İnsanların günlük hayatta tükettikleri siyah çay ve faydasını gördükleri bitkisel çayların çoğu plastik paketlere sarılıdır. Bu çay poşetleri bir zımba ile patlatılan ve zımba ile tutturulan ince lifli bir malzeme kullanılarak yapılır.
Paket yapımında kullanılan bu ince lifli malzeme ç; kağıt, bambu lifi, PVC, suni ipek, naylon, termoplastik ve polipropilen gibi çeşitli malzemelerden üretilir. Bu paketler bugün piyasa sürekli olarak gödüğümüz poşet çayların paketlerinde oldukça fazladır.
Faydası oluyor diye tüketilen bitkisel çayların poşetleri de bu maddelerden üretildiğinden, paketler bardağa oyup su döküldüğü zaman tehlikeli maddeler suya da aşılanmış oluyor. Plastik ısıtıldığında, kimyasallar süzülerek içilmek istenen çayın içinde geziyor. Böylelikle sağlıklı olarak tüketildiği sanılan bitkisel çaylar, faydadan çok zarar vermeye başlıyor.
Kağıt çay poşetleri, genellikle epoksi reçineleri ve pestisitlerin üretiminde ana bileşen olan dioksin veya epiklorohidrini sülük eden ağartıcılarla işlendiğinden, su ile birlikte teması sağlandığında, epiklorohidrin denilen hayvanlarda kansere neden olan bir maddeye dönüşüyor.
Paket çayı kapatmak için kullanılan zımba da poşet kadar tehlike verebilir. Sallama çay poşeti bir zımba ile tutturulmuyorsa, muhtemelen plastik, reçine, epoksi veya ısıya dayanıklı başka bir yapıştırıcı gibi bir tür yapıştırıcı ile kapatılmıştır. Tüketilen bitkisel çaylarda bu kimyasallarda bulunduğundan büyük tehlike oluşturur.
Poşetlerdeki kimyasalların sağlığını bozmasını istemeyenler, evde hazırlayacakları bitkisel karışımları demlik topları, bitki çayı için özel üretilmiş olan demlikler veya BPA içermeyen cam kaplama bir su ısıtıcısı ile çaylarını demleyebilirler.