Emniyet Genel Müdürlüğü uzun bir süredir lise mezunu ya da lise son öğrencileri polislik sınavlarına kabul etmektedir. Polis olmak isteyen binlerce kişi nasıl polis olmanın yollarını ve şartlarını merak ediyor. Polis olmak için belirli eğitimleri tamamlamak gerekiyor. 2020 yılı güncel bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz. Peki Polis Nasıl Olunur? Polis olmak için şartlar neler?
Sitemizde daha önceki konularda polis nasıl olunur, özel harekat polisi nasıl olunur konuları hakkında detaylı bilgi verdik. Ancak sizlerden gelen yorumlar üzerine özellikle lisede okumaya devam eden ya da liseyi bitirmiş kişilerin nasıl polis olacağı hakkında bilgi vereceğiz. Bu yazı henüz ortaokulda okuyan öğrencileri de ilgilendirmektedir; Çünkü polis kolejleri kapandığı için artık en erken liseden sonra polis olunabilmektedir.
Emniyet Teşkilatı her yıl düzenli polis alımlarına devam etmektedir. Bunların bir bölümü de lise son sınıf ya da lise mezunu kişilerden seçilmektedir. Siz de liseden sonra polis olmak istiyorsanız öncelikle YKSye gireceksiniz. Bu sınavdan minimum 280’e yakın ham puan almanız gerekir. Her yıl bu taban puanlar değişmekle birlikte bu ortalamalarda olmaktadır. Taban puanı geçtikten sonra PMYO’ya başvuru yapacaksınız. Başvuru için öncelikle Polis Akademisi hesabına para yatırıyorsunuz ve bankadan alacağınız dekontla PMYO binasına gidip başvuruda bulunuyorsunuz.
LİSEDEN SONRA NASIL POLİS OLUNUR ?
Başvuru yaptıktan sonra size mülakat için bir gün verilecek. Merak etmeyin fazla bir zaman olmayacak en fazla 2-3 hafta kadar. Mülakatlar; sağlık, fiziki ve sözlü olarak gruplara ayrılmış şekildedir. Sağlıkta soyunuyorsunuz ve doktor sizi inceliyor. Burada fazla detaylıca bakılmıyor. Boy ve kiloya bir de vücudunuzda belirgin bir iz varmı ona bakılıyor. Sonrasında spor mülakatı var. Burada şınav, mekik, trambolin üzerinde yürüme gibi fiziksek olarak sizi zorlayacak bölümler var. Burayı da geçen adaylar sözlü mülakata alınıyor. Sözlü mülakat da iki aşamadan oluşuyor. Önce psikologlarla görüşme yapıyorsunuz. Onlar kendinizi tanıtmanızı ve birkaç basit soru soruyorlar. Hemen ardından Emniyet Müdürlerinin karşısına çıkıyorsunuz. Onlar da sizden kart çekmenizi istiyor. Burada karta doğru cevap vermekle birlikte, bıraktığınız izlenim de çok önemli.
Eğer bütün aşamaları geçerseniz sıralamanız doğrultusunda intibak eğitimine kalmayı hak kazanıyorsunuz. Belki yedeklere de kalabilirsiniz. Yedeklerden de çok fazla kişi çağırılıyor; çünkü intibak eğitiminde sağlıktan, eğitimden çok elenen oluyor. İntibak eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar 2 yıl sürecek polis öğrenciliği bekliyor. Sonrasında bir şubede göreve başlıyorsunuz. Bu şube genellikle Çevik kuvvet, karakol ya da güven timleri olmaktadır.
Sıralamanız Belirlenirken Dikkate Alınan Etkenler: YGS puanınının %25, fiziki yeterlilik puanınızın %25 ve mülakat puanınızın %50’si alınarak yapılmaktadır.
