PTT hafta içi saat 08:30'da iş başı yapıyor. PTT çalışma saatlerine göre; tam 9 saat mesai yapılıyor. Bu, 1 saat öğle molası dışında PTT'nin günde 8 saat hizmet veriliyor anlamına geliyor. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde çalışmayan PTT şubeleri hafta içi günlerde sabah açılış, öğle molası ve kapanış için belirlenmiş saatleri kullanır. PTT Şubelerinde işinizi hızlı bitirmek istiyorsanız, sıra fişinizi önceden almalısınız. İşte PTT kapanış saatleri ile bir günlük çalışma saatleri...
PTT ÇALIŞMA SAATLERİ
Sabah çalışma saatleri: 08.30 – 12.30
Öğlen tatili saatleri: 12.30 – 13.30
Öğleden sonra Çalışma saatleri: 13.30 – 17.30
PTT SAAT KAÇTA AÇILIYOR?
PTT'nin şubeleri sabah 8.30'da işlem almaya başlamaktadır
PTT KAÇTA KAPANIYOR
PTT'nin şubeleri sabah 17.30'da kadar işlem almaktadır.
PTT CUMARTESİ GÜNLERİ AÇIK MI?
Merkez PTT şubeleri dışında tüm PTT şubeleri cumartesi günü kapalıdır. Sadece belirli bölgelerdeki PTT şubeleri cumartesi günü 13.30 kadar hizmet vermektedir.
PTT'nin çalışma saatleri kış aylarında il ve ilçenin durumuna göre farklılık gösterebilir.
PTT’LERDE HANGİ İŞLEMLER YAPILIYOR?
Posta, Telefon ve Telgraf Teşkilatı’nda sadece kargo gönderme işlemi yapılmaz bunun yanı sıra birçok işlem yapılır. İlk olarak PTT’lerde posta alım ve gönderim işlemini en uygun fiyatlarla yapabilirsiniz. Posta havale ve posta çeki işlemleri sayesinde para gönderip alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Yurt dışına Waster Union sistemiyle PTT’lerden para gönderimi yapabilirsiniz. Aynı şekilde size gelen paraları da çekebilirsiniz.
Elektrik, su, doğalgaz, internet gibi faturalarınızı ödeme işlemi yapabilirsiniz. Faturalarınızın bazılarından masraf ücreti alınmayacaktır. Bu şekilde diğer yerlerde ödemeye göre daha uygun fiyatlı ödeyebilirsiniz. Sadece şehir içinde veya şehir dışında kargo gönderme işlemleri değil yurt dışına da uygun fiyatlı kargo gönderme işlemi yapabilirsiniz. Yurt dışına genellikle kargo gönderim işlemi şehirler arası veya şehir içi gönderim işlemleri kadar kısa sürmez. Bu konuda gerekli bilgiyi sizlere PTT şubelerinde çalışan kişiler verecektir. Aynı zamanda arada fiyat farkı da olacaktır.
Sadece fatura ödemelerinizi değil bazı bankaların kredi kullanımını ve bu kredilerin taksitlerinin ödenmesini de PTT şubeleri üzerinden yapabilirsiniz. Örneğin Aktif Bank kredi borcunuzu PTT şubeleri üzerinden veya PTT ATM’leri üzerinden ödeyebilirsiniz.
E-devlet şifrelerinizi de PTT Müdürlükleri’nden alabilirsiniz. Bu şifreler sadece PTT Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Sizinde bildiğiniz gibi günümüzde neredeyse bütün sorgulama işlemlerini E-devlet üzerinden yapıyoruz. Hatta öğrenci belgesi, adli sicil belgesi gibi belgelere de E-devlet üzerinden erişebiliyoruz. Vatandaşın tek tıkla devlet bilgileri ulaştığı bir yer olarak düşünülen E-devlet şifresini herkesin mutlaka alması gerekiyor.
PTT NE ZAMAN KURULDU? PTT KİMİN?
Kuruluş Tarihi 23 Ekim 1840
Yıllık Bütçe 423 milyon TL
Kenan Bozgeyik, Genel Müdür
Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ya da kısa adıyla PTT, Türkiye'nin posta örgütüdür. 2013 yılı Mayıs ayında TBMM'de kabul edilen tasarı ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi haline gelmiştir.
6 Şubat 2017 yılında yayımlanan kararname ile devlete ait bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Tarihçe
İlk posta teşkilatı, Tanzimat Fermanı ile yaşanan gelişmelerin sonucu olarak Osmanlı Devleti'nin tüm halkının ve yabancıların posta ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Nezaret olarak 23 Ekim 1840 tarihinde kurulmuştur. İlk postahane ise İstanbul'da Yeni Camii avlusunda Postahane-i Amire adı ile açılmıştır. İlk memurlar Süleyman Ağa, tahsildar Sofyalı Ağyazar Türkçe dışında yazılmış gönderilerin adreslerini tercüme etmek üzere mütercim olarak atanmışlardır. 1843 yılında telgrafın icadını müteakip 11 yıl sonra Türkiye'de de telgraf hizmeti başlamış, bu hizmeti disipline etmek üzere 1855 yılında ayrı bir Telgraf Müdürlüğü kurulmuştur.
1871 yılında ise Posta Nazırlığı ile Telgraf Müdürlüğü birleştirilerek Posta ve Telgraf Nezaretine dönüştürülmüştür. 1876 yılında milletlerarası posta nakli şebekesi kurulmuş, 1901 yılında ise koli ve havale işleminin kabulüne başlanmıştır. 23 Mayıs 1909 tarihinde ilk manuel telefon santralının İstanbul'da hizmete verilmesinden sonra Posta ve Telgraf Nezareti, 1909 yılında Posta, Telgraf ve Telefon Nezareti haline dönüştürülmüş, 1913 yılında da Posta, Telgraf ve Telefon Umum Müdürlüğü adını almıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan PTT Genel Müdürlüğü 1933 yılında katma bütçeli bir idare olarak Bayındırlık Bakanlığına, 1939'da ise Ulaştırma Bakanlığına bağlanarak hizmet vermeye devam etmiştir. 1954 yılında Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olan PTT Genel Müdürlüğü, 1984 yılında Kamu İktisadi Devlet Teşebbüslerinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili olarak çıkarılan 233 sayılı KHK ile Kamu İktisadi Kuruluşu (KİK) statüsüne geçirilmiştir.
18 Haziran 1994 tarih ve 4000 sayılı Kanun ile PTT İşletmesi Genel Müdürlüğünün, T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi şeklinde yeniden yapılanması öngörülmüş olup, 24 Nisan 1995 tarihinden itibaren T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü müstakilen çalışmaya başlamıştır. 29 Ocak 2000 tarih ve 23948 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4502 sayılı kanunun 24. maddesi ile "T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü" olan Kuruluşumuzun adı "T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü" (PTT) olarak değiştirilmiştir.