RTÜK ’Reyting Yönetmeliği Taslağı’

Yayın Hizmetlerinin İzlenme ve Dinlenme Oranı Ölçümlerinin Yapılmasına ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı toplantısı,...

Yayın Hizmetlerinin İzlenme ve Dinlenme Oranı Ölçümlerinin Yapılmasına ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı toplantısı, bugün İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda gerçekleştirildi.

Yayın Hizmetlerinin İzlenme ve Dinlenme Oranı Ölçümlerinin Yapılmasına ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı Toplantısı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak'ın açılış konuşmaları ile başladı.

"Radyo ve Televizyon yayıncılığı için reyting çok önemlidir"

RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, hem yayıncılar hem de RTÜK için hayırlı bir toplantı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında, "Öncelikle İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak'a ev sahipliği için teşekkür etmek istiyorum. Üniversiteyi ve tarihi mekânları topluma açmak gerçekten takdir edilecek bir tutumdur. Reyting konusu üzerine tartışmalar uzun yıllardır devam etmektedir. Radyo ve Televizyon Yayıncılığı için reyting çok önemlidir. Ölçümü iyi yaparsanız, adaletli ve doğru kurarsanız yaptığınız her iş doğru olur. Dolayısıyla bugün burada alacağımız kararlar çok önemli kararlar" ifadelerini kullandı.

Yayın Hizmetlerinin İzlenme ve Dinlenme Oranı Ölçümlerinin Yapılmasına ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı'nın yayıncıların görüşleri alınarak hazırlandığını söyleyen Prof. Dr. Yerlikaya, "Burada konuştuğumuz, bu taslaktaki her şey değişebilir, düzenlenebilir, artırılabilir, düşürülebilir. Bu hep birlikte verebileceğimiz bir karar olacaktır. Reyting her şey değildir. İyi reyting vardır, kötü reyting vardır. Yani bir şeyin izlenir olması, çok fazla izlenmesi o izlenen şeyin mutlaka olumlu içerik olduğu anlamına da gelmiyor. Bu durum reklam verenler açısından da çok önemlidir. Yani iyi içerikli programa reklam vermek başka, bir de kötü içerikli programa reklam vermek başka. Programın da iyisine reklam vermek gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"İstanbul Üniversitesi olarak sektöre destek vermeye hazırız"

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise konuşmasında iletişimin bu denli yoğun ve etkili olduğu çağımızda çalışmaların da geliştirilerek ileri taşınmasının bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Ak, şunları dile getirdi: "Söz konusu yönetmelik gerek ölçüm gerekse denetleme noktasında dünyadaki izleme ve veri analizi açısından yeni medyanın etkisi ile ortaya çıkan dijital izleyicilik, dinleyicilik ve büyük veri gibi gelişmeleri göz önünde bulundurarak güncellenmektedir. Yönetmelikte televizyon izleyiciliği, radyo dinleyiciliği ve ölçümleri ile ilgili bütün sistemler, tanımlar evrensel ve güncel bir hale dönüştürülmektedir."

Verilerin bütününe ilişkin analiz gerçekleştirebilmek için özel laboratuvarlar kurulduğunu belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "İstanbul Üniversitesi olarak her daim bütün sektöre hem verilerin toplanması hem analiz edilmesi hem de buradan strateji üretme adına laboratuvarlarımız ve farklı merkezlerimiz ile destek vermeye hazırız" şeklinde konuştu.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "İstanbul Üniversitesi olarak bizim eğitim programlarımız hazır. Beraber dizayn edilecek sertifika programlarımız da hazırlandı. RTÜK ve İstanbul Üniversitesi olarak bütün medya sertifikalarını resmi olarak biz vermek istiyoruz, bu amaçla eğitim programlarımızın hepsi de hazırlandı. Medya ile ilgili yapılacak çalışmalarda Türkiye'nin bilim alanında lider olan 5 bin 275 akademik personeliyle 260 bin öğrencisi ve 23 fakültesi ile ülkemizin en köklü üniversitesi ve çoğu sektörden gelmiş ve aynı zamanda uygulamacı olan İÜ İstatistik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sosyal, Sağlık ve Fen Bilimleri Veri Analiz Laboratuvarları ve en seçkin iletişim fakültesi olan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesindeki akademik personeliyle bu konuda üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu da belirtiyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı. Açılış konuşmalarının ardından toplantı Panel ile devam etti.

Yönetmelik taslağı üzerinde değerlendirmeler yapıldı

İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk oturumunda, Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi (TİAK) Genel Müdürü Dursun Güleryüz, Radyo Dinleme Hizmetleri Organizasyon Tanıtım ve Yayıncılık Anonim Şirketi (RİAK) Genel Müdürü Olcay Akay ve RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanı Şemsettin Gürpınar sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panelin ikinci oturumunda ise RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanı Şemsettin Gürpınar, RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkan Yardımcısı Dinser Şahin, Üst Kurul Uzmanı Deniz Gürel ve Üst Kurul Uzmanı Atakan Erdem konuşmalarını yaptılar.

Panelde, yayın hizmetlerinin izlenme ve dinlenme oranı ölçümlerinin yapılmasına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik taslağı üzerinde değerlendirmeler yapıldı ve medya sektöründen katılımcılarla fikir alışverişinde bulunuldu. Panelin ardından RTÜK Yönetim Kurulu'nun bu haftaki toplantısı da İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Gündem Haberleri