ADAYLARDA ARANILACAK NİTELİKLER
Polis Meslek Yüksek okullarına (PMYO) girmek isteyen adaylarda;
a) Lise ve dengi okullardan mezunu olması ya da lise 4.sınıfta okuyor olması
b) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
c) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından o yıl içinde yapılan üniversiteye giriş sınavlarında puan türlerinin en az birinden üniversitelerin yüksek okullarına girmek için yeterli asgari taban puanı almış olmak,
d) 18 yaşını tamamlamış ve 26 yaşından gün almamış olmak
e) Bayanlar için 1.62 cm., erkekler için 1.67 cm’den kısa boylu olmamak ve boy ölçüsünün santimetre olarak son iki rakamı ile kilosu arasında 15 kilogramdan eksik veya fazla fark olmamak, beden kitle endeksinin 18 (dahil) ile (27) arasında olması,
f) Sağlık yönünden, Sağlık Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinde aranılan sağlık şartlarına uygun olmak,
g) Turistik işletme belgesi olan yerler hariç olmak üzere, daha çok suçluların barındığı veya suç işlemeye müsait yerlerde çalışmamak, genelev, birleşme yeri, randevu evi, tek başına fuhuş yapılan mesken ve bu gibi yerlerde aracılık, bekleyicilik ve benzeri bir iştigali bulunmamak; genel ahlaka aykırı oyun, temsil, film, video bant, teyp kasete, şarkı sözü ve teknolojinin gelişimi ile ortaya çıkan benzeri muzır neşriyat ve benzeri işler üzerinde çalışmaktan haklarında herhangi bir adli veya idari takibat devam ediyor olmamak veya hüküm giymemiş olmak,
h) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile, Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç; kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devletin sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan dolayı haklarında devam etmekte olan bir adli kovuşturmaya tabi olmamak,
i) Müracaat tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya parti kollarına üye bulunmamak, daha önceden üyeliği var ise ayrıldığını belgelemek,
j) Alkol, uyuşturucu ve psikotrop maddeler ile kumar alışkanlığı bulunmamak,
k) Eşi hakkında; affa uğramış olsa bile, Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ve 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç; kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devletin sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan dolayı hakkında devam etmekte olan bir adli kovuşturmaya tabi olmamak,
l) Kamu haklarından mahrum bulunmamak, şartları aranır.
m) ÖSYM tarafından yapılan YGS puan türlerinden herhangi birinden 270 puan alması, Emniyet Teşkilatı personeli şehit ya da vazife malülü olanların eş ve çocuklarından söz konusu puan türü şartı 150 olarak aranır
BAŞVURU ZAMANI VE ŞEKLİ
Yüksek Okula giriş sınavına başvurular, her yıl Polis Akademisi Başkanlığı tarafından tespit ve ilan edilen tarihler arasında Polis Meslek Yüksek Okul Müdürlüklerine şahsen yapılır.
Eksik belge, posta yolu ile veya başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.
Başvuru:
Başvuru esnasında adaylardan:
a) Form dilekçe,
b) Nüfus cüzdanı fotokopisi veya noterden tasdikli örneği,
c) Diploma veya çıkış belgesi fotokopisi veya noterden tasdikli örneği,
d) Yazılı sınav tarihinde askerlikle ilişiği bulunmadığına dair belge,
e) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5 inci ve 10 uncu maddelerinde belirtilen hususlara uygun son bir yıl içerisinde çekilmiş 6 adet vesikalık fotoğraf,
f) İkametgah belgesi,
g) ÖSS sonuç belgesi,
h) Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
i) Kendisinin ve evli ise eşinin adli sicil belgeleri,
j) Evli ise evlenme cüzdanı fotokopisi veya noterden tasdikli örneği, istenir.
Fotokopisi verilen belgelerin aslı, müracaat sırasında müracaatı alan görevliye ibraz edildiğinde fotokopiler görevli tarafından "Aslı Görüldü" ibaresi ile birlikte sicil ve imza atılarak alınır.
Ayrıca, 2330 sayılı Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun kapsamında şehit veya görev malulü olan Emniyet Teşkilatı personelinin eş ve çocuklarından şehitlik veya malullük belgesi istenir.
