Prof. Dr. Osman Müftüoğlu aşı karşıtlarına seslendi: 4. dalganın sorumluları olarak tarih onları sorgulayacaktır
Koronavirüs salgınındaki son durumu değerlendiren Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, salgının aşı tereddüdünün olduğu yerlerde yayıldığına dikkat çekerek," Aşı karşıtlarına ısrarla duyurulur! Zira oluşabilecek 4. dalganın sorumluları olarak tarih onları mutlaka sorgulayacaktır" dedi.
111
Türkiye'de koronavirüs salgınına karşı mücadele ve aşılama çalışmaları sürüyor. Özellikle vaka artışının yaşandığı illerde aşılamanın az olması tehlike çanlarının çalmasına neden olurken pandemi hakkında vatandaşları bilgilendiren Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bu kez aşılama çalışmaları ve aşı karşıtları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
211
VAKALAR AŞILAMANIN AZ OLDUĞU İLLERDE ARTIYOR
Müftüoğlu kaleme aldığı köşe yazısında," Son durum aşı tereddüdünün yaygın olduğu illerde salgının çok daha büyük bir hızla ve tehlikeli bir şekilde yayıldığını gösteriyor. Örneğin, Siirt’teki durum son derece önemli ve tehlikeli. Neredeyse her 100 Siirtliden biri yeni koronavirüsü taşıyor.
311
Zira son verilere bakılırsa 100 bin nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısına göre, Siirt 1139 vaka ile adeta rekora koşuyor. Siirt’i 599 vaka ile Diyarbakır, 447 vaka ile Bingöl, 413 vaka ile de Bitlis izliyor.
411
Unutmayalım: Bu iller aşılanmanın da en düşük olduğu illerdir. Ve bu rakamlar bize aşı tereddüdü veya karşıtlığının önümüze koyabileceği faturaların ilk işaretleridir. Aşı karşıtlarına ısrarla duyurulur! Zira oluşabilecek 4. dalganın sorumluları olarak tarih onları mutlaka sorgulayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
511
"AŞI KARŞITLARINA KARŞI YENİ ÇARELER ÜRETMELİYİZ"
Aşı karşıtı olan kişilerin akıllarında olan tereddüttün giderilmesi gerektiğini ve bu kişilerin hızla ikna edilerek aşı karşıtlarına karşı gerekli önlemlerin alınmasına dikkat çeken Mütfüoğlu," Aşı karşıtlarının yaptığı tezviratlara, daha da önemlisi “hakikat gevezeliğine” karşı yeni çareler üretmeliyiz. “Hakikat güvenliği” ve “hakikat gevezeliği” kavramları bana göre, yaşadığımız günlerin en önemli konularıdır.
611
Sadece salgında/pandemide değil, ciğerlerimizi yakan son yangınlarda da hakikat güvenliği ve hakikat gevezeliği konularında önemli sorunlar yaşadık, yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
711
AŞI OLANLAR VİRÜSÜ YAYIYOR YALANINA DİKKAT!
Kovid-19 salgınında korunmanın hepimiz için ilk hedef olması gerektiğini dile getiren Mütfüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
" Bunun da mevcut aşılardan birini yaptırmaktan başka hiçbir yolu yoktur. Ama bilelim ki aşılarımızı yaptırdıktan sonra da salgın dünyanın tamamında kontrol altına alınana kadar maskelerimizi takmaya devam etmek zaruridir. Zira aşısını yaptıranlar da -hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar- virüsü kaptıklarında ağız ve burunlarında maalesef bu virüsleri taşıyabiliyor, etraflarına yayabiliyorlar.
811
Ama tabii ki aşılanmış kişilerde ağız ve buruna bulaşan virüsler aşılanmamışlara oranla çok daha düşük miktarlarda çoğalma imkânı bulabildikleri için bu kişilerin hastalığı başkalarına yayma ihtimalleri aşısız kişilere oranla çok daha düşük oluyor.
911
Ne var ki aşı karşıtı tezviratçı kişiler “bu masum bilgi”yi manipüle ederek yani “hakikat gevezeliği” yaparak “Aşılanmaya ne gerek var? Aşılansanız da aşılanmasanız da virüsü kapabiliyorsunuz” ya da biraz daha ileri giderek “Aşılanmış kişiler maske takmayarak kaptıkları virüsleri topluma daha çok yayabiliyor” gibi ahlaktan ve bilimsellikten son derece uzak açıklamalar yapabiliyorlar. Lütfen bu açıklamalara itibar etmeyelim, bilgi kirliliğine dikkat edelim."
1011
KORONAVİRÜS SALGININDA SON DURUM
Sağlık Bakanlığınca Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 243 bin 280 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 957 kişinin testi pozitif çıktı, 101 kişi hayatını kaybetti, iyileşenlerin sayısı ise 6 bin 941 oldu.
18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 67,02, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 45,91 olarak kayda geçti.
1111
Türkiye'de bugüne kadar yapılan aşı sayısı 41 milyon 601 bin 929'u birinci doz, 28 milyon 498 bin 869'u ikinci doz, 5 milyon 453 bin 334'ü üçüncü doz olmak üzere 75 milyon 554 bin 132'ye yükseldi.
En az bir doz aşı uygulananların oranı en yüksek 10 il sırasıyla Muğla, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Amasya, Aydın, Eskişehir, Tekirdağ ve İzmir oldu.
En az bir doz aşı yapılanların oranı en az iller ise Şanlıurfa, Mardin, Bitlis, Diyarbakır, Muş, Batman, Bingöl, Gümüşhane, Siirt ve Iğdır olarak sıralandı.