Yine bir yuvarlak ifadelerle gönülleri alınan eğitimcilerin ‘’Öğretmenler Gününü’’ kutluyoruz. Hayırlara vesile olsun.
Yetkili ve etkili çevrelerce öğretmenlerin hatırlanmaları senede bir güne sığdırılınca, bu kutlamalarında pek cazibesi kalmıyor.
24 Kasım, 1981 den bu yana okullarımızda 24 Kasım ‘’Öğretmenler Günü’’ olarak kutlanır. Kutlama etkinlikleri yerine göre 30 Kasım’a kadar sürer.
Öğretmenlik emek, sabır ve hoşgörü isteyen bir meslek olup; öğreten ve öğrenen arasında güven ve sevgi ilişkisine dayanan bir meslektir. Bu açıdan düşünüldüğünde bedeli hiç bir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli ve onurlu bir meslektir.
Her yıl Öğretmenler Günü nedeniyle yapılan değerlendirmelerde, eğitim çalışanlarının sorunlarıyla ilgili olarak yapılan tespitler (Son yıllarda özlük haklarında kısmi iyileştirmeler olsa da)sorun olarak varlığını sürdürmektedir.
Eğitim camiasının korkulu rüyası haline gelen ‘’Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’’ namı diğer Öğretmen Rotasyonu, Buzdolabında bekliyor.
Malumdur ki, MEB 17 Nisan 2015 tarihinde ‘’Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde’’ değişikliğe gitmiş ve ‘’Aynı Eğitim Kurumunda Azami Süreye Bağlı Yer Değişikliği’’ maddesini ilgili yönetmeliğe ekleyerek bunu uygulamaya koyacağını belirtmişti.
İlgili Maddelerden bazıları şöyle; Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi;
MADDE 48 – (1) Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda adaylık dâhil toplamda en fazla 8 yıl görev yapabilir.
(2) Aynı eğitim kurumunda yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla toplam 8 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, yapılacak duyuru üzerine ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla iki ay içinde, coğrafi durum ve ulaşım şartları göz önünde bulundurularak valiliklerce belirlenen ilçe gruplarında olmak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarına valiliklerce resen yapılır.
(3) Duyuruda; alanlar itibarıyla boş öğretmen kadroları, bu madde kapsamında ataması yapılacaklardan boşalacak muhtemel öğretmen kadroları, başvurunun yapılma şekli, başvuru yeri ve süresi ile diğer hususlara yer verilir.
(4) Bu maddeye göre yapılacak atamalarda, öğretmenlere en fazla 40 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilir.
(5) Bu madde kapsamında yer değiştirecek öğretmenlerin hizmet puanlarının hesabında başvuru tarihinin son günü dikkate alınır.
(6) 8 yıllık görev süresinin hesabına; aynı eğitim kurumunda ikinci görev kapsamında yönetici olarak geçen görev süreleri hariç olmak üzere yıllık izin, hastalık izni, vekâlet, geçici görev ve benzeri nedenlerle fiilen yapılmayan öğretmenlik görevleri de dâhil edilir.
(7) Adı değişen, dönüşen veya birleştirilen eğitim kurumlarında geçen sürelerin tamamı 8 yıllık görev süresinin hesabında birlikte dikkate alınır.. İlgili yönetmeliğin maddeleri böyle devam ediyor.
Öğretmenlerin en önemli sorunlarından biri de can güvenliği sorunudur. Şiddet gören, darp edilen öğretmenlerin sayısı gün-gün artmaktadır. Yetkililerimiz ‘’aman okulumuzun adı kötüye çıkmasın! Aman ilçemizin adı basında çıkmasın!’’ gibi kaygılarla sorunun üzerini küllendirmektedirler.
Özellikle Güneydoğuda görev yapan öğretmenlerin güvenlik sorunu devam etmektedir. Bilhassa taşrada görevli öğretmenler üzerindeki mahalle baskısı tazeliğini korumaktadır.
Basına yansıyan bilgilere göre Rotasyonun il dışı, iller arası da yapılacağı yolunda haberler duyuluyor. Bu Kavimler göçü düşüncesi, eğitim camiasını tedirgin etmektedir. Bu konuda Öğretmenler Günü vesilesiyle, MEB tarafından eğitim camiasını rahatlatacak bir açıklama yapılmalıdır.
Tüm eğitim çalışanlarının Öğretmenler Gününü tebrik ederim.
Abdullah YADİGAR-23/11/2016