Ramazan ayında diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler

Endokrinoloji Uz. Dr. Pınar Şişman şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri için büyük önem taşıdığını belirterek doktorun onayıyla ramazan ayına oruç tutabileceklerini söyledi.

Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne sebep olmayan ilaç kullanan hastaların da doktorlarına danışarak hareket etmeleri gerektiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Endokrinoloji Uz. Dr. Pınar Şişman, kan şekeri düşüklüğü "Hipoglisemi" hakkında bilgi verdi. Pınar Şişman, "Diyabet hastalarında uzun süren açlık esnasında kan şekeri tehlikeli olarak düşebilir. Ancak bu risk her diyabet hastası için farklıdır. Bu sebeple oruç tutma kararı verilmeden önce hasta, hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Diyabetin tipi, kullanılan ilaçlar, genel sağlık durumu, eşlik eden hipertansiyon, kalp hastalığı gibi başka hastalıkların olup olmaması gibi birçok faktör oruç tutma kararında önem taşır. Kan şeker ölçümlerinin iyi seyrettiği, doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutması doktor onayı alındıktan sonra sakıncası yoktur" dedi.

"RAMAZAN BOYUNCA BESLENMENİZE DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERİN"

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Pınar Şişman oruç tutmak isteyen diyabetli hastalara önerilerini şöyle sıraladı;

"Oruç tutmak istiyorsanız, öncelikle takip ve tedavinizi yapan hekiminizle görüşüp, oruç tutmanızın uygun olup olmadığını öğrenin. Düzenli olarak parmaktan kan şeker ölçümlerinizi yapın. Unutmayın, kan şekerini ölçmek orucu bozmaz. Hipoglisemi riskini artıracağı için yoğun egzersizlerden kaçının. Hipoglisemi ihtimaline karşın yanınızda meyve suyu gibi şekerli bir gıda bulundurun. Ramazan boyunca beslenmenize daha fazla özen gösterin. Sahurda posadan zengin ve uzun süre tok tutacak gıdaları tercih edin. Çavdar veya tam buğday ekmeği, az yağlı peynir, yumurta, zeytin, bol yeşillik, bir bardak süt veya ayran ve bir porsiyon meyve uygun bir seçenek olabilir. Orucunuzu salata ve bir kâse çorba ile açıp, 10-15 dakika ara verdikten sonra yemeğe devam ederek ani şeker yükselmelerinden kaçınabilirsiniz. Gece ara öğününde ise, gün boyu yeterince tüketemediğiniz meyve, süt veya yoğurt, az miktarda fındık, badem, ceviz gibi besin gruplarına yer verin. Sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmek için de iftardan sonra bol su ve bunun yanında yanı sıra şekersiz komposto, ayran, süt, şekersiz çay gibi içecekler tercih edebilirsiniz."

KAYNAK: İHLAS HABER AJANSI

Sağlık Haberleri