GIDA TEMİZLİĞİNDEN SONRA ELLERİNİZİ YIKAYIN
Gıda zehirlenmesine neden olan mikroplar birçok yerde yaşamını devam ettirebilir ve mutfağın etrafına yayılabilir. Bu yüzden yemek hazırlamadan önce, hazırlama esnasında ve sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Gıdalar hazırladıktan sonra mutfak eşyaları, kesme tahtaları ve tezgah sıcak su ve sabunla yıkanmalıdır.
HER BİR ÜRÜN İÇİN AYRI KESME TAHTASI KULLANIN
Kümes hayvanları, balık, et, yumurta gibi ürünlerin her birinde olabilecek bakteriler farklı olacağından mümkün olduğunca bu ürünlerin temizliği ve yapım aşamaları ayrı kesme tahtalarında yapılmalıdır. Market alışverişinde çiğ et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve meyve sularını diğer gıdalardan uzak tutulmalıdır. Çiğ et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurtalar buzdolabında da diğer gıdalardan ayrı muhafaza edilmelidir.
YİYECEKLERİ DOĞRU SICAKLIKTA PİŞİRİN
Yiyecekler hastalık oluşturabilecek durumları ortadan kaldırmak için iyi bir derece ve zamanına uygun pişirilmelidir. Yiyeceklerin güvenli bir şekilde pişirilip pişirilmediğini anlamanın tek yolu bir yemek termometresi kullanmaktır. Rengine ve dokusuna bakarak yemeğin güvenli bir şekilde pişip pişmediği anlaşılmaz.
SOĞUTMA İŞLEMİNİ GECİKTİRMEYİN
Bakteriler, oda sıcaklığında veya 40°F ile 140°F arasındaki “Tehlikeli Bölge”de bırakılırsa hızla çoğalabilir. Bunun için sıcak yiyecekler uygun kaplara bölünerek soğutma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bozulma durumu hızlı olacak yiyecekler 2 saat içinde soğutulmalıdır. Sıcak bir yerde araba veya piknik mekanı gibi yerlerde soğutma işlemi 1 saat içinde gerçekleştirilmelidir. Dondurulmuş gıdaları buzdolabında, soğuk suda veya mikrodalgada çözdürülmeli. Yiyecekler asla tezgahta çözülmemeli çünkü yiyeceklerin oda sıcaklığına ulaşan kısımlarında bakteriler hızla çoğalır.