Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım suçlarından gözaltına alındı. Uzun'un işlemleri Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nde devam ediyor.
Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un, "Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım" suçlarından gözaltına alındığı bildirildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Uzun'un, "Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım" suçlarından Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığı, emniyette ifade işleminin devam ettiği belirtildi.
Uzun'un sosyal medya hesabındaki paylaşımlarıyla "Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım" suçunu işlediği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, evinde gözaltına alındığı öğrenildi.
SABRİ UZUN KİMDİR? CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A HAKARET
1978 yılında adım attığı emniyetteki görevini uzun yıllar sürdüren Sabri Uzun 2013 yılına kadar görevine devam etmiştir. 40 yıllık mesleki kariyerinde Türkiye'de meydana gelmiş olan istihbarat meselelerinin çoğuna hakim isimler arasında yer almaktadır.
Özellikle İN-Baykal Kaseti Dink Cinayeti ve Diğer Komplolar kitabının altına imzasını atmış, uzun süre Türkiye'nin gündemini oluşturan gizli meseleler ile ismi sıkça gündeme gelmiştir. Kitap'ta 28 sene süresince tanık olduğu olayları kaleme almıştır.
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun aslen Giresun Eynesil'lidir. Maalesef doğum yeri, mezuniyeti, medeni hali ve doğum tarihi gibi bilgilerine ulaşılamamıştır.
SABRİ UZUN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A NE DEMİŞTİ?
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Twitter hesabından kendisine atanan korumaların statüsünün değiştirildiğini duyurarak, AK Parti'ye tepki gösterdi.
Zübeyir Kındıra'dan Hanefi Avcı, Sabri Uzun ve Emin Arslan'a 'Emniyet içindeki FETÖ' suçlaması
Diken'in haberine göre Uzun, Twitter'dan paylaştığı mesajında şöyle dedi: "Fethullah Gülen ve çetesi tarafından hakkımda 34 ceza ve tazminat davası açıldı. Birçok dava reddedildi, bir kısmından halen yargılanıyorum. 'Özel korumam yapılmaktayken, yaya koruma’ kararına, bir tür cezalandırmaya çarptırıldım. Sizin bana yaptığınızı FETÖ bile yapmadı!”
Hrant Dink suikastından Deniz Baykal'a düzenlenen kaset komplosuna, Emniyetteki FETÖ yapılanmasına kadar pek çok tartışmanın odağındayken 2015'te İn adlı kitabı yayımlayarak sessizliğini bozan Sabri Uzun, bu konulara ilişkin de açıklamalar yaptı ve Gülen'ci polisleri suçladı. Bununla da yetinmedi kitabında komploların nasıl gerçekleştiğini anlattı. Ancak Sabri Uzun'un kendisi de FETÖ'cü olduğu iddialarıyla karşılaştı.
Uzun'a FETÖ suçlaması: 'Onlarla işbirliği yaptı'
Fetullah Gülen cemaatinin polisteki kadrolaşmasını uzun yıllar önce yazdığı "Fetullah'ın Copları" adlı kitabında deşifre eden Zübeyir Kındıra, FETÖ'nün içinde "Közcüler" ve "Kozcular" ayrışmasının yaşandığını ve Sabri Uzun'un da "Közcü" olduğunu öne sürdü. Kındıra, FETÖ'nün emniyet istihbaratındaki kadrolara Uzun'un daire başkanı olduğu yıllarda doluştuğunu ve Uzun'un FETÖ ile işbirliği yaptığını iddia etti.
Dink cinayeti davasında sanık
Sabri Uzun, Hrant Dink cinayetinin işlendiği dönemde de Emniyet İstihbarat Daire Başkanıydı ve başında olduğu birimin suikastın odağında olduğu ortaya çıkmıştı. Suikasta ilişkin hakkındaki suçlamalar gündeme geldiğinde de "Hrant Dink davasında halkın önünde yargılanmak istiyorum" çıkışında bulunan Uzun, Dink cinayeti davasının tutuksuz sanıkları arasında yer alıyor.