TARÇIN
Her türlü yemekte ve tatlıda oldukça kullanılan tarçın, en popüler baharatlar arasında. Ayrıca tarçında tıbbi özelliklerinden sorumlu olan sinnamaldehit adı verilen bir bileşik de bulunur. Tarçın güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir, iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve kandaki kolesterol ve trigliseritleri düşürür. Tarçın ayrıca sindirim sistemindeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatmak ve insülin duyarlılığını iyileştirmek de dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalarla kan şekerini düşürür.
ADAÇAYI
Ortaçağda büyük bir üne sahip olan ve vebayı önlemede büyü bir araç olarak kullanılan adaçayının en büyük özelliği, Alzheimer hastalığı gören kişiler tarafından tüketildiğinde beyin fonksiyonlarını ve hafızayı iyileştirebilir. Alzheimer hastalığına beyinde kimyasal bir haberci olan asetilkolin seviyesinde bir düşüş eşlik eder. Adaçayı, görülen bu asetilkolinin parçalanmasını engeller.
NANE
Halk tarafından oldukça yaygın olarak kullanılan ve aromaterapi yağların sıklıkla yer verilen nane, özellikle yağ olarak kullanıldığında bağırsak hareketleri sırasında yaşanan ağrıyı hafifleten kolondaki düz kasları gevşetiyor. Aynı zamanda yaygın bir sindirim semptomu olan karın şişkinliğini azaltmada da yardımcıdır. Nane ayrıca aromaterapi kullanımlarında mide bulantılarını da azaltabilir.
FESLEĞEN
Araştırmalara göre fesleğen bakteri, maya ve küfün büyümesini engelleyebilir. Fesleğen ayrıca kandaki belirli bağışıklık hücrelerini artırarak bağışıklık sisteminin işlevini artırabilir. Yemeklerden önce ve sonra tüketilen fesleğen kan şekerini düzenlemekle birlikte, stres, kaygı ve depresyonu azaltmada da oldukça etkilidir.
ZERDEÇAL
Kurkumin gibi tıbbi özelliklere sahip olan bileşiklere sahip olan zerdeçal, içeriğindeki kurkuminden dolayı oksidatif hasarla savaşmaya ve vücudun kendi antioksidan enzimlerini güçlendirmeye yardımcı olan oldukça güçlü bir baharattır. Oksidatif, yaşlanmanın getirdiği hasalar ve birçok hastalığın arakasındaki mekanizmalardan biridir. Kurkuminden dolayı zerdeçal tüketimi, beyin fonksiyonlarını iyileştirir, Alzheimer ile savaşabilir, kalp hastalığı ve kanser riskini ve artriti hafifletebilir.
CAYENNE BİBER
Yemeklerde özellikle tüketilen cayenne adı verilen biber türünün içinde bulunan ve kapsaisin adı verilen madde iştahı azaltmada ve yağ yakmada oldukça etkilidir. Ayrıca yapılan bir çalışmada bu acı biber türünü tüketmenin kansere etkili olabileceği gözlemlenmiştir.
Sarımsak tarih boyunca tıbbi tedavilerde kullanılmıştır. Sağlık alanında çok sık kullanılması sarımsağın kendine özgü kokusundan da sorumlu olan allisin adı verilen bir bileşikten kaynaklanmaktadır. Sarımsak tüketimi soğuk algınlığı dahil birçok hastalıkta antibiyotik etkisi gösterir. Kolesterolü olan kişilerde düzenli kullanımda kolesterol oranlarında düşüşler yaşanabilir. Yapılan çalışmalarda sarımsağın yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmasında kan basıncın da ciddi değişimlerin olabileceği söyleniyor.