Robotik Rehabilitasyonun Tedavideki Büyük Etkisi - Prof. Dr. Turgut Göksoy

Bölge Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, Robotik rehabilitasyon konusunda çok özel bir yazı kaleme aldı. Göksoy, klasik sistemlerle tedavi edilen hastalarda 1-2 senede alınamayan sonuçların, Robotik Rehabilitasyon tedavisi sayesinde 1-2 ay gibi kısa zaman içerisinde alınabileceğinin altını çizdi.

Özel Pendik Bölge Hastaneleri doktorları halkı bilinçlendirmeye ve bilgilendirmeye devam ediyor. Bu hafta, hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy gazetemiz ve haber sitemiz için çok özel bir makale kaleme aldı. "Robotik Rehabilitasyonun Tedavideki Büyük Etkisi" başlığıyla yayınladığımız makalede robitik rehabilitasyon hakkında pek çok bilgiye ve hastaların merak ettiği sorulara yanıt verdi. İşte o yazı...

Geliştirilmiş Robotik Rehabilitasyon Teknolojileri insan yürüyüşü ve hareketlerinin her aşamasını birebir kopyalayabilir. Bu avantaj sayesinde yürümesi ya da hareketlerinde güçlük olan bireylerde inanılmaz başarılı sonuçlar elde edilir. Tedavi programı sanal veya arttırılmış gerçeklik ile kombine edilerek hastanın motivasyonu daha da arttırılabilir. Robotik sistemlerde; hastanın günlük yaşamındaki sokak, yokuş, rampa, merdiven gibi her alanında dolaşıyormuş gibi görsel senaryolar bulunur. Kişiye özel programlar oluşturularak, hastalara bol tekrarlı, yoğun tedaviler uygulamak böylece mümkün olur.

Robotik Rehabilitasyon; diğer fizik tedavi yöntemleri ile beraber kullanıldığında onları destekler ve etkisini arttırır. Rehabilitasyonu kısıtlayan, kasılmış adale dengesini sağlamak için bazen ek tedaviler de gündeme gelir. Havuz içinde su terapisi veya Botoks enjeksiyonları ile tedavi başarısını daha da arttırabiliriz. Hatta çeşitli ortezlerle hastanın yürüyüş veya hareketi daha da geliştirmek mümkündür.

Robotik Rehabilitasyon Sistemlerinin Üstünlükleri Nelerdir?

Treadmill (kayan zeminler) üzerinde yapılan robotik rehabilitasyonda gerçek yürüme hiçbir zaman sağlanamaz. Zaten hareket yeteneği olmayan hastalar sadece zeminden gelen kayma hareketinden güç alarak yapacağı yürüme sağlıklı bir yürüme değildir. Bizim de kullandığımız G-EO (gelişmiş yürüme yardım robotu) Sistemlerinin felçli hastaları sadece düz zeminlerde değil her çeşit zeminde yürüten bir alt yapısı vardır.

Omurilik felçli hastaların yürüme sırasında dengenin sağlanması için koltuk değneği veya yürüteç kullanması gerekir. O yüzden bu cihazlara girecek kişilerin en azından bir tekerlekli sandalyeye kendi başına oturup kalkabilecek güç ve dengesinin olması gerekir.


(Bölge Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy)

TEDAVİ SÜRESİ KISALIR

Klasik sistemlerle tedavi edilen hastalarda 1-2 senede alınamayan sonuçlar, Robotik Rehabilitasyon uygulandığı takdirde 1-2 ay gibi kısa zaman içerisinde alınabilir.

TEDAVİ YAPANLARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIR

Klasik yöntemle tedavi yapan fizyoterapistler özellikle uzun boylu ve kilolu hastalarına destek vererek yürütmeleri çok zordur. Robotik yöntemlerle hastalar 20 dakikada 800 adım atabilirler. Robotik rehabilitasyon sistemleri fizyoterapistlerin işini kolaylaştırmış ve başarılarını da yüksek düzeye çıkarmıştır.

Robotik Rehabilitasyon Kimlerde kullanılabilir?

  • Omurilik felçliler
  • İnme nedeniyle yarım felçler (Pıhtı atması ya da beyin kanaması nedeniyle)
  • Nörolojik yürüme bozuklukları (Parkinson-ALS- Kas Hastalıkları-Multipl Skleroz)
  • Ortopedik Ameliyatlar Sonrası (Diz-kalça vb)
  • Beyin felci olan spastik çocuklar
  • Yürüme ve hareket sorunu olan diğer kas ve sinir hastalıkları

Robotik Rehabilitasyon Hakkında Daha Fazla bilgi almak istiyorsanız;

Bölge Hastanesi uzman doktorlarından bir randevu oluşturarak hızlı bir şekilde tedavinize başlayabilir, sorularınıza çok hızlı bir şekilde yanıt bulabilirsiniz.

Randevu Oluşturmak İçin Tıklayın

Telefonla Randevu Oluşturmak için;

0216 585 32 00 numaralı telefondan kolayca bilgi alabilir randevu oluşturabilirsiniz.

Önemli Bilgilendirme: Bu sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri