Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 6113.71
Meslek Adı : Safran Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
Meslek Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Bahçıvanlar, Bahçe Bitkileri Ve Fidan Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar
Meslek Detay Bilgiler
Meslek Tanımı nedir?
Safran bitkisi veya soğanını yetiştirme işini yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Safran Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a. Yetiştirme ortamlarının hazırlığını yapmak,
b. Dikim yapmak,
c. Sulama yapmak,
d. Gübrelemeyi tekniğine uygun yapmak,
e. Yabancı ot mücadelesi yapmak,
f. Hastalık ve zararlılarla mücadele etmek,
g. Hasat olgunluk devresini tespit etmek,
h. Hasadı yapmak,
i. Kurutma işlemini yapmak,
j. Ürünü muhafaza etmek, görev ve işlemleri yerine getirir.
Safran Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Bölge Müdürü (Basın Yayın Kuruluşu) mesleği için “1214.03” kod olarak kullanılır iken Prese Makinesi Operatörü (Tekstil) mesleği için “8159.11” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Safran Yetiştiricisi Meslek Kodu “6113.71” olarak belirlenmiştir.