2 yılı aşkın süredir tüm Dünya'da etkili olan, alınan önlemler sonrası etkisini biraz da olsa azaltan koronavirüs vakaları, yaz mevsiminin gelmesi ve önlemlerin genişletilmesi sonrası tekrardan artış göstermeye başladı. Hem vaka sayılarının hem de ölüm oranlarının artması sonrası uzmanlardan teker teker uyarılar gelmeye başladı.
YENİ VARYANT KOLAY BİR ŞEKİLDE BULAŞABİLİYOR
KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, vakaların tekrardan artış göstermeye başladığını ve kolay bir şekilde bulaştığını söyleyerek, aşı olan kişilerin aşı süresinin belirli bir zaman sonrası varyantlara karşı savunmasız olabileceğini belirtti. Yeni çıkan varyantların kolay bir şekilde bulaşabileceği bilgisini veren Aydın, "Omicron çok gürültülü bir hastalık oluşturmasa da aşıdan kaçabilen bir varyant. Aşıların etkisi özellikle aşı süresi uzun olan insanlarda aşıdan kurtulma fırsatı oluyor." dedi.
RİSK GRUPLARI VE 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN AŞI GEREKLİ
6 ayı geçen aşıların koruyuculuğunda ciddi bir şekilde düşme olduğunu vurgulayarak "Hassas gruplar ve 65 yaş üstünün aşı olmaları ve bu dalgayı atlatmaları bilimsel bir gereklilik. Şiddetli bir dalgayla karşı karşıyayız ve bu dalgayı başka türlü atlatamayız. Bir kez aşı olarak ömür boyu korunamayacağımızı söylemiştik. Aşıyla oluşan bağışıklık bizi belli bir süre koruyabiliyor. Ülke olarak bu süreyi aşmış durumdayız." şeklinde konuştu.
AŞININ KORUYUCULUĞU AZALDI
Özellikle risk grupları başta olmak üzere aşı programına yeniden geçilmesini ve maske kullanmaya başlanması gerektiğini söyleyen Aydın, "Varyant değişimi nedeniyle aşının koruyuculuğu zaten bir miktar azaldı. Oluşan bağışıklık sistemi de ömür boyu kalıcı olmadığı için bağışıklık sistemi de azaldı. Vücut bunu tamamen unuttu diyemeyiz. Vücut tanısa da yeterli korumayı sağlayamıyor. Geçmişte yapılan aşılardan şimdi bir umut beklemek doğru bir yaklaşım olmaz.” ifadelerine yer verdi.