Sınav giderlerini karşılamak üzere adaylardan, Akademi döner sermaye işletmesine her yıl Akademi tarafından tespit edilen miktarda ücret alınır.
POMEM POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZLERİ GİRİŞ KOŞULLARI
Teşkilatta ihtiyaç duyulan polis memurlarını yetiştirmek için lisans mezunlarından belirlenen niteliklere sahip, belirlenen sınavlarda başarılı olan adaylara, 6 aydan az olmamak üzere polislik eğitimi veren eğitim ve öğretim okullarıdır.
POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜKLERİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) En az dört yıllık yüksek öğretim kurumu veya bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdış ındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak.
c) Değerlendirme ve seçme işlemlerinin ilk günü itibarıyla, askerliğini yapmamış erkekler ile bayan adaylar için 28 yaşından, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için (30 yaşından gün almamış olmak (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınır.).
d) Boy ölçüsü, beden kitle endeksi ile sağlık yönünden Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak. (Erkekler için 167 santimetreden, bayanlar için 162 santimetreden kısa boylu olmamak.)
e) Başvuru öncesi ve başvuru sırasında; genelev, birleşme yeri, randevu evi, tek başına fuhuş yapılan mesken ve bu gibi yerlerde aracılık, bekleyicilik ve benzeri bir meşguliyeti bulunmamak; fuhuş, kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeni ile hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, idarî yaptırım uygulanmamak veya hüküm giymemiş olmak, bunlardan herhangi birinin uzlaşma yoluyla sonuçlandırılmamış veya yine bunların herhangi birisiyle ilgili olarak mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak ya da başka bir tedbire çevrilmemiş olmak.
f) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış veya yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa bile; devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından;
1) Mahkûm olmamak.
2) Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak.
3) Devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak.
g) (e) ve (f) bentleri adayın eşi hakkında da uygulanır.
ğ) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya parti kollarına üye bulunmamak, daha önceden üyeliği var ise ayrıldığını belgelemek, terör eylemleri ile organize suç faaliyetlerine katılmamış olmak.
h) Herhangi bir kadınla veya erkekle nikâhsız olarak birlikte yaşıyor olmamak.
ı) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.
i) Silah taşımaya ve silahlı görev yapmaya hukukî bir engeli bulunmamak.
j) 8/5/2005 tarihli ve 25809 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 11 inci maddesi kapsamında ilişiği kesilenler hariç, Genel Müdürlük bünyesindeki eğitim kurumlarından ayrılmış veya çıkarılmış ya da herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmak.
k) KPSS puan türünden, Genel Müdürlükçe belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak.
l) İlgili mevzuat kapsamında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonuçları olumlu olmak.
BAŞVURU ESNASINDA İSTENEN BELGELER
a) Başvuru dilekçesi,
b) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu,
c) Lisans diplomasının veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi,
ç) Erkek adaylardan askerlik durum beyanı,
d) Evli ise evli olduğuna dair beyan,
e) KPSS Sonuç Belgesinin aslı ve fotokopisi,
f) 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğe uygun olarak son bir yıl içinde çekilmiş on adet vesikalık fotoğraf,
(2) Birinci fıkrada istenen belgelerin fotokopileri, başvuru sırasında görevli tarafından asılları ile karşılaştırılarak kontrol edildikten sonra "Aslı Görüldü" ibaresi ile isim, rütbe ve sicil yazılarak imza edilir ve belgelerin aslı adaya geri verilir.
MÜRACAAT KABUL İŞLEMLERİ
Adayların, ikamet ettikleri İl Emniyeti Müdürlüklerine duyurulacak tarihler arasında başvuru esnasında istenen belgelerle birlikte şahsen başvurmaları gerekmektedir. Eksik belge veya posta yolu ile ya da başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir.
Başvuru esnasında evraklar eksiksiz teslim alınıp, adaya ilişkin Başvuru Formu ile Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formları İl Emniyet Müdürlüğünce tanzim edilecektir. Evli olan adayların eşleri için de Güvenlik ve Arşiv Araştırması formu düzenlenecektir.
