Ramazanın en önemli öğünü sahurda tok tutan besinler
Ramazanda iki önemli öğünden biri de sahurdur. Sahurda yiyeceğimiz besinler oruç tutarken gün boyu acıkmamızı ve halsiz düşmemizi engeller. Bu bakımdan sahurda yiyeceğimiz gıdaların ne olduğu önem arz ediyor. Peki nedir bu gıdalar? Diyetisyen Berrin Yiğit bizler için sıraladı.
113
Sahurda ne yemeli, nasıl beslenmeliyiz? Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için çok dikkatli olunması gerekir. Yemek düzeninden, pişen yemek çeşitliliğine ve hareket şekline kadar pek çok şeyin değiştiği bu ayda doğru beslenmek önemli. Bu dönemi ağlıklı, kaliteli ve tok kalarak geçirebilmenin altın kuralı yeterli ve dengeli bir sahur yapmaktır. Diyetisyen Berrin Yiğit sahurda mutlaka dikkat etmemiz gereken tüyoları bizler için sıraladı.
213
YARIM LİTRE SU İÇİN
Sahuru genişletilmiş bir sabah kahvaltısı gibi düşünebilirsiniz. Bu öğünde hafif ama sizi uzun süre tok tutacak besinleri tercih etmelisiniz. Susamamak için sahurda bol bol su içmek sindirimi zorlar ve 3 saat içinde vücut ihtiyacından fazlası olan suyu dışarı atar. Dolayısıyla iftar ile sahur arasına günlük tüketmeniz gereken 2 litre suyu yaymanız, yavaş yavaş su içmeniz en doğrusudur. Bunun yarım litresini sahurda tamamlayabilirsiniz.
313
SAHURDA ANA YEMEKLERDEN KAÇININ
Sahurda yemek yerine dengeli kahvaltılar yapmayı tercih edin. Gün boyu tok kalabilmek adına et yemekleri, pilav, makarna tüketirseniz daha çok acıkır ve susarsınız.
413
Sahura kalkamayanlar ya da sahur yapamayacak olanlar yatmadan önce bağırsak dostu ve protein kaynağı olan 1 bardak kefir, 2 adet kuru hurma ,3 tam ceviz tüketebilirler.
513
NEFES TAZELEYİCİ
Dereotu, maydanoz, nane gibi yeşillikler hem nefes tazelediği hem de vücudu arındırdığı için sahurda bolca tüketilebilir. Bu yeşillikleri ince kıyım olarak salatalarınıza, yoğurdunuza veya kefirinize ekleyebilirsiniz.
613
PROTEİN DEPOSU
Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurta uzun süre tok kalmamıza yardımcı olur. Sahurda haşlama, az yağlı bir şekilde tavada, poşe veya çılbır olarak tüketebilirsiniz.
713
Az tuzlu peynir, 1 kâse yoğurt, 1 bardak kefir, bol naneli bir ayran, 1 bardak laktozsuz süt tüketebilirsiniz. İçeriğindeki protein ile tokluk hissi sağlar ve ertesi günü daha kolay geçirmenize destek olurlar.
813
SEBZELER
Semizotu, roka, salatalık, tere, lahana, mor kıvırcık, havuç, maydanoz ve diğer tüm sebzeler vücuda su veren gıdalardandır.
913
Sahurda yeşilliklerle salatalar yapabilir veya semizotlu çörekotlu bir kâse cacık halinde tüketebilirsiniz. Mantar sebzeler arasında uzun süre tok tutan alternatiflerdendir. Omletlere veya sebze yemeklerine ekleyebilirsiniz.
1013
BİTKİ ÇAYLARI VE ÇORBA
1-2 dilim tam tahıllı esmer ekmek, yoğurdunuza keten tohumu, 2-3 yemek kaşığı yulaf, 1 avuç kadar ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişleri tüketebilirsiniz. 1 bardak çubuk tarçınlı, limon dilimli ıhlamur, rezene veya siyah çay tüketebilirsiniz. Kahvaltı tüketmek istemeyenler, mercimekli, nohutlu, yoğurtlu, yulaflı, sebzeli tavuklu veya kinoalı çorbalar yapabilir ve sınırsızca tüketebilirler.
1113
ALTERNATİF 1
-Kepekli tost ( 2 dilim esmer ekmek + 3 parmak peynir ) -1 su bardağı kefir/ayran/laktozsuz süt -1 yumurta -Söğüş (sınırsız domates, salatalık, maydanoz veya tost makinesinde pişirilmiş kabak, renkli biberler (üzerine domates sos da yapılabilir)
1213
ALTERNATİF 2
-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi -1 porsiyon meyve (bağırsakları hızlandırması için kayısı tercih edebilirsiniz) -1 su bardağı laktozsuz süt -Bolca tarçın (kan şekerini dengeleyip, uzun süre tok kalmak için) -10 adet çiğ fındık -2 tam ceviz
1313
ALTERNATİF 3
-1 kase çorba (2 küçük boy kepçe ) -Menemen (2 yumurtalı, yağsız lor peynirli) -1 dilim esmer ekmek -Bolca söğüş -1 porsiyon meyve veya 2 adet kuru hurma