Tüm Müslüman alemi için büyük öneme sahip olan 11 ayın sultanı ramazan ayının gelmesi ile vatandaşlar tarafından iftar sofralarına yakışacak menüler araştırılmaya başlandı. Açılacak ilk oruç gününde iftarda ne pişirsem diye düşünenler için iftar sofranıza layık lezzetler ve tariflere haberimizde yer verdik. İşte Ramazan menüsü ne pişirsem? diye düşünenler için 1. gün İftar menüsü...
RAMAZAN MENÜSÜ NE PİŞİRSEM?| İFTAR MENÜSÜ 1. GÜN
Bereketli bir aya girdiğimiz bugünde sofralarınızı süsleyecek hem göze hem de midenize hitap edecek en lezzetli yemek tariflerini derledik. İftarın ilk gününde; Anadolu'nun en sevilen ve sağlıklı çorbalarından Lebeniye çorbası ile başlarken, ana yemek için bol sebzeli fırında güveç, yanına eşlik edecek portakallı Akdeniz salatası ve tatlı olarak kalburabastı ilk gün için harika bir menü olacaktır. İşte iftarın ilk günü için hazırladığımız menü...
BAŞLANGIÇ| LEBENİYE ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı kırık pirinç
1,5 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı un
1/2 adet limonun suyu
6 su bardağı su
Köftesi için:
200 gram köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
LEBENİYE ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Öncellikle bir tencereye 2 yemek kaşığı pirinci yıkayarak alın ve üstüne 1 su bardağı kadar su ekleyip, yumuşayana dek haşlayın. Daha sonra içinde kullanılacak köfteleri hazırlamak için; bir kaba kıymayı alın ve üzerine 1 adet kuru soğan rendeleyin. karışıma tuz ve karabiber ekleyerek iyice yoğurun. Köfteleri ise nohut büyüklüğünde olacak şekilde şekillendirin.
Pirinçlerinizin piştiğinden emin olduğunuzda 2-3 su bardağı su ekleyerek ardından içine nohutlarınızı ekleyin. Diğer bir kasede; yoğurdu, unu, limon suyunu ve yaklaşık yarım su bardağı kadar suyu ekleyip güzelce çırpın. Tencerede kaynayan yoğurt-pirinç karışımdan bir 1 su bardağı kadar su alıp, yoğurtlu karışıma ilave edin ve güzelce çırpın. Hazırladığınız yoğurtlu karışım yani yoğurtlu terbiye, ılıdıktan sonra, ocakta kaynayan nohut-pirinç karışımına azar, azar ilave edin. Tuzunu da ilave edip, çorbayı kaynamaya bırakın.
Geniş bir tavada tereyağını eritin ve köfteleri kızartın. Köfteler kızardıktan sonra üstlerine 2 tatlı kaşığı naneyi de ekleyip biraz kızdırın. Servis esnasında, çorbayı kaseye alın ve üstlerine naneli, köfteli yağı gezdirerek servis edin.
Afiyet olsun…
ANA YEMEK| FIRINDA SEBZELİ GÜVEÇ
Malzemeler:
1 adet patlıcan
2 adet patates
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
3 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık su
Margarin / Tereyağı
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Kırmızı biber
Karabiber
Sumak
Fırında sebzeli güveç nasıl yapılır?
Öncelikle verilen sebzelerin haricinde kullanmak ve evinizde değerlendirmek istediğiniz sebzeleri de kullanabilirsiniz. Baharatları ise arzunuza göre çeşitlendirebilirsiniz. Verilen malzemelere uyacak olursanız ilk etapta patlıcanları pijamalı soyup yarım saat tuzlu suda bekletiyoruz.
Diğer yandan patatesleri ve soğanları küp küp doğruyoruz. Biberleri de ince ince doğradıktan sonra hepsini bir kaba koyuyoruz. Patlıcanın suyunu süzüp onu da kaba ilave ediyoruz. Tüm sebzeleri hazırladıktan sonra bir kapta güzelce karıştırıyoruz. Başka bir kapta salça, sıvı yağı, su ve baharatları koyup karıştırıyoruz. Güvecin tabanını yağlıyoruz ardından harmanladığınız sebzeleri güvece boşaltıyoruz. Üstüne ufak parça margarin koyuyoruz. Güveç kaplarını fırın tepsisine koyuyoruz fırın tepsisine biraz su koyuyoruz. Önceden ısıttığımız 230 derecelik fırında alt üst ayarında pişmeye bırakıyoruz.
Afiyet olsun…
SOĞUKLAR| PORTAKALLI AKDENİZ SALATA
Malzemeler:
1 kase Meksika fasulyesi
2 adet portakal
1 büyük kase Akdeniz yeşilliği
1 kase haşlanmış mısır
4-5 adet küçük turp
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
PORTAKALLI AKDENİZ SALATASI NASIL YAPILIR?
Salataya başlamadan evvel ilk olarak tüm yeşillikleri bir kapta yıkayıp doğramaya başlıyoruz. Ardından Meksika fasulyesini, mısırı, yarım ay şeklinde doğranmış turpları harmanlayarak üzerine ekliyoruz. 1 adet portakalın kabuklarını soyarak küçük küçük dilimleyin. Salataya ilave edin. Sos kabına diğer portakalın suyunu sıkın. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz ilave edip karıştırın. En son aşama olarak ise servis tabağınıza koyarak servis edebilirsiniz...
Afiyet olsun…
TATLI| KALBURABASTI
Malzemeler:
3-4 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr tereyağı
2 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı yoğurt
Bir tatlı kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için:
2.5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Çeyrek limon
KALBURABASTI TATLISININ NASIL YAPILIR?
İlk olarak tatlıya başlamadan önce şerbeti hazırlayıp ocağa alıyoruz. Şerbete için şeker ve suyu bir tencereye alın, kaynamaya başladıktan sonra çeyrek limonu sıkın. Kaynayan şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın. Oda sıcaklığın bekletilen tereyağı, irmik, süt, yoğurt ve sıvı yağIı bir kaba alın. Elekten geçirilmiş un ve kabartma tozu da kaba alınarak iyice yoğurun. Yumuşak kıvama gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler haline getirerek, avucunuzun içine yayın, içerisini ceviz koyup hamuru iki kenardan kapatın. Kalıbınızla kurabiyenin üzerine şekil verin.
Daha sonra ise önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan kalburabastının ilk sıcağı çıktıktan sonra soğuk şerbeti üzerine dökün. Yaklaşık iki saat bekledikten sonra kalburabastıyı istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…