Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 1412.06
Meslek Adı : Restoran İşletmecisi
Grup Bilgileri
Meslek Ana Grubu : Yöneticiler
Meslek Alt Ana Grubu : Ağırlama, Perakende Ve Diğer Hizmet Müdürleri
Meslek Grubu : Otel, Lokanta Ve Restoran Müdürleri
Meslek Birim Grubu : Lokanta Ve Restoran Müdürleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı :
Konuklara yemek ve içki sağlamak için bir restoranı kendi hesabına yada ortak olarak çalıştıran kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Restoran İşletmecisi(Kendi İşletmesinde Çalışanlar) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Yemek salonunda, mutfakta barda ve diğer bölümlerde personelin faaliyetlerini planlamak, düzenlemek ve nezaret etmek,
b) Erzakları, teçhizatı ve eksiklikleri satın almak ve yemek listesini planlamak,
c) Resmi ziyafetleri ve diğer özel törenleri düzenlemek,
d) Yemek salonunun, mutfağın, erzak deposunun ve diğer bölümlerinin temiz tutulmasını ve sağlık kurallarına uygun olmasını sağlamak,
e) Konuklar için eğlenceler düzenlemek ve ilgili personeli istihdam etmek,
f) Personeli eğitmek, öğretmek, işe almak ve işten çıkarmak,
g) Maliyetleri hesaplamak ve diğer kayıtları tutmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Restoran İşletmecisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Karton Ve Mukavva Kutu İmal İşçisi (Elle) mesleği için “9329.01” kod olarak kullanılır iken Nezaretçi Ve Ustabaşı (Tekstil-Paketleme) mesleği için “3122.24” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Restoran İşletmecisi Meslek Kodu “1412.06” olarak belirlenmiştir.