Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde meydana gelen Marmara depreminin 23.yıldönümü beklenen yeni depremi akıllara getirdi. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası depremin şiddeti, olası tsunami hakkında çarpıcı ifadeler kullandı.
"FAY TEK SEFERDE KIRILIRSA..."
Prof. Dr. Haluk Özener, beklenen olası deprem için," Marmara'da biriken enerjiyi göz önüne aldığımızda 7.2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Burada 130 kilometrelik fay tek seferde kırılırsa büyüklüğü 7.5'u bulabilir. Depremin İstanbul'un hangi bölgesinde nasıl etki edeceği fayın nereden kırılacağı ile ilgili o yüzden ilçe ismi veremeyiz." dedi.
"DEPREMDE KAÇ KİŞİNİN NASIL ETKİLENECEĞİNİ TAHMİN ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Depremin etkisinin birçok nedene bağlı olduğunu ifade eden Haluk Özener şunları söyledi:
"Depremin etkisi nüfus yoğunluğu, zemin, faya olan uzaklık ve binanın kalitesi gibi etkenlere bağlı. Ama depremde kaç kişinin nasıl etkileneceğini tahmin etmek mümkün değil. Çünkü örneğin Fatih, Kapalıçarşı, Eminönü gündüz çok kalabalık yerler ama akşamları boş. Eğer deprem gündüz olursa orada etkilenecek kişi sayısı doğrudan çok yükselecek. Fayın hangi parçasının kırılacağı da etkili"
DEPREM SONRASI TSUNAMİ RİSKİ
İstanbul'da depremin ardından olası tsunami riski için de konuşan Özener, tsunami olursa vatandaşların kıyıdan uzaklaşarak yüksek yerlere çıkması gerektiğini söyledi.
Tsunamiyi depremden 7 dakika sonra tespit edebildiklerini belirten Özener şu ifadeleri kullandı:
"Biz şu anda depremden sonra 7 dakika içerisinde tsunami olup olmayacağını tespit edebiliyoruz. Eğer bir tsunami tehlikesi ile karşılaşırsa kıyıdan uzaklaşıp yüksek yerlere çıkmamız gerekecek. Tsunami uyarısı verip daha sonra bu tehlike ortadan kalkarsa tekrardan haberdar ediyoruz. Büyük İstanbul depreminden sonra tsunami olma ihtimali var. Bu tsunami Uzakdoğu'dakiler gibi kilometrelerce içeri girmez fakat sahil bandı etkilenebilir. En azından bir 15-20 dakika için sahile inilmemeli, yukarı çıkılmalı"
KANDİLLİ VE AFAD ARASINDAKİ VERİ FARKLILIĞI
Yaşanan bir depremin ardından AFAD ile Kandilli Rasathanesi arasındaki verilerin farklılığına da değinen Özener, farklılıkların bir öneminin olmadığını dile getirdi. Özener, "Örneğin İstanbul depremi gibi bir depremde ne olursa olsun çok ciddi bir hasar olacak. Biz AFAD ile koordineli şekilde çalışıyoruz. Kaldır-konuş sistemimiz var ve eş zamanlı şekilde bilgi paylaşıyoruz. Hepimiz bu ülke için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Kaynak: Sabah