Rakka'da yılın ilk haftasında patlama dolayısıyla yaralanan 33 kişi uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) sağlık ekipleri tarafından tedavi edildi. Yaralıların 13'ünün 18 yaşından küçük olduğu bildirildi.
Suriye'nin Rakka vilayetine geri dönenler, bölgedeki savaş artıkları ve el yapımı patlayıcılar nedeniyle yaralanıyor. MSF, bölgede mayın temizleme ekipmanının ve bu alanda deneyimli ekiplerin sınırlı sayıda bulunmasından dolayı mayından arındırma faaliyetlerinin yetersiz kalmasını son derece kaygı verici buluyor.
17 Ekim 2017 tarihinde Rakka'da aktif çatışma sona erdiğinden bu yana MSF ekipleri 271 kişiyi tedavi etti. Yaralıların 64'ü kliniğe getirildiğinde ya hayatını kaybetmiş ya da kaybetmek üzereydi. Yoğun çatışmalar kesildiğinden beri binlerce Rakkalı evlerine döndü. Önümüzdeki aylarda evlerine geri dönen insanların sayısında artış beklenmesi nedeniyle tuzaklanmış el yapımı patlayıcılar ve patlamamış savaş artıklarının daha uzun süre Rakka halkı için tehdit oluşturacağı düşünülüyor. Mayın temizleme faaliyetleri artırılmazsa, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin yaralanması kaçınılmaz görünüyor.
Patlayıcı temizleme çalışmalarına hız verilmeli
Rakka sakinleri evlerine, işlerine ve tarlalarına güvenli bir şekilde dönmek istiyor. MSF, bölge halkını bu korkunç fakat önlenebilir ölüm ve yaralanmalardan korumak için, savaşın tüm taraflarını ve müttefiklerini, mayın temizleme kuruluşlarını ve bağışçıları, evlerde ve çatışmaların geçtiği mahallelerde patlayıcı temizleme çalışmalarına ve mayın riskine dair eğitim faaliyetlerine hız vermeye çağırıyor. MSF, dil, din, ırk, toplumsal cinsiyet ve siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin ihtiyacı olan tüm insanlara ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor. MSF Suriye'de yürüttüğü çalışmalar için hiçbir devletten, dini gruptan veya uluslararası kurumdan bağış kabul etmiyor.