DEĞERLENDİRME VE SEÇME İŞLEMLERİ
Değerlendirme ve seçme işlemi, Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenecek bölge merkezlerinde görevlendirilecek Kurul tarafından yapılacaktır. Değerlendirme ve seçme işlemi, Emniyet Genel Müdürlüğünce ilan edilen eğitim dönemleri için geçerlidir. Kurul, adayı bizzat görerek değerlendirme ve seçme işlemini aşağıda belirtildiği gibi üç aşamada yapar.
a) İlk aşamada; Kurul, adayların fizikî görünüşü, konuşma düzgünlüğü, Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen hususlar ile Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinde belirtilen giriş şartlarına haiz olup olmadığı ve arşiv araştırması sonuçlarını dikkate alarak değerlendirmesini yapar. Değerlendirme sonucu olumlu bulunan aday ikinci aşamaya geçer. Kurul, kararını oy birliğiyle alır. Kurul, kararını Değerlendirme Karar Formuna işler. Kararın olumsuz olması durumunda gerekçeli karar forma yazılır.
b) İkinci aşamada; adaylara, Genel Müdürlükçe belirlenecek konuların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu ile ilgili konuşma yapması istenilir. Her bir adaya konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için eşit süre verilir. Değerlendirme sırasında adayın;
1) Konu hakkında bilgi düzeyi,
2) Kendisinden istenileni kavrama,
3) Kendine güven duyma,
4) İfade etme yeteneği,
5) Beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göre değerlendirmesi yapılır. Kurul üyelerinden her biri, bir kriteri değerlendirir. Değerlendirme, her bir kriter on iki puan olmak üzere toplam altmış puan üzerinden yapılır.
c) Üçüncü aşamada; adayın fizikî yeterliği, Genel Müdürlükçe belirlenecek alanlara ve kriterlere göre değerlendirilir. Adayın fizikî yeterlik durumu toplam kırk puan üzerinden değerlendirilir.
Adayın başarılı sayılabilmesi için, ikinci ve üçüncü aşamada belirtilen toplam tam puanların ayrı ayrı %50’sini aşması gerekir. Değerlendirme ve fizikî yeterlik aşamalarından herhangi birinde "ÖĞRENCİ ADAYI OLAMAZ" kararı verilen aday başarısız sayılır ve bir sonraki aşamaya katılamaz.
Anılan aşamalardan herhangi birine katılmayan aday başarısız sayılır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, aday hakkında Kurulca; "POMEM ÖĞRENCİ ADAYI OLUR" veya "ÖĞRENCİ ADAYI OLAMAZ" şeklinde karar verilir.
Bu karar Değerlendirme Karar Formuna işlenir. Kararın olumsuz olması durumunda gerekçeli karar forma yazılır. Değerlendirme sonuçlarına göre "POMEM ÖĞRENCİ ADAYI OLAMAZ" kararı verilenlerin listesi aynı gün Kurul tarafından, görülebilecek ilan panolarına asılır ve beş gün süreyle askıda kalır. Kurul kararları kesindir.
Hakkında "POMEM ÖĞRENCİ ADAYI OLAMAZ" kararı verilen aday, aynı dönem için bir başka Kurula müracaat edemez.
BAŞARI LİSTESİNİN DÜZENLENMESİ
Genel Müdürlükçe ilan edilen sayıda POMEM’lere öğrenci alınır. Alınacak öğrencilerin başarı listesi, KPSS puanı ile değerlendirme ve fizikî yeterlik puanlarının toplamına göre, en yüksek puandan başlanarak erkek ve bayan olmak üzere ayrı ayrı başarı sıralaması yapılır. Sıralama sonucunda eşitlik olması hâlinde, KPSS puanı daha yüksek olan aday tercih edilir. Sıralama sonucuna göre, o yıl belirlenen kontenjan miktarı kadar aday asıl, bu miktarın % 30’u kadar aday yedek olarak ilan edilir.
