası · 488TL
· Farklı okunmaya sebep olacak şekilde tescilli plakada değişiklik yapmanın cezası · 488TL
· Aracını tescil ettirmeden trafiğe çıkarmanın cezası · 235TL
· Karayolunda geçici kullanacağı araç için geçici trafik belgesi ve tescil plakası almamanın cezası · 235TL
· Takograf bulundurmama cezası · 488TL
· Taksimetre bulundurmama cezası · 488TL
· Bozuk takograf kullanma cezası · 7 bin 623TL
· Bozuk taksimetre kullanma cezası · 7 bin 623TL
· Ehliyetsi araç kullanmanın cezası · 2 bin 18TL
· Aracının muayene süresini geçirmenin cezası · 108TL
· Kırmızı ışıkta geçmenin cezası · 235TL
· Emniyet kemeri takmama cezası · 108TL
· Kasksız motosiklet kullanma cezası · 108TL
· Seyir halindeyken cep telefonu kullanmanın cezası · 108TL
· Trafikte aracın camında ya da kapısından bir şey atmanın cezası · 108TL
· Hususi otomobil sürücüsü 0,50 promil alkollü ise ilk seferde · 2 binTL
· Hususi olmayan araç sürücüsü 0-20 promil alkollü ise ilk seferde · 2 binTL
· Kanındaki alkol vb madde tespitine izin vermeyenler için ceza · 2 bin 869TL
· Hız sınırını %10- %30 arasında aşmanın cezası · 235TL
· Hız sınırını %30’dan fazla aşmanın cezası · 488TL
· Aracında radar uyarı sistemi bulundurmanın cezası · 3 bin 42TL
· Dönüş kurallarına uymama cezası · 108TL
· Takip mesafesine uymama cezası · 108TL
· Yasak alanda sollama yapma cezası · 235TL
· Yasak alana park etme cezası · 108TL
· Kavşakta yavaşlamama cezası · 108TL
· Engelli park yerine park etme cezası · 216TL
· İzinsiz yarış yapma cezası · 488TL
Siz de yukarıdaki trafik kusurlarından birisini yapıp yapmadığınızı merak ediyor veya plakanıza kesilmiş bir trafik cezası olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız, online olarak plakadan trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik Cezası Sorgulama İşlemini Düzenli Olarak Yapın
Trafikte farkında olmayarak işleyeceğiniz trafik kuralları ihlalleri nedeniyle karşılaşabileceğiniz cezaların sorgulama işlemlerini düzenli olarak gerçekleştirmeniz büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü üst kısımlarda da belirttiğimiz gibi cezanın size tebliği aşamasına ortaya çıkabilecek aksilikler nedeniyle haberinizin dahi olmadığı bir trafik cezası, size istenmedik problemler çıkartabilir. Böyle bir durumda söz konusu araç trafik cezası borcu gecikme cezası ve yasal faizlerin de eklenmesiyle birlikte çok daha yüksek tutarlara ulaşabilir. Böylesi bir senaryo ile karşılaşmamak içinse sadece birkaç dakikanızı ayırarak trafik cezası sorgulama işleminizi, plaka ve kişisel bilgilerinizi kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Araç cezası sorgulama işlemlerinizde İnterner Vergi Dairesi’nin resmi sorgulama platformunu kullanarak hiçbir ücret ödemeden, plakanıza yazılmış bir trafik cezasının olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu aşamada internet veya diğer kitle iletişim araçlarında karşılaşılan ücret talep ederek adınıza kayıtlı olası trafik cezalarının bilgilendirmelerini yaptığını belirten kuruluşlara ihtiyaç duymadan kendinizin de araç borç sorgulama işlemini gerçekleştirebileceğinizi unutmayın. Aracınızın borç sorgulamasını internet erişiminin bulunduğu hemen hemen tüm platformlar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bilgisayar, tablet veya cep telefonu ile tarayıcınız üzerinden veya resmi uygulamalar aracılığıyla plakadan trafik cezası sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?
Sürücüler trafik cezalarını, PTT şubelerinden nakit olarak ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de kredi kartı ile ödeyebilirler. Trafik cezasının ödenebilmesi için, cezanın sürücüye tebliğ edilmiş olması gerekir. Ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa, erken ödeme imkanından faydalanılabilir. Geç ödeme yapan sürücüler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte öderler.
2018 yılında uygulanacak olan trafik cezalarından bazıları;
- Muayenesi yapılmayan araç kullanmak 108 lira
- Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak 108 lira
- Emniyet kemerini takmamak 108 lira
- Engelli yerine araç park etmek 216 lira
- Kırmızı ışık ihlali 235 lira
- Alkollü araç kullanmak 1002 lira
- Ehliyetsiz olarak araç kullanmak 2018 lira
TRAFİK CEZALARINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM VAR
Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödeme yapmaları halinde indirimli ödeme imkanını kullanabilirler. Cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapan sürücüler indirim hakkından yararlanabilirler. Erken ödeme için yüzde 25 oranında indirim uygulanır. Cezanın geç ödenmesi durumunda ise, yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.