Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan korkutan mutasyon açıklama: Eğer aşılama 3-4 ayda bitmezse...
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığının başlatmış olduğu aşılama sürecinin 3 - 4 ay içinde bitmesi gerektiği vurgulanarak aksi halde bağışıklık kazanılacağı ve bunun insan sağlığı üzerinde daha büyük tehditler oluşturacağı vurgulandı.
128
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafıdnan başlatılan aşılama kampanyasının en geç 3-4 ay içinde bitirilmesi gerektiğini belirterek "Aksi takdirde, aşıya karşı bağışıklık kazanabilecek yeni bir koronavirüs, canımızı yakmaya devam edebilir" dedi.
228
"MEVCUT VERİLERE GÖRE OLDUKÇA GÜVENLİ"
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'te 'Aşıya güvenelim hızlı hareket edelim' başlığıyla yayımlanan yazısında Türkiye'deki aşılama süreciyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.
328
Müftüoğlu, elde bir 'ölü virüs aşısı' seçeneğinin olduğunu belirterek "Mevcut verilere göre de oldukça güvenli.
428
Koruyuculuğunun Pfizer, Moderna ve Oxford aşılarına oranla biraz daha düşük olduğu söylense de bilinen, denenmiş, güvenilir bir aşı üretim teknolojisiyle geliştirilmiş bir seçenek bu" dedi.
528
"Şimdi en hızlı şekilde bu seçeneği değerlendirmek ve olabildiği kadar çok insanımızda virüse karşı bağışıklık oluşturmak durumundayız.
628
Kısacası, pandemide en etkili çözüm aşıdır" ifadesini kullanan Müftüoğlu, şöyle devam etti:
728
"Ve elimizde öyle bir seçenek var gibi görünüyor. Şunu da belirteyim: Herkes gibi ben de halkımızın koruyuculuğu yüksek aşılarla aşılanmasını isterim.
828
Ancak aşı uygulamalarında koruyuculuk kadar güvenlik meselesinin de önemli olduğunu iyi bilirim.
928
Bu aşamadan sonra 'Hangi aşı?' tartışmasını bir kenara bırakmamız ve mümkün olduğu kadar 'hızlıca' toplumumuzun önemli bir kesimini aşılayıp süreci tamamlamamız lazım.
1028
Kısacası, konu aşı olduğundan güvenlik ve koruyucu güç kadar, hız meselesi de önemlidir.
1128
Ve biz şimdi 'hız meselesinin önem kazandığı' yeni bir zaman dilimine girmiş bulunuyoruz.
1228
"ZAMAN KAYBI, AŞIYA KARŞI GÜÇ MUTASYON OLUŞTURARAK GÜÇ KAZANDIRIR"
Pandemi döneminde hızın hayati derecede önemli olduğunu vurgulayan Prof. Müfüoğlu, "Hayatın çoğu alanında hızdan hoşlanmayız!
1328
Ama söz konusu olan bir pandemiyse, hem de hayatı ciddi oranda tehdit eden bir viral pandemiyse ve elinizde o pandemiyi sonlandıracak herhangi bir aşı seçeneği de varsa, yapacağınız ilk şeyin mümkün olduğu kadar hızlıca hareket etmek, toplumun en az yüzde 60-80’ine bağışıklık sağlayacak bir aşı kampanyasını olabilecek en kısa sürede tamamlamak olmalıdır.
1428
Kısacası, aşı meselesi ve aşılama süreci içinde bulunduğumuz bu şartlarda, özellikle bu aşamada asla 'uzatmaya' gelmez.
1528
Çünkü 'uzatma' yani 'zaman kaybı' virüsün kullandığınız aşıya -silaha- karşı mutasyon oluşturarak güç kazanmasına, direnmesine, dolayısıyla elinizdeki aşının etkinliğinin azalmasına yol açabilir.
1628
Anlatmak istediğim özetle şudur; Sağlık Bakanlığımız açıkladıkları aşı rakamlarını mümkün olduğu ölçüde süratle ülkemize getirmeli ve aşılama kampanyasını en geç 3-4 ay içinde bitirmelidir.
1728
Aksi takdirde, aşıya karşı bağışıklık kazanabilecek yeni bir koronavirüs, canımızı yakmaya devam edebilir." ifadelerini kullandı.