POMEM Adaylarının Sağlık Kurulu Rapor İşlemleri
Emniyet Teşkilatına alınacak personelin sağlık kontrolleri Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda Polis Meslek Eğitim Merkezinde eğitim öğretime başladıktan sonra yapılmaktadır.
BAŞVURU YERLERİ NERELERDİR?
Müracaat İşlemleri: Adayın ikamet ettiği İl Emniyet Müdürlüğü
Değerlendirme ve Seçme İşlemleri: Adayın ikamet ettiği İl’e göre belirlenecek Bölge Merkezleri
POMEM BİLGİ İÇİN:
EGM Eğitim Dairesi Başkanlığı Mustafa Kemal Mahallesi 2143 Sokak No:16 Balgat- Çankaya/ANKARA ve İl Emniyet Müdürlükleri Eğitim Şube Müdürlükleri
Eğitim Dairesi Başkanlığı İrtibat Telefonları:
POMEM Şube Müdürlüğü: 0 312 462 43 62–63–64–66–68
İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü : (Sınav İşlemleri) 0 312 462 43 34-35
POLİS AKADEMİSİ GİRİŞ KOŞULLARI NELERDİR?
1- Sosyal Durum İle İlgili Koşullar
1- T.C. vatandaşı olmak,
2- Evli veya nikahsız yaşamakta olmamak,
3- Herhangi bir suçtan sabıkası olmamak,
4- Herhangi bir okuldan ahlak ve disiplin sebebi ile çıkarılmış olmamak,
5- Hakkında herhangi bir suçtan kanuni kovuşturma bulunmamak,
6- Kendisi ve ailesi hakkında yaptırılan kovuşturmada Emniyet Teşkilatına girmeye engel hali bulunmamak,
7- Akademinin eğitime başladığı tarih itibari ile askerlikle ilişiği bulunmamak.
2- Öğrenim, Yaş ve Boy İle İlgili Koşullar
1- ÖSYS'de sayısal, sözel veya eşit ağırlık puanı olarak belirlenen puan kadar veya daha yukarı puan almak,
2- Sınavların yapılacağı yılın 01 Ekim tarihi itibari ile 22 yaşından gün almamış olmak,
3- Erkeklerde en az 1.67cm., bayanlarda ise en az 1.65 cm. boyunda olmak,
4- 2330 sayılı Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına giren şehit çocukları ile görevi sebebiyle sakatlanan veya sürekli bir hastalığı yakalanan görev malulü Emniyet Teşkilatı mensuplarının çocuklarında 2. maddede belirtilen yaş haddi iki üst yaş (24 yaş) esas alınarak belirlenir. Ayrıca 3. maddede belirtilen boy ve kilo şartı aranmaz.
3- Sağlık İle İlgili Koşullar
Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Eğitim ve Öğretim Kurumlarına Alınacak Öğrencilerde Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince;
1- Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak,
2- Türkçe'yi kusursuz konuşmak (dilde kekemelik, pelteklik, tutukluk vb. olmamak),
3- Duymasında en ufak bir kusur bulunmamak,
4- Gözlerinde ihtilafsız 2 diyoptriye kadar miyop, 1 diyoptriye kadar hipermetrop bulunanlardan düzeltmeden sonra bir gözün görmemesi 7/10, diğer gözün görmemesi 9/10' ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı düzeltmeden sonra 8/10'dan aşağı bulunmamak,
5- Vücudun görünür yerlerinde tanımayı kolaylaştıran, görünümü bozan ve kısmen de olsa fonksiyonlara mani yara, yanık, cerrahi müdahale bulunmak,
6- Tüberkülozlu, varisli, düztaban olmamak,
7- Sevk edileceği Devlet Hastanesinde "Polis Akademisi Öğrencisi Olur" kaydını içeren sağlık kurulu raporu almak.
POLİS KOLEJİ GİRİŞ KOŞULLARI NELERDİR?
