Prof. Dr. Uğur Şahin: Koronavirüsten daha kötülerini göreceğiz!
Yeni tip koronavirüse karşı Pfizer/BioNTech ortaklığında geliştirilen aşının başındaki isimlerden Prof. Dr. Uğur Şahin, gelecekte dünyanın çok daha yıkıcı pandemilere maruz kalacağını ifade ederek tüm dünyayı üç ay içinde aşılayacak teçhizata sahip olmak gerektiğini söyledi.
111
Çin'in Vuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün yıkıcı etkileri devam ediyor. Küresel çapta, Worldometers’ın verilerine göre toplam vaka sayısı 119.6 milyon, toplam can kaybı ise 2.6 milyona ulaştı. Bunun üzerine Prof. Dr. Uğur Şahin, durum değerlendirmesinde bulundu.
211
"3 AY İÇİNDE TÜM İNSANLARI AŞILAMA KAPASİTESİ OLUŞTURULMALI"
Pfizer/BioNTech ortaklığında geliştirilen aşının başında yer alan isim Türk Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs salgınının dünyayı bekleyen en kötü salgın olmadığını, gelecekte daha yıkıcı pandemilerin insanlığı beklediğini belirterek tüm insanları üç ay içinde aşılayacak kapasitenin şimdiden hazır olması gerektiğini vurguladı.
311
Bloomberg'e açıklama yapan Uğur Şahin, aşıların üretimi ve eşit dağıtımı konusuna değinerek Dünya Sağlık Örgütü’nün 1 yıl önce pandemi ilan ettiği koronavirüsün dünyayı gelecekteki durumlara karşı hazırladığını savundu.
411
"YALNIZCA HIZLICA DEĞİL, YETERLİ OLMALI"
Yeni tip koronavirüsün dünyanın başına gelecek en kötü salgın olmadığını belirten Prof. Dr. Şahin, gelecekteki pandemilerin çok daha yıkıcı olabileceğini, hazır olmanın bu noktadaki en kritik konu olduğunu vurguladı.
511
Dünyanın birçok ülkesinde aşıya ulaşmak için hala beklendiğini belirten Prof. Dr. Şahin, “Kovid-19 akla gelebilecek en kötü salgın değil.
611
Aslında, gelecekteki salgınlar daha yıkıcı olabilir. İlaç üreticileri ve hükümetlerin amacı, aşı geliştirildikten sonra tüm dünyayı üç ay içinde aşılayabilecek bir üretim kapasitesine ulaşmak olmalıdır” şeklinde konuştu.
711
Prof. Dr. Şahin, dünya nüfusunun tamamına yetecek kadar doz üretme kapasitesine sahip olmadıklarını belirterek, “Yalnızca hızlıca aşı geliştirmek için değil, yeterli aşı üretmek için de hazır olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
811
Avrupa'da AstraZeneca aşısı hakkında ortaya atılan kan pıhtılaştırdığı ve ölümlere sebebiyet verdiği iddialarının ardından Pfizer-BioNTech aşısı bir kez daha ön plana çıktı.
911
Pfizer-BioNTech’in yılın ikinci çeyreğinde AB’de 400 milyon doz aşıda pay sahibi olması bekleniyor.
1011
Avrupa nüfusunun yüzde 7’si, ABD nüfusunun ise yüzde 19’u en az 1 doz aşı olmuş durumda. Şahin, aşı üreticilerinin gelecek yıl tüm dünyaya yetecek dozu sağlayacağını düşünüyor.
1111
Pfizer-BioNTech’in 2022 için koyduğu yıllık hedef 3 milyar doz olarak öne çıkıyor. Ortaklıklara açık olduğunu belirten Şahin, “Ancak sadece onlara bağlı kalamayız” diye konuştu.