Pratik Aşure İçin Malzemeler;
500 gram aşurelik buğday
3 çay bardağı nohut (pratik olması adına konserve kullanılacak)
3 çay bardağı kuru fasulye (pratik olması adına konserve kullanılacak)
Yarım su bardağı kayısı
Yarım su bardağı fıstık (tuzsuz olacak)
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı kuru incir
1 su bardağı ceviz (iri parçalar halinde olacak)
5 su bardağı su (sıcak olacak)
İsteğe göre;
İnce rendelenmiş portakal kabukları
Süslemek adına nar taneleri
Tarçın
Pratik Aşure Yapılışı;
Öncelikle yarım kilo aşurelik buğday bir gece önceden yumuşaması adına sıcak su ıslatılır. Ertesi gün yumuşayan buğdaylar bol su ile iyice yıkanır. Normalde aynı işlemler nohut ve fasulyeye de uygulanır. Ancak bu tarif de nohut ve fasulyeler konserve olarak kullanılacağından dolayı bir gece öncesinden ıslatılmasına gerek yoktur. Kayısılar ve incirler kuşbaşı olarak doğranır. Kayısı, incir ve kuru üzüm ayrı tencerelerden yumuşayıncaya kadar haşlanır. Buğdaylar 5 su bardağı kaynar su ile haşlanmaya bırakılır. Daha sonra bütün malzemeler suyun içerisine eklenir ve piştikten sonra kaselere koyularak üzerine ceviz ve nar eklenir.
Afiyet Olsun…