İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yaklaşan ramazan ayı nedeniyle Ramazanda oruç tutacaklar için önemli beslenme önerilerinde bulundu.
113
Karatay, ramazan ayının insan sağlığı için çok önemli olduğunu, sıcak ve uzun günlerde oruç tutarken bol su tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ramazanda susuz kalmamanın, hakiki ve sağlıklı protein ve karbonhidratlarla beslenmenin önemli olduğunun altını çizerek, "boş" kalorilerden, çabuk acıktıran, halsiz bırakan yiyeceklerden uzak durulmasını önerdi.
213
"Şimdiden vücudumuzu sulandırmamız, yani bol su içmemeiz lazım çünkü iftara doğru baş ağrısının sebebi açlık değil, susuzluktur. Şimdiden az yemek yiyerek vücudu hazırlamak diye bir şey yok. Sağlıklı yiyeceksiniz. Sağlıklı yerseniz zaten vücut fazlasını istemiyor.
313
"Vücudun ihtiyacını doğal yiyeceklerle gidermek mecburiyetindeyiz. Her insanın vücudunun ihtiyacı farklıdır. İşlenmiş gıda, pakete girmiş gıda olmayacak. Pakete girmiş şekerli, gazlı içecekler olmayacak. Sağlıklı, hakiki besin vücuda girerse zaten acıkmıyor insan."
413
Karatay, sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlık açısından risli olduğuna dikkati çekerek, tavsiyelerde bulundu: "Sahurda omlet yenebilir. Yumurta çok önemli ama köy yumurtası olacak.
513
Bir de köy tereyağı olacak. Yanında zeytin, turp ve yeşillik de çok önemli.
613
İçecek olarak şekersiz süt ve kahve olabilir.
713
Seviyorsanız ayran da içebilirsiniz.
813
"Kahvaltıya alışıksanız, kahvaltı yapılabilir."
913
"Bir avuç kadar kuru ceviz, fındık, fıstık da olabilir."
1013
"İftarda çok fazla yemek yenilmemesi gerektiğini dile getiren Karatay, "Orucumuzu paça çorbasıyla açabiliriz. Mercimek, tarhana veya yayla çorbası da olabilir. Yanında tabii ki su tüketmeliyiz. Sağlıklı yerseniz, aç kalmazsınız. Vücudun ihtiyacı olmayan miktarda gıdalar vücuda girdiği zaman gaz, şişkinlik, kabızlık yapar."
1113
"Şimdikiler eski ramazan pidesi gibi değil ama küçük bir parça içine bol tereyağ sürerek tüketilebilir. Peynir de çok önemli. Tam yağlı peynir ve tam yağlı yoğurt da yenmeli."
1213
"Bir de iftarda, bağırsakların iyi çalışması için mutlaka zeytinyağı ve kahve içmek çok önemli. Çorbadan sonra bir süre yemeyelim. Daha sonra o akşam ne yapıldıysa yenebilir."