Rohingya Ne demek | Rohingya'da Neler Oluyor

Rohingya Nerede Hangi ülkede? Rohingya ne anlama geliyor? Arakan'da neler oluyor? Tüm detaylar bolgegundem.com'da.

Rohingya (Ruhunnecah) ne demek?

Dünyadaki ve ülkemizdeki artistik turuncu tavırlı Buddha hayranları güya kazandıkları iç huzuru içinde turuncu sarilerine sarılarak ve olup biteni öve öve bitiremedikleri Buddha’nın ruhuna da aykırı bularak ‘hımmlayıp, ommlayıp’ dursunlar; Suudi Arabistan’da yaşayan Arakanlı şeyh Ebu Eş Şemma bin Abdulmecid bin Muhammed ise Ye Nane Aung’un yediği naneyi hem de koskoca bir antropoloji ve etimolojinin katkısıyla öyle bir yalanlıyor ki…

Şeyh Ebu Şemma’ya göre, Rohingya ismi, 1300 yıl önce Hadramevtli Arap-Müslüman tüccarlar aracılığıyla İslam’ın Arakan’a girmesiyle ortaya çıkmış. Gemilerle Arakan diyarına gelen Müslümanlar, gemilerinden biri Arakan adalarından birinde parçalanınca güçlükle kurtularak kıyıya çıkmış ve kurtuluşun verdiği sevinçle de hayat buldukları bu adayı “Ardu’rrahmeh/ Arzurrahmeh/ Rahmet Yeri/ Rahmet Diyarı” ismiyle isimlendirip, birbirlerini ve kaybettikleri kardeşlerini kaydederken de “Ruhunnecah/ Ruhu Kurtuluşa Eren” diyerek teskin etmişler.

İşte böylece bölgeye yerleşen Müslümanlar, hem kendilerini hem de İslam’ın ışığını yaymak üzere gelirken boğularak şehit olan Müslümanları da işaret ede ede kurdukları bu topraklarda, söz ve fiilleriyle, İslam’ı yaymaya başlamış ve beş yüzyıl boyunca da İslam, Arakan’ın dört bir yanına onlar vasıtasıyla yayılmış ve kim ne adına ne söylerse söylesin bu toprakların başta Arakan/Rohinya’da yaşayan kardeşlerimiz olmak üzere hepimize ‘Ruhunnecah’ olanlardan miras kalan bir diyar olduğunu kaydetmişler bu toprakların…

ROHİNGYA'DA NELER OLUYOR

Dünya Papa Françesko'nun Myanmar ve Bangladeş ziyaretini izliyor. Rohingya Müslümanlarının durumu dünya medyası tarafından yakından takip ediliyor. arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun (ARSA) polis karakollarına saldırmasının ardından Myanmar ordusu tarafından başlatılan operasyonlar, bölgede şiddet olaylarını tırmandırmıştı. Yaşanan mülteci krizinde, yaklaşık 600 bin Rohingya Müslümanı komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütleri mültecilerin ifadelerine dayanarak hazırladıkları raporlarda Myanmar güvenlik güçlerini sivilleri öldürmek, tecavüz ve köyleri ateşe vererek tahrip etmekle suçluyor. BM ve ABD, Myanmar yönetiminin "etnik temizlik" yaptığını duyurmuştu.
Papa Françesko Ağustos ayında Arakan Müslümanlarıyla dayanışma içinde olduğunu açıklamıştı.

'Rohinga' mı, 'Rakhayn Eyaleti Müslümanları' mı?

Hareketinden önce Papa'yı ziyaret eden Yangon Başpiskoposu Charles Bo, Katolik aleminin ruhani liderine Myanmar'da tartışmalı olan 'Rohingya' kelimesini kullanmamasını ve Müslüman azınlığa 'Rakhayn Eyaleti Müslümanları' demesini tavsiye etmişti.

Çoğunluğu Budist olan Myanmar nüfusunun büyük bölümü, 'Rohingya' tabirini reddederek Müslüman azınlığı etnik grup veya Myanmar vatandaşı olarak tanımıyor.

Myanmar hükümetinin önerisiyle kurulan Rakhayn Konusundaki Danışma Komisyonu'nun başkanı BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan da 'Rohingya' kelimesinin kullanılmasının sakıncalı olacağını söylemişti.

Uluslararası Af Örgütü Phil Robertson ise Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Arakan Müslümanları ile dayanıştığını göstermesi için Papa'nın onlara 'Rohingya' demesini istedi ve Müslüman azınlığın elinde kalan tek şeyin 'Rohingyalık' olduğunu söyledi.

Dünyanın dikkatini bölgeye çeken gelişmeler, 25 Eylül tarihinde Arakanlı Müslümanların kitleler halinde Bangladeş'e kaçmasıyla başlamıştı. Myanmar ordusu ve milislerin Müslümanların yaşadığı köyleri yaktığı, erkekleri öldürdüğü Birleşmiş Milletler raporlarına girmiş durumda.

Gündem Haberleri