Çiğ sütün doğal olduğu için faydalı olduğu bilinse de aslında çok hasta edebilecek veya öldürebilecek zararlı bakteri ve diğer mikropları taşıyabilir. Birçok farklı gıdadan kaynaklı hastalık mevcuttur ancak çiğ süt en riskli gruplardandır.
Sağlığı iyileştireceğini düşünülerek içilen çiğ sütteki mikropların enfeksiyonlara neden olarak içen kişiyi hastanelik edebilir.
Çiğ sütten ötürü, günlerce ishal, mide krampları ve kusma durumları yaşanabilir. Çiğ süt içen bazı kişilerde, felce neden olabilen Guillain-Barré sendromu ve böbrek yetmezliği, felç ve hatta ölümle sonuçlanabilen hemolitik üremik sendrom gibi ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden hastalıklara sebep olabiliyor.
Çiğ sütte bulunan çok çeşitli mikroplar insanları hasta edebilir. Bu mikroplar arasında brucella , campylobacter, cryptosporidium, listeria ve salmonella bulunur.
Çiğ sütten dolayı hastalanan kişilerin semptomları, mikrop tipine, kontaminasyon miktarına ve kişinin bağışıklığına göre değişiklik gösterebilir.
Bebekler ve küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler, hamile kadınlar ve kanser, organ nakli veya HIV gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için çiğ süt içerek hastalanma riski sağlıklı bireylere oranla daha fazladır.
Çiğ sütler, yumuşak peynir, dondurma ve yoğurt dahil olmak üzere çiğ süt ve çiğ süt ürünleri, ciddi hastalıklara, hastaneye kaldırılmaya veya ölüme neden olabilecek zararlı bakteriler ve diğer mikroplarla kontamine olabilirler. Zararlı etkileri ortadan kaldırmak için çiğ sütü tüketmeden önce 10 dakika boyunca kaynatmak gerekir.