Reytin Sonuçları

Reyting sonuçları, bir televizyon kanalının günlük ya da haftalık izlenme oranına denir.

REYTİNG NEDİR

Reyting bir programın izleyici oranını ifade eder. Reklam verenler için ölçülmektedir. Reyting ölçümünün toplumsal bir misyonu yoktur. Amaç hangi zamanda, hangi programı, kimlerin seyrettiğini tespit edip hedef kitleye ulaşmaktır. Televizyonların daha kuruluşlarında belirli bir görüş ve amaçları, ona bağlı olarak da hedef izleyici kitleleri vardır ve pek değişmez. Bu açıdan bakıldığında reyting, televizyoncuların bir meselesi değilmiş gibi görünüyorsa da sonunda televizyon kanalları da birer ticarethanedir. Ayakta durabilmeleri için gelire ihtiyaçları vardır, bu gelirin ana kaynağı da reklamdır.

REYTİNG NASIL ÖLÇÜLÜR

Reyting şu basamakları takip eder: Ölçümün yapılacağı bölgede yaşayan insanların demografik özellikleri ve sosyo-ekonomik statüleri hakkında ayrıntılı bilgi toplanır. Ardından söz konusu bölgenin yapısını temsil etme yeteneğine sahip ailelerden oluşan bir izleyici paneli oluşturulur. reyting ölçümü yapılması için seçilecek ailelerin bulunduğu şehirlerin 5 yaşın üzerinde olup kentli nüfusa sahip olması gözetilir. Yaklaşık 41 milyon kişilik bir nüfusa karşılık gelir).şu anda yapılan reyting ölçümleri 2201 evde, 2801 rating aleti takılarak yapılmaktadır. O evdeki tüm televizyonlara bu aletten takılır. Peoplemeter adı verilen bu reyting aletinin özel bir kumandası vardır. bu kumandayla o anda televizyon seyretmekte olan kişi sayısı ve bunların kim olduğu da gözlemlenebilir. Evdeki her aile bireyine bir numara tahsis edilmiştir. örneğin 1 numaralı düğme babanın, 2 numaralı düğme annenin, 3 ve 4 numaralı düğme çocukların gibi. aile bireyleri, televizyon izlemeye başladıkları anda ve izlemeyi bıraktıkları anda kumanda cihazında kendilerine ait düğmeye basarlar. ayrıca 9 dakikada bir “aynı kişiler mi?” sorusu görülür. böylece aile bireyleri izlemeyi bitirme ve başlama anlarında kişisel düğmelerine basmaları konusunda uyarılmış olurlar.

Reyting sisteminin amacı nedir?

Reyting izleyiciyi etkileyen bir durum olmadığı gibi, takip eden kitleye bir getiri veya faydası kesinlikle yoktur. Bu işlemin tek amacı, televizyon kanalları ve reklam şirketlerinin işlerini kolaylaştırmaktır. Çok takip edilen bir dizi düşünün, mesela Medcezir gibi. Dizinin milyonlarca izleyicisi var. Reklam şirketlerinin görevi de başarılı dizilerin durumunu araştırarak kanala teklif göndermek. Örneğin bu başarılı durumu gören bir şirket, yayıncı kanal olan Star TV‘ye teklif götürüyor ve böylece dizi daha da geniş kitlelerle daha kolay buluşabiliyor.

TNS ve SBT reytingleri nedir?

TNS, 2012’den bu yana reyting ölçümlerini üstlenmektedir. TNS, TÜİK’in verilerine göre belirlenmiş ve kentsel kesimden 3.500 haneye dayalı olarak ölçümlerini yapmaktadır. SBT Analiz ise TRT‘nin AGB Nielsen döneminde reytinglerden çıkıp kendi ölçümlerini yapma isteği sonucunda ortaya çıkmış bir ölçüm şirketidir. Ölçümlerini 2.500 küsür haneyle yapmaktadır. TNS’ye göre en önemli farkı kırsal nüfusu da yansıtmasıdır. Bu nedenle zaman zaman TNS ölçümleriyle arasında ciddi farklar oluşabilmektedir. TNS’ye geçtikten sonra TRT reytinglere dönme kararı alsa da SBT, reyting ölçümlerini bedava olarak yapmaya devam etmektedir. Her ne kadar program sıralamaları pek kaale alınmasa da anlık kanal sıralamalarını yayınlamasıyla meşhurdur. 21 Mart itibariyle ölçümlerine ara verdiğini de belirtelim.

Total ve AB grubu nedir?

Reklam verenler, ürünlerinin hitap ettiği kitleye göre yayınlara reklam vermek ister. Böylece reklamdan daha da çok verim alabilmeyi planlar. Bu nedenle reytingler çeşitli gruplara ayrılmıştır. Bu gruplar, eğitim seviyesi ve gelir gibi şeylere bağlı olarak belirlenmiştir. Toplamda 4 grup vardır. Bunlar, A/B, C1, C2 ve D/E’dir. Bunların hepsinin toplamına ise TOTAL denir. Bizleri bu dört gruptan AB grubu ve hepsinin toplamı olan TOTAL ilgilendiriyor. Çünkü, diğer reytingler medyaya bildirilmiyor.

Rating, Share ve TVR nedir?

Reyting tablolarında üç temel terim yer alır. Rating, bir programın reyting cihazlı televizyonların kaçında izlendiğini, Share bir programın reyting cihazlı açık televizyonların kaçında izlediğini, TVR ise bir programın yayınlandığı zaman diliminde kaç adet televizyonun açık olduğunu yüzde olarak verir. Bir örnekle daha detaylı açıklayacak olursak, reyting sisteminde 1000 tane reyting cihazlı televizyon olduğunu düşünelim. Eğer bu televizyonların 400 tanesi açık olursa TVR %40 olur. Eğer bu 400 televizyonun da 40 tanesinde belli bir dizi veya program izleniyorsa Share’i 40/400, yani %10 olur. Programın reytingi ise 40/1000 yani, yüzde %4 olur.

“Prime-Time” ne demektir? Genel kanal sıralamaları nedir?

Prime-Time, TV’nin en çok izlendiği saatler olan 20.00 ve 23.00 olan aralığa denir. Bu kuşak iki bölüme ayrılır. PT1, 20.00-22.00 arasındaki kuşağı, PT2 ise 22.00 ve sonrasını kapsar.

Bir dizi veya programın yayından kalkmaması için kaç reyting alması gerekir?

Bu sorunun herhangi bir cevabı yoktur. Çünkü bu konuya etki eden pek çok etmen vardır. Hangi kanalda, gün ve saatte yayınlandığı, karşısında olan rakipler, programın maliyeti, hatta konusu, senaryosu ve oyunculukları, bu etmenlerden bazılarıdır.