Polis Koleji, " Bir Kısım Derslerin Öğrenimini Yabancı Dille Yapan Resmi Okulların Lise Kısmı Fen Kolları Müfredat Programı"nı aynen uygulayan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Parasız Yatılı ve Resmi Üniformalı Devlet Lisesidir. Yalnızca Ankara'da bulunan Polis Kolejinde 4 Yıllık eğitim süresinin ilk yılında yabancı dil ağırlık, diğer 3 yılında ise lise programı uygulanmaktadır.
Müracaat Şekli ve İstenilen Belgeler
Müracaat tarihleri her yıl Emniyet Genel Müdürlüğünce İl Emniyet Müdürlüklerine bildirilir ve bildirilen tarihler arasında İl Emniyet Müdürlüklerine müracaat edilir.
Adayların müracaatı sırasında dilekçeye;
1- Nüfus hüviyet cüzdanı aslı veya onaylı örneği,
2- Diploma ile değiştirmek üzere çıkma yazısı,
3- 6 adet vesikalık fotoğraf eklenir.
Evrakını teslim eden adaylara sınav formu doldurulur ve sınav giriş kartı verilir. Posta ile müracaat kabul edilmez.
Sosyal Durum Yönünden Aranan Şartlar
1- Erkek ve Türk vatandaşı olmak,
2- Herhangi bir suçtan dolayı hükümlü olmamak (taksirli suçlar hariç)
3- Kendisi, birinci derecede hısımlar, veli veya vasisi 657 sayılı Kanunun 48. maddesinde belirtilen suçlardan ötürü takibata uğramamış olmak,
4- Siyasi ve ideolojik mahiyetteki bir suç sebebiyle adli ve idari yönden ceza almamış olmak,
5- Evli olmamak,
6- Bilgi işlem birimlerinden alınan bilgiler ve zabıtaca yapılacak tahkikat sonucunda koleje kayıt kabulünde sakınca görülmemek.
Sağlık Yönünden:
1- Kel, peltek, kekeme, düztaban olmamak, yüzde kolayca teşhise imkan sağlayacak şekilde çiçek bozuğu, çıban veya yanık bulunmamak,
2- Vücut yapısı, "Emniyet Genel Müdürlüğüne Bağlı Eğitim ve Öğretim Kurumlarına Alınacak Öğrencilerde Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik"te belirtilen sağlık şartlarına uygun olmak.
Boy ve Kilo Yönünden
1- Boy yönünden; 11 yaş grubu için en az 1.34 cm., 12 yaş grubu için en az 1.39 cm., 13 yaş grubu için en az 1.44 cm., 14 yaş grubu için en az 1.51cm., 15 yaş grubu için en az 1.56 cm., 16 yaş grubu için (hazırlık okuyanlar için) en az 1.60 cm. boyunda olmak,
2- Kilo yönünden; ağırlık: boy ölçüsünün cm. olarak son iki rakamı ele alınarak bu rakamlardan 5 kg.'a kadar (5 kg. dahil) fazlalığı, 15 kg.'a kadar (15 kg. dahil), noksanlığı bulunanlar kabul edilir.
Örneğin 1.51 cm. boyunda olan bir adayın en fazla 56 kg., en az 36 kg. olması gerekir.
Yaş Yönünden
1- Polis Koleji hazırlık sınıfına müracaat tarihinde 16 yaşından, hazırlık sınıfını okuyanlar için 17 yaşından gün almamış olmak.
2- İlkokulu bitirdikten sonra hangi sebeple olursa olsun yaş düzelmesi yaptırmış olanların düzeltmeden önceki yaşları geçerli sayılır. İlkokulu bitirmeden yaptırılan yaş düzeltmelerinde. düzeltilmiş yaşa itibar edilir.
Tahsil Yönünden Aranan Şartlar
1- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulları 3 ve daha yukarı diploma notu ile bitirmiş olmak,
2- Yurtdışına öğrenimlerini yapan Türk vatandaşlarının çocuklarından, gördükleri yabancı öğrenimlerinin Türk okulları dengi öğrenim olduğu Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olmak,
3- Tahsile ara vermemiş olmak,
4- Lise ve dengi okullara devam etmemiş olmak,
5- Yapılacak giriş sınavlarını kazanmış olmak.
Polis Koleji Aday Tespit Sınavı
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ölçme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı ile imzalanan protokol gereği, 56 sınav merkezinde Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilecek olan sınava girmek isteyen adaylar, halen okumakta oldukları okul müdürlüklerine başvuruda bulunarak okul idaresinden alacakları, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı Başvuru Formunu yine okumakta oldukları okul idaresinden alacakları Sınav Kılavuzuna göre dolduracaklar ve okumakta oldukları okul müdürlüklerine teslim edeceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığınca , Polis Koleji Aday Tespit Sınavı değerlendirilerek, sonuçlar yine Milli Eğitim Bakanlığınca, adayların adreslerine posta ile gönderilecek ve internette yayınlanacaktır.
Polis Koleji Aday Tespit Sınavında, Genel Müdürlüğümüzce belirlenecek sayı kadar başarılı olan adaylar ile Polis Koleji Aday Tespit Sınavında tam puanın, en az yarısı ve daha fazlasını alan;
1- Emniyet teşkilatında çalışmakta iken Şehit veya Görev Malulü olanların çocukları,
2- Mezun olduğu eğitim ve öğretim yılı içerisinde düzenlenen ulusal ve uluslararası resmi spor şampiyonalarında ilk üç dereceye giren adaylar,
3- Çalışmakta olan veya emekli olan Emniyet Teşkilatı mensuplarının çocukları,
Ankara’da yapılacak olan ve tarihi daha sonra Genel Müdürlüğümüzce belirlenecek,
Polis Koleji Giriş Sınavına katılacaktır.
Polis Koleji Giriş Sınavı:
Genel Müdürlüğümüzce daha sonra belirlenecek tarihler arasında, Polis Koleji Müdürlüğünde üç aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. Polis Koleji Giriş sınavının aşamaları aşağıda belirtildiği şekildedir;
a) Mülakat Sınavı: Adayların konuşma düzgünlüğü, fiziki görünüşü, kendine güven derecesi, kavrama ve ifade kabiliyeti değerlendirilecektir.
b) Beden Eğitimi Sınavı: Adaylar, belirlenen parkurda çeşitli beden hareketlerini içeren sınava tabi tutulacaklardır.
c) Yazılı Sınavı: Mülakat ve beden eğitimi sınavlarında başarılı olan adayların katılacağı yazılı sınav, Polis Koleji Müdürlüğünde test usulü yapılacak ve sınav sonuçları, 24 saat içerisinde ilan edilecektir. Yazılı sınav sonucunda başarılı olan adaylar intibak eğitimlerine alınacaktır.
Polis Kolejinde yapılacak yazılı sınavda, tam puanın yarısı ve daha fazlası puan almaları kaydı ile;
1- Emniyet Teşkilatında çalışmakta iken Şehit veya Görev Malulü olanların çocukları,
2- Mezun olduğu eğitim ve öğretim yılı içerisinde düzenlenen ulusal ve uluslararası resmi spor şampiyonalarında ilk üç dereceye giren adaylar, Polis Kolejine Giriş Yönetmeliğinde belirtilen oran kadar başarı sırasına göre istifade edebileceklerdir.
Ayrıca, Polis Kolejine Giriş Yönetmeliğinde yapılacak yönetmelik değişikliğinin gerçekleşmesi halinde çalışmakta olan veya emekli olan Emniyet Teşkilatı mensuplarının çocukları da Polis Kolejinde yapılacak yazılı sınavda tam puanın yarısı ve daha fazlası puan almaları halinde belirlenen oran kadar başarı sırasına göre istifade edebileceklerdir.
Sınavlar hakkında ayrıntılı bilgi, adayların halen okumakta oldukları okul müdürlüklerinden temin edecekleri Polis Koleji Aday Tespit Sınavı Kılavuzunda yer almaktadır. Polis Kolejine Giriş Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile ilgili gerekli yönetmelik değişikliği çalışmaları devam etmektedir.